Ki járt jobban? A forint, vagy a deviza hiteles?

Ki járt jobban? A forint, vagy a deviza hiteles?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-11
 

A devizahiteles dráma egyik alapkérdése volt az elmúlt években és marad feltehetően a következőkben is: a forint, vagy a svájci frank hiteles járt jobban? Kiszámoltuk, hogy egy 2007 elején felvett 20 éves hitel esetében, figyelembe véve meglévő hiteltartozás várhatóan 20%-át kitevő visszatérítést is, a teljes futamidő alatt a forint, vagy a svájci frank hiteles pozíciója kedvezőbb.

Ma már adott szinte minden információ a számításhoz. Ismert, hogy mennyit kap vissza az átlagos svájci frank hiteles és mennyivel csökken jövő év elejétől a törlesztő részlete. Ugyancsak ismert, hogy a forintosítás piaci árfolyamon és nem kedvezményes árfolyamon fog megvalósulni.

Lakáshitel ügyben a kormányzat többször kiemelte, hogy nem járhat jobban a devizahiteles, mint a forint hitelesek. A Kúria döntésének mai napig egyetlen nem vitatott eleme a bankok részéről, hogy az árfolyam kockázatot az adósnak kell viselnie, hiszen egy olcsóbb hitelt választott.

Az alábbi ábra két 2007 januárjában, 7 millió Ft értékben, 20 évre felvett hitelből származó fizetési kötelezettséget hasonlít össze. Mint látható egészen 2012 közepéig (5 és fél éven keresztül!) a svájci frank hitelesek összességében kevesebbet fizettek a lakáshitelükért, mint a forint hitelesek. Ekkor következett be egy fordulópont, amin nem változtat sem a svájci frank hitelesek által várható banki visszatérítés (ezen hitelösszegnél átlagosan 1,76 millió Ft), sem a piaci árfolyamon történő forintra váltás 2015 elején.

Összességében a svájci frank hitelesek várhatóan közel 3 millió Ft-tal járnak rosszabbul, mint a forint hitelesek.

A fenti ábra a jövő vonatkozásában a jelenlegi kamatszintekkel számol. Ha valaki átváltja forintra a hitelét, akkor csak kamatkockázata marad (azaz, ha nő a kamat emelkedik a törlesztő részlet). Ha nem váltja át, akkor megőrzi a forint gyengülés kockázatát (és megnyeri az esetleges forint erősödés hatását), valamint ugyanúgy szembesül a változó kamat hatásával.

Ha az érdekel, hogy a Te hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés