Kiszivárgott a 2019-es minimálbér és bérminimum összege

Kiszivárgott a 2019-es minimálbér és bérminimum összege
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-17 Frissítve: 2021-12-29
 

A kormányzati döntések kapcsán rendszerint jól tájékozott Magyar Idők szerint jövőre meghaladja a bruttó 200 ezer Ft-ot a garantált bérminimum összege, míg a bruttó minimálbér 150 ezer forintra nőhet. A nettó minimálbér így eléri a 100 ezer forintot, míg a bérminimum nettó összege 133-135 ezer forint lehet januártól.

Döntés egyelőre még nincs, ugyanis eddig nem született megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), ahol a szakszervezeteknek és a munkaadóknak kellene konszenzusra jutniuk. Amennyiben a héten sem járnak sikerrel, akkor a kormány dönthet a jelenleg bruttó 138 ezer forintos minimálbér és a 180,5 ezer forintos garantált bérminimum emeléséről. Amennyiben megvalósul a dolog, akkor ez 11% illetve 8,5%-kal több pénzt jelent jövőre.

A lap információi szerint egyébként a minimálbér szerepe egyre kisebb, ugyanis a dolgozók mindössze 6-8 százaléka van erre bejelentve, ráadásul valószínűsíthető, hogy közülük is sokan visznek ennél többet haza. Többeket érinthet a garantált bérminimum változása. (A garantált bérminimum jogosultságához két feltételnek kell együttesen érvényesülnie: a munkavállalónak szakképesítéssel, középfokú végzettséggel kell rendelkeznie, valamint az adott munkakört csak olyan töltheti be, aki rendelkezik az elvárt képzettségi szinttel.)

A magasabb minimálbér és bérminimum a jobban keresőket is érinti, hiszen ha a munkáltató el akarja kerülni a bérek egymásra csúszását, akkor kénytelen ebben a sávban is emelni.

Amennyiben a megszellőztetett emelések megtörténnek, akkor ez jelentősen javítja az alacsonyabb keresetűek hitelhez – ezzel pedig saját otthonhoz  – jutási lehetőségét is. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint például a 100 ezer Ft-os nettó jövedelem elég lehet egy 5 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, 10 évig fix kamatú lakáshitel felvételéhez, aminél a legjobb havi törlesztő jelenleg 30 300 Ft.

A KSH szerint novemberben 324 ezer Ft volt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete, ami 215 ezer Ft-os nettó bérnek felel meg. Ez a jövedelem 10 éves vagy ennél hosszabb időre fixált kamatú lakáshitel esetén már 50%-ig terhelhető hiteltörlesztővel. A Lakáshitel Kalkulátor szerint ilyen időre rögzített kamatú, 15 millió Ft-os hitelösszegű, 10 éves futamidejű kölcsön 95 ezer Ft havi törlesztővel is elérhető. Rövidebb kamatperiódussal még lejjebb szorítható a havi fizetnivaló, de alacsony jövedelem mellett nem érdemes kamatkockázatot vállalni, így a hosszabb időre fixált kamatú hitelek jelenthetnek jó megoldást.

Amennyiben kisebb összegre van szüksége valakinek, akkor egy 1 millió Ft-os személyi kölcsönre – 3 éves futamidővel, végig rögzített kamattal – havi 33 400 Ft havi törlesztő a legjobb ajánlat 100 ezer Ft-os nettó bér esetén. 

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés