Kétmillió bankszámlát zárolhatnak június 26. után? De miről is van szó?

Kétmillió bankszámlát zárolhatnak június 26. után? De miről is van szó?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-11
 

Még mindig 2 millió bankszámla-tulajdonosa nem azonosította magát megfelelő módon a szolgáltatójánál, így borítékolható, hogy a június 26-ai határidő lejártát követően sokan lesznek azok, akik nem végezhetnek majd a számlájukon keresztül banki tranzakciókat.

Miről is van szó?

A 2017-ben hatályba lépő LIII. törvény előírja, hogy a bankoknak rendelkezniük kell a lakossági ügyfelek személyi adataival, valamint a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányok másolatával. A vállalati ügyfelek esetében a szolgáltatóknak új adatokat kell rögzíteniük, ezért itt ismételten nyilatkozni kell a tényleges tulajdonosról, tulajdonosokról.

A problémás ügyfeleket a bankok minden esetben előre értesítik, hiszen nekik is érdekük a zökkenőmentes üzletmenet, de ahogy ez már lenni szokott, sokan az utolsó pillanatra hagyják a dolgot. Pedig ha lejár a határidő, akkor minden banki műveletet letiltanak, mégpedig egészen addig, amíg a hiányzó dokumentumokat a magánszemély vagy vállalkozás nem pótolja.

Hirdetés

Hirdetés

Kiket érint a dolog?

A magánszemélyek közül azok érintettek, akik a bankkapcsolatukat 2017 júniusa előtt létesítették, és hitelintézetük még nem másolta le személyazonosságukat és lakcímüket igazoló okmányaikat, esetleg nem rendelkezik minden szükséges személyi adatukkal, illetve nem töltöttek ki nyilatkozatot arról, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e.

A kötelező adategyeztetés a jogi személynek minősülő vállalati és egyéb szervezeti ügyfeleket is érinti. Nyilatkozni kell a szervezet tényleges tulajdonosáról, valamint annak kiemelt közszereplői státuszáról.

Mit kell tenni?

Az azonosítás egyszerű, és akár otthonról, néhány perc alatt elvégezhető. A még hiányzó, szükséges okmánymásolatokat és nyilatkozatot nem csak a hitelintézet személyes felkeresésével, hanem postán is beadhatják. Több hitelintézetnél már lehetőség van arra is, hogy az ügyfelek az illetékes banki ügyintézővel való élő videókapcsolat révén tegyenek eleget a teljes körű ügyfél-átvilágításnak. A nyilatkozatok az arra alkalmas netbanki csatornán keresztül is megtehetők, továbbá beküldhetők e-mailen.

Mi lesz, ha kifutunk a határidőből?

Az azonosítást mielőbb érdemes elvégezni, mert ennek hiányában június 27-től a bankok, takarékszövetkezetek, illetve az egyéb intézmények nem teljesíthetik az érintett lakossági vagy vállalati ügyfeleik megbízásait. A dolog annyiban nem tragikus, hogy az igazolás elvégzését követően a számla újfent használható lesz.

És ha már egyébként is foglalkozol a bankszámláddal, esetleg személyesen is felkeresel emiatt egy bankfiókot, akkor érdemes akár ellenőrizned, hogy vajon jó áron bankolsz, vagy netán feleslegesen sokat fizetsz. Az alábbi Bankszámla Kalkulátorral azonnal láthatod, hogy rád melyik állítás igaz, de azt is kiderítheted, hogy lehet-e akár teljesen ingyenes bankszámlád?

 

Hirdetés
Hirdetés