Kevesebb gyermek születik, ha túl magasak a lakásárak

Kevesebb gyermek születik, ha túl magasak a lakásárak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-08 Frissítve: 2021-07-01
 

Érdekes elemzést közölt az amerikai ingatlanpiac és a születésszám összefüggéseiről az ingatlanpiacon tevékenykedő Zillow társaság. A legfőbb mondanivalója az elemzésnek, hogy a születési arányszám visszaesése ott volt a legsúlyosabb Amerikában, ahol az ingatlanárak a legjobban emelkedtek. Azokon a területeken, ahol a lakásárak nem nőttek nagyobb mértékben, ott a születésszámra sem volt olyan drámai hatással az ingatlanpiac.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Azt nem árt tudni, hogy a 25-29 éves korosztályba tartozó nők esetében igaz ez a megállapítás. De itt meglehetősen erős az ingatlanpiac visszafogó hatása. A 2010-2016 közötti adatok alapján, ha 10%-ponttal jobban nőttek egy területen a lakásárak, akkor az 1,5%-ponttal nagyobb esést idézett elő a születési arányszámban.

Az elemzést végző szakértő szerint ezek az adatok is azt mutatják, hogy az elszálló ingatlanárak mennyire jelentősen tudják befolyásolni az életünket. Olyan fontosabb mérföldkövek elérését késleltetik, mint amilyen a házasság és az első lakás vásárlás. Ez a kettő kritikus tényező, a legtöbben csak ezt követően indítják el a gyermekvállalást.

A Zillow által ismertetett adatok szerint, míg 2010-2013 között az első lakásvásárlók átlagos életkora 32,5 év volt, addig 2017-ben ez már 35,2 évre emelkedett. Mindeközben az első gyermek vállalásának átlagos életkora a 2010-es 27,7 évről 2016-ra 28,7 évre nőtt.

Amerikában a gazdasági kilábalás időszaka nem járt kéz a kézben a termékenység növekedésével, sőt ez utóbbi inkább visszaesett. Egy ország lakossága akkor tud fennmaradni egy adott szinten, ha a nők átlagosan 2,1 gyermeket vállalnak. Ha ennél kevesebbet, akkor hosszú távon migráció nélkül jelentősen visszaeshet a népesség száma. A tengerentúlon például a válság előtt 2007-ben a termékenységi ráta 2,12 volt, ami 2017-re az előzetes adatok alapján 1,76-ra eshetett vissza.

Nagyon nehéz lenne megmondani, hogy mire számíthatunk a következő 10 évben. De, ha elfogadjuk az elemzés fő megállapítását és azt, hogy Amerikában az ingatlanárak a jövőben kisebb mértékben fognak nőni, akkor legalább is az ingatlanpiac miatt nem feltétlenül kell majd elhalasztani a gyermekvállalást.

Lakásvásárláshoz hitelre van szükséged? Nézd meg a lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyek a legjobb ajánlatok!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés