Kockázati életbiztosítás: Hogyan kell okosan szerződést kötni

Kockázati életbiztosítás: Hogyan kell okosan szerződést kötni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-02
 

Megmutatjuk, hogyan kell egy kockázati életbiztosítást megkötni úgy, hogy az a legolcsóbb legyen és a lehető legmagasabb védelmet nyújtsa neked és a családod számára.

Ha szeretnél kötni egy kockázati életbiztosítási szerződést, amelyben te vagy a biztosított, akkor a biztosító azt fogja mérlegelni, hogy várhatóan meddig élsz. Minél magasabb a biztosítási összeg, amelyet halálod esetén ki kell fizetnie a szeretteidnek, annál jobban fog majd nagyító alá venni.

Megkérdezi az életkorodat, az egészségi állapotodat, a foglalkozásodat és azt is, hogy sportolsz -e és vajon mit és milyen rendszerességgel. Ha mindenben „átlagos” vagy – ami ebben az esetben egyáltalán nem hátrány -, akkor az jó, mivel azt a biztosítási díjat fogja megállapítani a számodra, ami az életkorodnak megfelelő. Ez azt jelenti, hogy a statisztikák alapján úgy tűnik, valószínűleg éppen akkor fogsz meghalni, amikor az várható.

Superman kerestetik!

A biztosítók nagyon szeretik az egészséges embereket, akik lehetőleg minden káros szenvedélytől mentesek, rendszeresen mozognak (de csak mértékkel), kerülik az extrém sportokat, stabil, stresszmentes szellemi munkát végeznek. Ez lenne az ideális egy biztosító számára. A Monacói Hercegségben talán lehet találni ilyet, de Magyarországon ritka.

Ezért a biztosítók jól feltérképezik, hogy ki vagy te, aki biztosítást szeretne kötni, és vajon miért. Tudni szeretnék, hogy kockázatosabb ügyfél vagy -e az átlagosnál, magyarul, előbb fogsz -e meghalni, mint ahogy az illene. Minél idősebb vagy, ennek annál nagyobb a valószínűsége. De rátehetsz még pár lapáttal, ha dohányzol, alattomos betegségekkel élsz együtt, veszélyes fizikai munkát végzel, rendszeresen motorozol vagy szeretsz cápák között úszkálni a habos óceánban. Ebben az esetben a biztosítás díja sokkal magasabb lesz, mint a veled egykorú, bár „átlagos” ügyfeleké, mivel várhatóan hamarabb fogsz meghalni, mint a többiek. Az is lehetséges, hogy az egyik biztosító azonnal elutasít és nem is tudsz vele szerződést kötni. De lehet, hogy egy másik esetleg elfogad ügyfelének, magasabb áron.

Hirdetés

Hirdetés

A legfontosabb két dolog!

A díj meghatározásakor a legfontosabb az életkorod és az egészségi állapotod. Sajnos tapasztalataink szerint egyre gyakoribb, hogy fiatal vagy középkorú érdeklődők is olyan betegségekkel küzdenek, amely nagyon megnehezíti, hogy egy befogadó biztosítót találjunk a számukra. Mi lehet erre a megoldás?

Minél korábban, annál jobb!

Ha fiatalon kötsz egy kockázati életbiztosítást, akkor egy hosszútávú életbiztosítási védelmet tudsz vásárolni úgy, hogy az összes befizetett díj a tartam alatt nem lesz több, mintha később kötnéd a szerződést. Nézd meg az alábbi ábránkat!

A 20 évesen kötött kockázati életbiztosítás, amelyet 50 éves tartamra kötsz, 70 éves korodban fog lejárni. Tehát az aktív időszakodon túl is védelmet kapsz. Ez összesen 3,1 millió forintba kerül számodra a teljes időszak alatt, vagyis 50 éven keresztül. Ha 50 évesen kötöd, akkor csak 20 évig leszel biztosított, és még többet is fizetsz érte: összesen 3,4 millió forintot. A díj nem változik a tartam alatt, tehát a 20 évesen kötött szerződés esetén 5 200 forintot fizetsz havonta, míg az 50 évesen kötött szerződésnél 14 200 forint a havi díj, vagyis majdnem a háromszorosa.

Kockázatelbírálás

A díjkülönbségen kívül a másik fontos dolog, amit figyelembe kell venned, hogy a szerződéskötés 50 éves korodban nem fog olyan könnyen menni, mint 20 évesen. Bárhogy is vigyázol magadra, az egészségi állapotodat a biztosító ellenőrizni fogja. Ennek többféle módja van. Kisebb biztosítási összeg esetén lehet, hogy csak egészségi nyilatkozat szükséges, de magasabb összeg esetén telefonos állapotfelmérés és orvosi vizsgálatok is lehetségesek. Ha eltérsz az „átlagtól”, vagyis van valami komolyabb betegséged, akkor díjemelés következik. A biztosító a megnövekedett kockázatához igazítja a biztosításod díját. Ez sokszor nagyon komoly díjemelkedést jelet, sőt az is lehet, hogy a biztosító visszautasítja a szerződéskötést.

Előzménybetegségek

Az előzménybetegségek kizárását is figyelembe kell venned a szerződéskötéskor, amelyet a legtöbb biztosító alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy a már fennálló betegségekből történő halálesetre nem fizet. A számodra ez azért fontos, mert 50 éves korodban valószínűleg több fennálló betegséggel rendelkezel, mint 20 évesen. A biztosítási tartam alatt ilyen jellegű vizsgálatot a biztosító már nem végez. Tehát ha 20 évesen kötsz egy szerződést, az életed során „összeszedett” betegségek mind a biztosítási szerződés fennállása alatt következtek be, így az ezekből bekövetkező halálesetre a biztosító köteles fizetni.

Jobban jársz, ha igyekszel!

20 évesen gondolhatod azt, hogy „mi a fenének” kössek egy életbiztosítást, amikor még nincs semmi bajom, és még családom sincs, akikről gondoskodnom kellene. Erre sajnos az a válasz, lehet ezt később már nem fogod tudni megtenni, még akkor sem, ha már nagyon szeretnéd.

Fiatalon a biztosító kockázatelbírálásán valószínűleg simán át fogsz menni, mert nincsenek olyan betegségeid, amelyek kizárnák a szerződéskötést.

A fentiekből te is láthattad, hogy sok fontos információt gyűjt össze rólad a biztosító, mielőtt szerződéskötésre kerülne a sor. Ez nem öncélú adatgyűjtés, hanem szükséges a pontos, személyre szabott ajánlat elkészítéséhez. Ha a díj az életkorod, testsúlyod, dohányzásod vagy a foglalkozásod miatt magasabb, mint az átlagos, akkor még inkább szükséged van a biztosítási védelemre, mert nagyobb veszélynek vagy kitéve.

A Bankmonitor segíthet

A Bankmonitor kalkulátorával kiszámolhatod, hogy mennyibe kerülne számodra egy kockázati életbiztosítás. Az eredmény a piaci átlagot tükrözi. A tényleges szerződéskötéskor a kiválasztott biztosító díja lehet alacsonyabb és magasabb is a kalkulátor eredményénél.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Regisztrálj, add meg az elérhetőségedet, és a Bankmonitor tanácsadói segítenek a számodra legjobb termék kiválasztásában, hogy pontosan azt vedd meg amire igazán szükséged van.

Hirdetés
Hirdetés