Korlátlan telefonbeszélgetés? Hol itt a trükk?

Korlátlan telefonbeszélgetés? Hol itt a trükk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-27
 

Néhány hónapja Magyarországon is elérhetőek a korlátlan telefonbeszélgetést és sms küldési lehetőséget kínáló mobiltarifák. Ráadásul ezt a vonzó szolgáltatást alacsony áron, akár már havonta 10 ezer forinttól igénybe lehet venni. Túl szép ez, hogy igaz legyen! – gondolhatják sokan. Megvizsgáltuk, fogyasztói szempontból jó döntés lehet-e egy ilyen előfizetés.

A mobilcégeknek megéri?

Ha egy 20-as mobilról felhívunk egy 30-as vagy 70-es mobilszámot, akkor minden egyes lebeszélt percért a mi mobilszolgáltatónk hívásvégződtetési díjat fizet a másik szolgáltatónak. Ez jelenleg nettó 4,6 forint percenként. A költség akkor is kiszámlázásra kerül, ha ügyfélként egyetlen fillért sem fizetünk szolgáltatónknak a beszélgetésért. E példát alapul véve a korlátlan telefonbeszélgetést biztosító csomagok nem nagyon érhetik meg a mobilszolgáltatóknak. Főként azoknak, akiknek viszonylag kicsi az ügyfélkörük, így nagy a valószínűsége annak, hogy előfizetőik sokszor fogják más társaságok hálózatát használni.

Ugyancsak az ilyen díjcsomagok bevezetése ellen szóló érv, hogy a hatályos jogszabályok szerint a mobilszolgáltatóknak percenként és SMS-enként 2 forint telefonadót kell fizetniük a központi költségvetésnek. Ha pedig az ügyfelek élve a korlátlan beszélgetés csábító lehetőségével, tényleg sokat beszélnek, akkor a telefontársaságoknak egyre több adót kell befizetniük. Hasonlóan ütős érv a korlátlan beszélgetést lehetővé tevő tarifákkal szemben, hogy ezek a díjcsomagok – ellentétben a korábbi nehezen összehasonlítható tarifacsomagokkal – könnyen áttekinthetőek az ügyfelek számára, akik így gyorsan tudnak dönteni a szolgáltató váltásról.

A korlátlan tarifák láttán azonban a hűséges, szolgáltatójukhoz ragaszkodó, sokat telefonáló ügyfelek is meginoghatnak. Hiszen ha telefonszámlájuk magas volt, akkor számukra is megéri átnyergelni az olcsóbb korlátlan díjcsomagokra. Ez pedig tovább apaszthatja a mobiltársaságok bevételeit. Hasonló a helyzet a flottában telefonálókkal is. Havi 10-15 ezer forintért számukra is kinyílik a mobilvilág, hiszen korlátlanul beszélhetnek olyanokkal is, akik nem tartoznak a flottához.

1

Miért vannak egyáltalán korlátlan díjcsomagok?

Felmerül a kérdés: ha a korlátlan beszélgetést biztosító csomagok apasztják a távközlési társaságok bevételeit, miközben növelik a kiadásaikat, akkor egyáltalán miért jelentek meg a piacon? A magyarázat prózaian egyszerű: a csábító ajánlatokkal a hálózatukat kevésbé megterhelő, ezért nagyobb hasznot hozó szolgáltatások (beszélgetés, SMS) felé terelik az ügyfeleiket. A telefonadó miatt az ügyfelek egy része az internetes telefonálást választotta (Skype, Viber), ráadásul az okostelefonok terjedésével egyre nagyobb mennyiségű adat zúdul a mobilhálózatokra. A mobiladatforgalom növekedése egy szolgáltató szempontjából rendkívül költséges jelenség, mert megterheli a hálózatot, amit ezért költséges beruházásokkal folyamatosan fejleszteni kell. 

A fenti érvelést alátámasztja, hogy a legolcsóbb korlátlan beszélgetést kínáló csomagokhoz szűk adatcsomag jár. Adatforgalmunk általában 500 MB lehet csupán havonta, ami elég szűkösnek tekinthető. Persze van lehetőség bővebb adatcsomag igénybevételére is, ám furcsa módon a 3 GB-nál nagyobb adatforgalmat lehetővé tevő csomagot egyetlen mobilcég sem kínál. Nyugat-Európában ugyanakkor nem ritka a kétszer-háromszor ekkora adatforgalmat lehetővé tevő díjcsomag sem. 

Arrafelé az okostelefonjukat használó ügyfelek már nem a beszélgetés percdíjaiért, vagy az adatforgalmazás lehetőségéért fizetnek, hanem a különféle tartalmakért (zenék, filmek stb.). Magyarországon ugyanakkor még a percdíjak sem sokat nyomnak a latban. Nálunk az ügyfelek többségének elsősorban az számít, milyen áron, milyen telefonhoz juthat hozzá.

Megéri-e az ügyfélnek?

Ez attól függ, milyenek a telefonálási szokásaink. Ha hagyományos telefonunk van, amelyen nagyon sokat beszélünk, akkor érdemes megfontolni a korlátlan díjcsomagokra való áttérést. Ám ha okostelefonunk van, amelyet nem csak beszélgetésre használunk, hanem zenehallgatásra vagy videók nézegetésére akkor bizony ezt a díjcsomagot nem nekünk találták ki. Persze minden szolgáltató kínál nagyobb adatforgalmat biztosító korlátlan díjcsomagot is, ám ezek ára már nem annyira kedvező. Ha ugyanis kicsit körülnézünk a tarifadzsungelben, akkor találhatunk komoly adatforgalmat és sok beszélgetést egyaránt lehetővé tevő, ám a korlátlan csomagoknál jóval alacsonyabb tarifájú lehetőségeket.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés