Kétszámjegyű betéti kamat? Már van ilyen! (X)

Kétszámjegyű betéti kamat? Már van ilyen! (X)
Hirdetés

Cikk2022-11-24
 

Igazán versenyképes ajánlat rázza fel a betéti piacon az állóvizet: a Cetelem megduplázta a Takarékszámlán lekötött betét kamatát. Két éves futamidő esetén már 12 százalékot fizet a bank, sőt, lekötés nélkül is 9 százalékos kamat érhető el a megtakarítási számlán elhelyezett pénzekre. Minél tovább böngésszük az ajánlat részleteit, annál vonzóbbnak tűnnek a feltételek…

Nem ok nélkül kapjuk fel a fejünket a kétszámjegyű kamatra, ha lakossági betétről van szó. Bár a gyors pénzromlás (20 százalék fölötti infláció) miatt egyre fontosabb lenne, hogy megtakarításainkat jó hozam mellett fialtathassuk, kevés a jó ajánlat. Különösen nehéz helyzetben vagyunk akkor, amikor úgy szeretnénk pénzt elhelyezni, hogy szükség esetén könnyen hozzáférjünk ahhoz.

És ez az ajánlat valóban kiemelkedően jó! A betétekre ugyanis a bankok többsége jelenleg éves lekötés esetén is csak 0,01-1,5 százalék kamatot fizet. (Néhány kisebb pénzintézet – a Gránit, a Magnet – kínál ennél többet, illetve speciális esetekre van ajánlat egyes nagyobb piaci szereplőknél.)

Hirdetés

Figyelemreméltóan kedvező feltételek

Mindig ajánlott, de a kiugróan magas kamatígéret esetén mindenképpen érdemes alaposan megvizsgálni az összes feltételt. Ezek a Cetelem Takarékszámla esetében az alábbiak:

  • A látra szóló, azaz le nem kötött, bármikor elérhető összeg évi 9 százalékkal kamatozik, a kamatot havonta írják jóvá a számlán.
  • Az egy évre lekötött pénz után évi 10,5, a két éves betétre évi 12 százalékos kamatot fizet a bank.
  • A számlán bármennyi pénzt elhelyezhető. Lekötés esetén a minimum 100 ezer forint, a maximális összeg 50 millió forint.
  • A számlanyitásnak, -kezelésnek, -megszüntetésnek, az átutalásnak és a havi számlakivonatnak nincs díja.

A Cetelem Takarékszámlán elhelyezett pénz tehát lekötés nélkül is hónapról hónapra gyarapszik, miközben nem kell a számla fenntartásával kapcsolatos alapvető műveletek költségeivel számolni.

Nem csak a betétek között kimagasló a kínált hozam

Persze tudjuk, hogy a bankbetét mellett vannak egyéb megtakarítási lehetőségek is. Pár százezer forint vagy azt meghaladó összeg esetén fontos, hogy mielőtt elhelyezéséről döntünk jobban nézzünk körül.

A bankbetétek kockázataival és egyéb feltételeivel összemérhető lehetőséget jelenthetnek a hasonlóan kiszámítható fix kamatozású magyar állampapírok. Nos, ezek kamata is jóval elmarad a Cetelem Takarékszámla által kínált mértéktől. Az Éves Magyar Állampapír kamata 7, a Kincstári Takarékjegyé az első évben 7, a másodikban 7,5 százalék.

Ennél sokkal több 20 millió forint fölött betétre már nem fizethető

A kormány a héten hirdetette ki a betéti kamatstopról szóló rendeletet. Ebben maximálták az intézményi befektetőknek és a 20 millió forint fölötti lakossági megtakarítóknak kínálható kamatot, amely mértéke ettől az időponttól már nem haladhatja meg az Államadósság Kezelő Központ által utoljára közzétett 3 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy aukciós átlaghozamát. Az utolsó aukció november 22.-én volt. Az állami kibocsátó 12,82 százalékos átlaghozamon értékesítette a kincstárjegyeket.

Hirdetés