Könnyebb lesz kisösszegű hitelt felvenni júliustól

Könnyebb lesz kisösszegű hitelt felvenni júliustól

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-20
 

Bár július 1-től a szigorítanak az adósságfék szabályon, könnyítést is találni a friss MNB rendeletben, ami leginkább a kisebb összegű kölcsönt, például áruhitelt igénylőket hozhatja könnyebb helyzetbe. Mutatjuk, miről is van szó.

Július 1-től módosul az adósságfék szabály, ami meghatározza, hogy az igazolt nettó jövedelem legfeljebb mekkora részét tehetik ki a hiteltörlesztők. A JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – szabályként is ismert korlátozás a túlzott eladósodást hivatott megakadályozni, hiszen a maximálisan bevállalható hiteltörlesztő egyben a felvehető hitel összegét is limitálja.

Mit jelent a szigorítás?

Lakáshiteleknél:

  • Egy 5 évnél rövidebb kamatperiódusú lakáshitel havi törlesztője jelenleg nem haladhatja meg a jövedelem 25 százalékát, míg 500 ezer forintot elérő nettó jövedelemnél 30 százalék a plafon. Július 1-től: 600 ezer forintos jövedelem kell majd a 30%-hoz.
  • Egy legalább 5 évre fixált, ám 10 évnél rövidebb kamatperiódusú kölcsönnél most 500 ezer forint nettó jövedelem alatt 35 százaléknál, míg félmillió forinttól 40 százaléknál ránt be az adósságfék. Július 1-től a 40%-os arányhoz legalább 600 ezer forint jövedelmet szükséges igazolni.
  • Egy legalább 10 évre fixált kamatú lakáshitelnél 500 ezer forint nettó alatt 50 százalék, míg félmillió forinttól 60 százalék lehet jelenleg a hiteltörlesztők maximális aránya. A 60%-os arány július 1-től 600 ezer forint jövedelemtől lesz csak elérhető.

Személyi kölcsönöknél:

  • Kamatperiódustól függetlenül 500 ezer forint nettó jövedelem alatt annak legfeljebb 50%-a fordítható hiteltörlesztésre, míg efölött 60% a korlát. A 60%-os arányhoz itt is legalább 600 ezer forint nettó jövedelemre lesz szükség július 1-től. 

Hirdetés

Hirdetés

Milyen könnyítést tartalmaz a rendelet?

Az adósságfék szabályait tartalmazó rendelet most is tartalmaz olyan kivételeket, amikor a bankoknak nem kell JTM számítást végezniük. Ilyenek például a kisebb összegű, 300 ezer forintot nem meghaladó hitelek – a hitelkeret emelés nem tartozik ide -, ám ezek is csak akkor, ha az igénylőnek nincs olyan meglévő hitele vagy hitelkeret-szerződése, amelynek eredeti hitelösszege meghaladja a 300 ezer forintot.

Július 1-től ennek a mentesítésnek az összeghatára 450 ezer forintra emelkedik, ami annyiban érthető, hogy a magas infláció miatt a vásárláshoz esetleg szükséges áruhitel hitelösszege is magasabb lehet. Ugyanakkor éppen az áruhitelek kamata rendkívül magas – akár 40% felett is lehet –, miközben kisösszegű, szabad célú személyi kölcsönhöz 14-30%-os kamattal is hozzá lehet jutni. Probléma ugyanakkor, hogy sok banknál a személyi kölcsönök minimális hitelösszege általában 300-500 ezer forint jelenleg.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés