Kiszivárgott a 2019-es minimálbér és bérminimum összege

Kiszivárgott a 2019-es minimálbér és bérminimum összege

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-17 Frissítve: 2021-12-29
 

A kormányzati döntések kapcsán rendszerint jól tájékozott Magyar Idők szerint jövőre meghaladja a bruttó 200 ezer Ft-ot a garantált bérminimum összege, míg a bruttó minimálbér 150 ezer forintra nőhet. A nettó minimálbér így eléri a 100 ezer forintot, míg a bérminimum nettó összege 133-135 ezer forint lehet januártól.

Döntés egyelőre még nincs, ugyanis eddig nem született megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), ahol a szakszervezeteknek és a munkaadóknak kellene konszenzusra jutniuk. Amennyiben a héten sem járnak sikerrel, akkor a kormány dönthet a jelenleg bruttó 138 ezer forintos minimálbér és a 180,5 ezer forintos garantált bérminimum emeléséről. Amennyiben megvalósul a dolog, akkor ez 11% illetve 8,5%-kal több pénzt jelent jövőre.

A lap információi szerint egyébként a minimálbér szerepe egyre kisebb, ugyanis a dolgozók mindössze 6-8 százaléka van erre bejelentve, ráadásul valószínűsíthető, hogy közülük is sokan visznek ennél többet haza. Többeket érinthet a garantált bérminimum változása. (A garantált bérminimum jogosultságához két feltételnek kell együttesen érvényesülnie: a munkavállalónak szakképesítéssel, középfokú végzettséggel kell rendelkeznie, valamint az adott munkakört csak olyan töltheti be, aki rendelkezik az elvárt képzettségi szinttel.)

A magasabb minimálbér és bérminimum a jobban keresőket is érinti, hiszen ha a munkáltató el akarja kerülni a bérek egymásra csúszását, akkor kénytelen ebben a sávban is emelni.

Amennyiben a megszellőztetett emelések megtörténnek, akkor ez jelentősen javítja az alacsonyabb keresetűek hitelhez – ezzel pedig saját otthonhoz  – jutási lehetőségét is. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint például a 100 ezer Ft-os nettó jövedelem elég lehet egy 5 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, 10 évig fix kamatú lakáshitel felvételéhez, aminél a legjobb havi törlesztő jelenleg 30 300 Ft.

A KSH szerint novemberben 324 ezer Ft volt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete, ami 215 ezer Ft-os nettó bérnek felel meg. Ez a jövedelem 10 éves vagy ennél hosszabb időre fixált kamatú lakáshitel esetén már 50%-ig terhelhető hiteltörlesztővel. A Lakáshitel Kalkulátor szerint ilyen időre rögzített kamatú, 15 millió Ft-os hitelösszegű, 10 éves futamidejű kölcsön 95 ezer Ft havi törlesztővel is elérhető. Rövidebb kamatperiódussal még lejjebb szorítható a havi fizetnivaló, de alacsony jövedelem mellett nem érdemes kamatkockázatot vállalni, így a hosszabb időre fixált kamatú hitelek jelenthetnek jó megoldást.

Amennyiben kisebb összegre van szüksége valakinek, akkor egy 1 millió Ft-os személyi kölcsönre – 3 éves futamidővel, végig rögzített kamattal – havi 33 400 Ft havi törlesztő a legjobb ajánlat 100 ezer Ft-os nettó bér esetén. 

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés