Kiterjesztik a kamatstopot a szabad felhasználású diákhitelekre is!

Kiterjesztik a kamatstopot a szabad felhasználású diákhitelekre is!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-06
 

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős tárcanélküli miniszter bejelentette, hogy a kamatstop intézményét kiterjesztik a szabad felhasználású Diákhitel1 hitelekre is, így ezek kamata 2023. január 1-től változatlanul 4,99 százalék lesz. A döntés nem érinti a Képzési Hitel és a Diákhitel2 termékeket, ezeket továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók.

A kamatstop kiterjesztésére – a piaci lakossági és vállalkozói hiteleket követően – azért volt szükség, mert enélkül Nagy Márton szerint 10 százalékra emelkedne a Diákhitel1 kamata 2023. január 1-től. A drágulás oka az, hogy a Diákhitel Központ 3 és 5 éves futamidejű hitelfinanszírozásból biztosítja a szükséges forrást, ezek kamatöltsége pedig az elmúlt időszakban drasztikusan emelkedett. Az ilyen hitelek esetében iránymutatónak számító 3 és 5 éves BIRS mutató értéke például január első napjaihoz képest mostanra gyakorlatilag megduplázódott. (A BIRS ez egy bankközi kamatláb, ami azt mutatja meg, hogy ilyen futamidőre a bankok milyen kamattal adnának egymásnak hitelt, így némileg leegyszerűsítve a hitelként kihelyezett pénz bekerülési költségének tekinthető.)

A Diákhitel1 kamata egyébként nem most emelkedett először, 2022. július 1-től az ezt megelőző 1,99 százalékos kamat 4,99 százalékra nőtt, ami a kamatstop nélkül 2023. január 1-től nőne 10 százalékra. (A Diákhitel Központ minden évben két alkalommal, júliusban és januárban módosíthat a termék árán.)

A Diákhitel1 kamatemelkedése a miniszter szerint mindegy 100 ezer embert érintene, de nem csak azok fizethetnének többet, akik már törlesztik a felvett kölcsönüket, hanem az újonnan hitelt igénylők is lényegesen magasabb hiteltörlesztőkre számíthatnának. Egy kamatemelkedés azért is jelentős hatással bírna, mert bár a hitel törlesztését a tanulmányok befejezését követően kell csak megkezdeni, a kamat a folyósítás után azonnal ketyeg, így komoly mértékben megemelhetné a havonta fizetendő összeget. Segítséget jelent ugyanakkor, hogy a kölcsönt lehetőség van bármikor díjmentesen elő- vagy végtörleszteni, így csökkentve a kamatterhet.

Hirdetés

Hirdetés

Sokkal olcsóbb, mint egy piaci hitel

A szabad felhasználású Diákhitel1 4,99 százalékos kamata rendkívül kedvezőnek számít a jelenlegi piaci környezetben, sőt, a kamatstop nélküli 10 százalékos kamat sem számítana rossznak a jelenlegi környezetben. Szabad felhasználású személyi kölcsönhöz például jövedelemtől és hitelösszegtől függően 12,1–25 százalékos kamattal lehet hozzájutni a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor alapján.

Amennyiben például valaki 6 féléven keresztül havi 80 ezer forint Diákhitel1 kölcsönt igényel, akkor a felvett hitel teljes összege 2,4 millió forint lesz, amire hét éves futamidőre a Diákhitel Központ kalkulátora szerint 37 093 forintot kell havonta törlesztenie. Egy ugyanekkora összegű és futamidejű személyi kölcsön havi törlesztője 300 ezer forint igazolt jövedelemmel 44 362 forintról indulna, de itt a törlesztést a folyósítást követően azonnal el kell kezdeni.

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a Diákhitel1 konstrukciót bárki igényelheti, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, magyar állampolgár, még nem töltötte be a 45. életévét, valamint bejelentett lakcímmel rendelkezik. Személyi kölcsönök esetében elvárás a megfelelő összegű igazolt jövedelem, valamint az, hogy az igénylő legalább három teljes hónapja alkalmazásban van, és nem áll próba- vagy felmondási idő alatt. A személyi kölcsönök esetében az igénylőre vonatkozó alsó korhatár is szűkíti a lehetőségeket, a legtöbb bank ugyanis 21-23 éves kortól hitelez csak.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés