Kiterjesztik a kamatstopot a szabad felhasználású diákhitelekre is!

Kiterjesztik a kamatstopot a szabad felhasználású diákhitelekre is!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-06
 

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős tárcanélküli miniszter bejelentette, hogy a kamatstop intézményét kiterjesztik a szabad felhasználású Diákhitel1 hitelekre is, így ezek kamata 2023. január 1-től változatlanul 4,99 százalék lesz. A döntés nem érinti a Képzési Hitel és a Diákhitel2 termékeket, ezeket továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók.

A kamatstop kiterjesztésére – a piaci lakossági és vállalkozói hiteleket követően – azért volt szükség, mert enélkül Nagy Márton szerint 10 százalékra emelkedne a Diákhitel1 kamata 2023. január 1-től. A drágulás oka az, hogy a Diákhitel Központ 3 és 5 éves futamidejű hitelfinanszírozásból biztosítja a szükséges forrást, ezek kamatöltsége pedig az elmúlt időszakban drasztikusan emelkedett. Az ilyen hitelek esetében iránymutatónak számító 3 és 5 éves BIRS mutató értéke például január első napjaihoz képest mostanra gyakorlatilag megduplázódott. (A BIRS ez egy bankközi kamatláb, ami azt mutatja meg, hogy ilyen futamidőre a bankok milyen kamattal adnának egymásnak hitelt, így némileg leegyszerűsítve a hitelként kihelyezett pénz bekerülési költségének tekinthető.)

A Diákhitel1 kamata egyébként nem most emelkedett először, 2022. július 1-től az ezt megelőző 1,99 százalékos kamat 4,99 százalékra nőtt, ami a kamatstop nélkül 2023. január 1-től nőne 10 százalékra. (A Diákhitel Központ minden évben két alkalommal, júliusban és januárban módosíthat a termék árán.)

A Diákhitel1 kamatemelkedése a miniszter szerint mindegy 100 ezer embert érintene, de nem csak azok fizethetnének többet, akik már törlesztik a felvett kölcsönüket, hanem az újonnan hitelt igénylők is lényegesen magasabb hiteltörlesztőkre számíthatnának. Egy kamatemelkedés azért is jelentős hatással bírna, mert bár a hitel törlesztését a tanulmányok befejezését követően kell csak megkezdeni, a kamat a folyósítás után azonnal ketyeg, így komoly mértékben megemelhetné a havonta fizetendő összeget. Segítséget jelent ugyanakkor, hogy a kölcsönt lehetőség van bármikor díjmentesen elő- vagy végtörleszteni, így csökkentve a kamatterhet.

Hirdetés

Hirdetés

Sokkal olcsóbb, mint egy piaci hitel

A szabad felhasználású Diákhitel1 4,99 százalékos kamata rendkívül kedvezőnek számít a jelenlegi piaci környezetben, sőt, a kamatstop nélküli 10 százalékos kamat sem számítana rossznak a jelenlegi környezetben. Szabad felhasználású személyi kölcsönhöz például jövedelemtől és hitelösszegtől függően 12,1–25 százalékos kamattal lehet hozzájutni a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor alapján.

Amennyiben például valaki 6 féléven keresztül havi 80 ezer forint Diákhitel1 kölcsönt igényel, akkor a felvett hitel teljes összege 2,4 millió forint lesz, amire hét éves futamidőre a Diákhitel Központ kalkulátora szerint 37 093 forintot kell havonta törlesztenie. Egy ugyanekkora összegű és futamidejű személyi kölcsön havi törlesztője 300 ezer forint igazolt jövedelemmel 44 362 forintról indulna, de itt a törlesztést a folyósítást követően azonnal el kell kezdeni.

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a Diákhitel1 konstrukciót bárki igényelheti, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, magyar állampolgár, még nem töltötte be a 45. életévét, valamint bejelentett lakcímmel rendelkezik. Személyi kölcsönök esetében elvárás a megfelelő összegű igazolt jövedelem, valamint az, hogy az igénylő legalább három teljes hónapja alkalmazásban van, és nem áll próba- vagy felmondási idő alatt. A személyi kölcsönök esetében az igénylőre vonatkozó alsó korhatár is szűkíti a lehetőségeket, a legtöbb bank ugyanis 21-23 éves kortól hitelez csak.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés