Kockázati életbiztosítás: találd meg a legjobbat!

Kockázati életbiztosítás: találd meg a legjobbat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-20
 

Sehol sem találsz egy remek összehasonlítást, ami bemutatná, hogy melyik a legjobb kockázati életbiztosítás? Mi lehet ennek az oka? Nézzük meg, hogyan kell kiválasztani a számodra megfelelő megoldást!

A biztosítók ajánlatai

Kezdetnek nem rossz, ha egy biztosító oldalán böngészel egy jó biztosítás után, nagy türelem és elszántság kell azonban ahhoz, hogy ez az út sikeres legyen. Miért?

A biztosítók nem egymáshoz mérik termékeiket, hanem magukhoz. Azt fogod tapasztalni, hogy saját termékük minden előnyös tulajdonságát bemutatják, ami nagyon jó, de azt nem fogod látni, hogy egy másik biztosító termékéhez képest mivel jobb vagy rosszabb az övék. Így aztán mehetsz a következő biztosító oldalára.

Ez teljesen természetes, mert például híres kozmetikai cégek esetében sem fogsz olyat tapasztalni, hogy az egyik saját arckrémjére azt mondaná, hogy ez a konkurenciához képest sokkal jobb, vagy sokkal rosszabb.

Ráadásul a legrészletesebb információkat a biztosítás feltételeiben találod meg, ami nem egy könnyű olvasmány. Tömény jogi és biztosításszakmai szöveg keveréke, amiben nem könnyű eligazodni.

Na akkor most mit csináljuk?

Hirdetés

Hirdetés

A közvetítő szerepe

A legjobb megoldás az, ha egy olyan biztosításközvetítőt keresel, amelyik több biztosítóval áll szerződéses viszonyban. Minél többel, annál jobb, mert akkor van miből válogatnod. A közvetítő abban érdekelt, hogy minél több terméket mutasson be neked, hátha az egyik megtetszik. A tanácsadó szakmai felkészültségén és tapasztalatán múlik, hogy milyen támogatást tud adni ahhoz, hogy jól dönts.

Hogyan érdemes elkezdeni?

Mielőtt egy megbízható közvetítő tanácsadójával felvennéd a kapcsolatot elsősorban azt kell végiggondolnod, hogy mire van szükséged. Nem lesz elegendő az, hogy kell egy jó biztosítás, ami olcsó. Ennél mélyebben meg kell nézni, mire van szükséged.

Először az élethelyzeted legfontosabb kérdéseit kell tisztázni!

Mennyi idős vagy? Egyedül élsz? Családot szeretnél alapítani? Vannak gyerekeid? Mennyi idősek? Vállalkozó vagy? Alkalmazásban állsz? Miből élsz? Mennyi a havi jövedelmed? Vidéken élsz? Mennyit utazol? Van lakáshiteled? – és folytathatnák itt a sort még további kérdésekkel.

Ezek a tényezők mind befolyásolják azt, hogy milyen termékre van szükséged. A jó tanácsadó is ezeket a kérdéseket teszi fel először. Ez egyfajta profilozás, ami arra jó, hogy ne vegyél meg valami teljesen felesleges dolgot.

A következő lépés az, hogy végiggondold, mire keresel védelmet.

Ha meghalok, miből fogja a feleségem visszafizetni a hitelünket? Pénzre lesz szükség ahhoz, hogy finanszírozzuk a lányom továbbtanulását! Ha én nem tudom támogatni a gyermekem, akkor mi lesz vele? A munkám miatt sokat utazom, mi lesz, ha baleset ér? Nem tudom miből fizetem majd az orvosi költségeket, ha megbetegszem. Nem tudom miből fogok élni nyugdíjas koromban! – Ha ezekhez hasonló gondolatok járnak a fejedben, akkor már nagyjából beazonosítottad a problémát, amire megoldást keresel.

Jöhet a termék kiválasztása!

Minden – lakás-, autó-, személy-, élet- vagy bármilyen – biztosítás fedezetekből épül fel. A fedezet – értelemszerűen – azt jelenti, hogy mire nyújt védelmet. A kockázati biztosítások alapszolgáltatása mindig egy életbiztosítás, ami egy fedezet: ha meghalsz, a szerződéskor megjelölt kedvezményezett (férjed, feleséged, szüleid, gyermekeid) kapja meg a biztosítási összeget, ami pótolni tudja a kieső jövedelmedet.

Egy modern kockázati életbiztosításban a haláleseti szolgáltatások kívül más fedezeteket is választhatsz, olyanokat is, ami nem feltétlenül szeretteidről való gondoskodásról szól, hanem rólad.

Ha baleset vagy betegség ér, és nem tudsz ideiglenesen dolgozni, vagy súlyosabb esetben véglegesen kiesel a munka világából, akkor a kieső jövedelmed pótlásában segíthet egy kiegészítő fedezet a kockázati alapbiztosítás mellett.

A balesetbiztosítások általában olcsóbbak, mert balesetek ritkábban fordulnak elő. A betegségbiztosítások drágábbak, mert az ilyen helyzet gyakoribb.

A bűvös hármas

A biztosítás díját három dolog határozza meg alapvetően: az életkorod, a biztosítási összeg és az időtartam, amire a biztosítás szól.

Minél idősebb vagy annál magasabb lesz az élet- és egészségbiztosítások díja. A balesetbiztosítás díja általában nem függ az életkortól.

A biztosítási összeg az a pénz, amit a biztosító fizet, ha baj van, vagyis a biztosítási esemény bekövetkezésekor. Minél nagyobb a biztosítási összeg annál drágább a szolgáltatás. A biztosítási összeg arányosan emeli a díjat, vagyis 1 millió forintos biztosítási összeg tízszer annyiba kerül, mint egy 100 ezer forintos.

A tartam a biztosítási időszak hossza, vagyis, hogy mennyi időre kötöd meg a biztosítást. Minél hosszabb a tartam, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a biztosítási esemény bekövetkezik, vagyis annál drágább lesz a konstrukció.

Példa

Az alábbi táblázat egy átlagos életbiztosítási védelem és tipikus kiegészítőinek havi díjait tartalmazza.

Ha szeretnél a saját paramétereid alapján kalkulációt készíteni a Bankmonitor kalkulátorával ezt te is megteheted. Regisztrálj az oldalunkon és küldjük az eredményeket!

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hitelfedezet

A kockázati életbiztosítások speciális fajtája a hitelfedezeti biztosítás, amely az életbiztosítási fedezeten túl egészségkárosodásra, keresőképtelenség esetére és munkanélküliségre vonatkozóan is tartalmaz szolgáltatásokat. A biztosítási összeg ebben az esetben a hitelösszeg. Keresőképtelenség és munkanélküliség esetén a törlesztőrészlet nagyságával megegyező kifizetés történik.

Keresd az optimális megoldást!

Szakértő segítség nélkül nem olyan egyszerű a kockázati életbiztosításokat összehasonlítani, mivel túl sok paramétert kell figyelembe venni ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb terméket tudd kiválasztani a palettáról. A Bankmonitor tanácsadói tíz alapbiztosítást és a hozzájuk tartozó több mint 50 kiegészítő biztosítást tudják neked bemutatni. Ezt már felsorolni is sok, így a legfontosabb, hogy az élethelyzetedből adódó problémát határozd meg, amelyre védelmet, megoldást keresel.

Fordulj hozzánk bizalommal, ha biztosítási védelemre van szükséged!

Kockázati életbiztosítás

Bankmonitor Biztonság

Hirdetés
Hirdetés