Már biztos, hogy változik a csok 2023-ban. De mire számíthatnak a családok?

Már biztos, hogy változik a csok 2023-ban. De mire számíthatnak a családok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-26
 

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet napilapnak adott karácsonyi interjút, ebben pedig arról beszélt, hogy jövőre célzottabbá szeretnék tenni a családtámogatási rendszert, ennek alapján pedig hozzányúlhatnak a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatáshoz is.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az otthonteremtési támogatásokat illetően lesznek változások, ami azonban már most biztos, ez a falusi csok-ot nem fogja érinteni. A falusi csok a családi otthonteremtési kedvezmény egy speciális típusa, ami a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. Fontos, hogy a falusi csok összegének fele fordítható csak az adott ingatlan megvásárlására, míg a fennmaradó részt korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell költeni. A „normál” csok-hoz képest különbség, hogy akár lakhatatlan állapotú ingatlanra is igényelhető, ám az feltétel, hogy a korszerűsítést és/vagy bővítést követően a ház vagy lakás komfortos és lakható legyen.

A falusi csok nagy előnye, hogy az „elnyerhető” összeg éppen annyi, mintha a család újépítésű ingatlant vásárolna „normál” csok felhasználásával, ám mivel itt a pénz vidéki, kistelepüléseken lévő használt ingatlanra költhető csak el, az lényegesen többet ér.

A falusi csok összege vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén 1 gyermekre 600 ezer forint, 2 gyerekre 2,6 millió forint, míg 3 vagy több gyerekre 10 millió igényelhető. Ha a család egy meglévő lakást bővít vagy korszerűsít, akkor  1 gyerekre 300 ezer forint, 2 gyerekre 1,3 millió forint, míg 3 vagy több gyerekre 5 millió forint járhat. 

Hirdetés

Hirdetés

Mi lesz a csok támogatással?

A csok támogatás feltételei Orbán Viktor szavai szerint 2023 első felében nem változnak, ezt követően azonban belenyúlhat a Kormány. A meglévő és vállalt gyerekre/gyerekekre igényelhető vissza nem térítendő támogatásra rá is fér a ráncfelvarrás, ugyanis a támogatási összeg ma már mind kisebb segítséget jelent a saját ingatlan megvásárlásához, megépítéséhez.

Használt lakás megvásárlása esetén például 1 gyerekre 600 ezer forint, 2 gyerekre 1 430 000 forint, 3 gyerekre 2,2 millió forint, míg 4 vagy több gyerekre 2 750 000 forint igényelhető, miközben egy átlagos pesti panellakás 2022 novemberben már 36 millió forintba került a Duna House adatai szerint, míg a téglalakások esetében 50 millió forint volt ugyanez. Vidéken kicsivel jobb a helyzet, de a csok itt is kevés önmagában, ha nincs a családnak jelentős megtakarítása, hiszen Kelet-Magyarországon 19 millió forintba, míg Nyugat-Magyarországon 25,7 millió forintba kerül egy átlagos házgyári lakás, míg a téglaépítésűek 26,5 millió, illetve 29,7 millió forintot kóstálnak.

Bár az új építésű lakások vásárlói és az építkezők nagyobb összegű csok támogatásra jogosultak (600 ezer forint, 2,6 millió forint, 10 millió forint), ez is kevés lehet, hiszen az ilyen ingatlan négyzetméterára már vidéken is eléri az 1 millió forintot, miközben Budapesten már jóval meghaladja ezt is.

A családoknak ezért, ha nem rendelkeznek nagyobb összegű (akár több tíz millió forintos) saját megtakarítással, támogatott csok-hitelt kell felvenniük, ám önmagában még ez is sokszor kevés, így piaci hitelre lehet szükségük, ezek kamata azonban már 8 százalék felett van.

Hogyan módosulhat a csok támogatás?

Bár konkrétumokat egyelőre nem tudni, érdekes kérdés, hogy milyen irányban változhat a csok támogatás a jövőben, ha a Kormány célzottabbá szeretné tenni ezt.

  • Megemelhetik általánosan a csok támogatási összegeket, ám ettől nem lesz célzottabb a támogatás, de legalább megkönnyíthetik a családok helyzetét, hiszen kevesebb saját forrásra lesz szükségük a vásárláshoz.
  • Erőteljesebben támogathatják a gyerekvállalást tervezőket, így számukra megemelhetik a támogatási összegeket, hogy könnyebb legyen a lakásvásárlás, építés.  Ez összhangban lehet a már bejelentett szja-kedvezménnyel, ami a gyereket vállaló nők számára 30 éves korig szja-mentességet biztosít.
  • A Kormány láthatóan fontos célnak tekinti a magyar lakásállomány megújítását, hogy minél több korszerű, alacsony fűtési igényű ingatlan épüljön. Ezért előfordulhat, hogy ismét elindítják a korábban óriási sikerrel futó, 2,5 százalékos fix kamattal elérhető zöld lakáshitel programot, ám azzal a korlátozással, hogy az a gyereket vállalók számára lesz csak elérhető. Lehetséges az is, hogy a kedvezményes, max. 3 százalékos fix kamatú csok-hitel lesz az új „zöld-hitel”, amihez persze a felvehető kölcsön maximális összegét (3 gyereknél 15 millió forint) meg kell emelni.
  • A Babaváró hitel a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig igényelhető, és bár várhatóan jövőre is megmarad, a konstrukció feltételei szinte biztosan módosulni fognak. Előfordulhat például, hogy a jelenleg szabad célú Babaváró lakáscéllal lesz csak felvehető (a többség egyébként is erre használta korábban), és akár az is elképzelhető, hogy a csok igényléshez köthetik a felvételét, mint ahogy sok egyéb támogatás is a csok igényléshez kapcsolódik más most is. (Például az illetékmentesség, az 5 százalékos lakásáfa visszaigénylése új építésű lakás vásárlásakor, az új lakást építők a költségeket terhelő 27 százalékos áfát legfeljebb 5 millió forintig visszaigényelhetik.) Az igaz, hogy ezek nem mindegyikéről tudható, hogy 2023-tól elérhető lesz-e, ez is még a jövő zenéje.

Természetesen a fenti lehetőségek kombinálása is előfordulhat, de az bizonyos, hogy a gyerekvállalás támogatása 2023-ban is prioritása lesz a Kormánynak.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés