Lakásárak, keresetek, hitelkamatok – Milyen helyzetben vannak jelenleg a lakásvásárlók?

Lakásárak, keresetek, hitelkamatok – Milyen helyzetben vannak jelenleg a lakásvásárlók?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-19
 

A lakásvásárlás mindig egy nehéz döntés, figyelembe kell venni az önerőnk nagyságát, a lakásárak alakulását, az elérhető támogatásokat és nem utolsó sorban saját igényeinket, szükségleteinket. De milyen helyzetben van egy lakásvásárlás előtt álló család, kedvezőbb a szituáció, mint egy évvel ezelőtt volt? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

A lakásvásárlás mindig egy nagyon komoly döntés, számos tényező hat az árakra, saját pénzügyi helyzetünkre. Emellett a költözésnek jellemzően van egy személyes, érzelmi oka is, amely legalább ugyanolyan lényeges, mint a pénzügyi környezet.

A személyes motiváció mindenkinél más és más, ezért inkább a döntés pénzügyi aspektusára, a lakásvásárlás anyagi következményeire koncentrálnánk. A pénzügyi döntés részeként pedig sokszor tesszük fel magunknak a kérdést: megéri kivárni a vásárlással, vagy inkább most, gyorsan lépjünk?

Ennek megítélésében valamelyest segítségünkre lehet, ha megnézzük hasonló döntési helyzetben hogyan jártunk volna jobban egy évvel ezelőtt.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan változott a helyzete a lakásvásárlóknak az elmúlt évben?

Biztos adataink jelenleg 2022. III. negyedévéről vannak, ezért azt érdemes összehasonlítanunk 2021. őszével.

  • A KSH adatai alapján a lakásárak egy év alatt 21 százalékkal emelkedtek. Ugyanakkor azt ki kell hangsúlyozni, hogy a drágulás szinte teljesen megállt: 2022. második negyedévéhez képest csupán egy százalékkal emelkedtek az ingatlanárak.
  • 2022. szeptemberében a kedvezmények nélküli nettó átlagbér 335 200 forint volt, ez 17,8 százalékos bérnövekedést jelent egy év alatt.
  • A piaci hitelkamatok viszont jelentősen emelkedtek: 2021. szeptemberében a legolcsóbb fix kamatozású lakáshitelek THM értéke még 4,69 százalékról indult. Tavaly októberében egy hasonló kölcsönt már 7,94 százalékos teljes éves költség mellett lehetett megigényelni.
  • A lakástámogatási rendszer érdemben nem változott, vagy mégis? Ezen időszak alatt volt elérhető a szuperkedvezményes zöld hitel. A konstrukció azonban tavaly őszére gyakorlatilag teljesen kimerült, vagyis a piaci kamatozású kölcsönök közül választhattak az energiahatékony új lakásokat vásárlók.

A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatják be mégis hogyan hatott a kivárás a vásárlók helyzetére. A vételár 2021. szeptemberében 60 millió forint volt, amelynek a felét tudta előteremteni a vevő önerőként, a maradék 30 millió forintot piaci lakáshitelből finanszíroznák. A család havi jövedelme 600 ezer forint volt.

Hogyan alakult át egy lakásvásárlás finanszírozása egy év alatt?

A lakásárak a teljes évben jelentősen emelkedtek: 72,6 millió forintot kellett fizetni 2022. őszén azért a lakásért, ami egy évvel korábban csak 60 millió forintot ért. Az önerő befektetésével nem lehetett kompenzálni a változást. Alacsony kockázat mellett az inflációkövető állampapír lehetett jó választás, ennek adott évi hozama 6,6 százalék körül alakult. Emiatt az önerő is csupán 1,98 millió forinttal emelkedett, a vételárnövekedésből fennmaradó részt lakáshitelből kellett pótolni. Vagyis a vásárláshoz több, mint 10 millió forinttal nagyobb hitelösszegre volt szükség 2022. őszén, mint egy évvel korábban.

A hitelösszeg tehát érdemben, mintegy a harmadával emelkedett, ez önmagában nem jó hír. A lakástámogatások pedig sajnos nem tudták pótolni, kiegészíteni az önerőt. A vissza nem térítendő támogatások összege ugyanis 2021. év eleje óta nem változott. Emellett még a Babavárót lehetne önerőként felhasználni, de az a lehetőség is változatlan feltételekkel érhető el az idén.

Az emelkedő hitelösszeg ugyanakkor önmagában nem jelent feltétlenül problémát, érdemes megvizsgálni, hogy a jövedelmünket milyen mértékben terheli le a törlesztők rendezése. A hitelösszeg növekedése mellett sajnos a kamatok is érdemben emelkedtek. (A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a második legkedvezőbb ajánlat THM értéke 4,69 százalékról 7,94 százalékra emelkedett.) Ugyanakkor a 2022. szeptemberi átlagbér is jelentősen, 17,8 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi értékét. Egy ilyen bérváltozás pedig mindenképpen jó hatással van az adós pozíciójára.

Mennyivel többet kell fordítani egy lakás megvásárlására jelenleg? Az összkép sajnos nem pozitív: a kamatemelkedés és a hitelösszeg növekedése miatt 20 éves futamidőt választva a kölcsön havi törlesztőrészlete 192 885 forintról 338 247 forintra emelkedett, ami 75,36 százalékos változásnak felel meg. Ha a fizetésünk az átlagbérnek megfelelően nőtt, akkor nettó 106 ezer forinttal kereshetünk többet, míg a törlesztőnk 145 362 forinttal emelkedett. Vagyis nominálisan is rosszabb helyzetbe kerültünk, kevesebb pénzünk marad a hitel törlesztését követően.

Jó tudni
Ha a vásárlóerőre tekintünk a helyzet még rosszabb, a 2022. szeptemberi éves infláció 20,1 százalék volt. Vagyis ugyanakkora pénzösszeg is ötödével kevesebbet ér. Ehhez képest még csökkent a mindennapi kiadásokra elkölthető pénz mennyisége is.

Mi várható az elkövetkező időszakban?

Az elmúlt egy évben tehát a vásárlók egyértelműen rosszabb helyzetbe kerültek, de a döntés előtt állók számára az a legfontosabb kérdés, hogy mi várható az elkövetkező időszakban?

  • A lakásárak kapcsán az szinte biztosan kijelenthető, hogy a drasztikus áremelkedés időszaka véget ért. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az elkövetkező hónapokban, években az árak érdemben csökkenni fognak. Nagy eséllyel inkább oldalazik majd a piac: jelentősen visszaeső adásvételi szám mellett a lakásárak számottevően nem változnak. Egyes túlrázatott helyeken minimális árcsökkenés is elképzelhető, illetve más – az elmúlt időszakban kevésbé felkapott részeken – még valamelyest emelkedhetnek az árak. (Mindez természetesen a jelenlegi inflációs környezetben azt jelenti, hogy az ingatlanok veszíthetnek a reálértékükből.)
  • Az infláció az idén is komoly kihívást marad: elhúzódó magas áremelkedést követően az infláció az év második felében indulhat csökkenésnek, jó eséllyel év végére egyszámjegyű tartományba szelídülhet a drágulás. A béremelkedés nem tudja jó eséllyel lekövetni a drágulást, vagyis a reálbérek mérséklődésére kell felkészülnünk. 
  • A hitelkamatok mértéke pedig nagy mértékben függ a jegybanki alapkamattól, illetve az infláció ütemétől is. Vagyis az év első felében érdemi csökkenésre nem lehet számítani. Ugyanakkor a banki hitelkamatok szempontjából lényeges hozamok emelkedése megállt – sőt egyes mutatók még csökkentek is -, emiatt a bankokra nehezedő kamatemelkedési nyomás is mérséklődött.
  • A lakástámogatási rendszerhez érdemben nem nyúlt hozzá az állam 2023. év elején. (Azt meg kell jegyezzük, hogy az Otthonfelújítási támogatás kivezetésre került.) Előreláthatóan az év második felében változhatnak a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) feltételei, ez még befolyásolhatja a második félév kilátásait.

Mindezek alapján az áresést váró vevőknek csalatkozniuk kell, ugyanis az ingatlanárak érdemi csökkenésére nincs komoly esély.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés