Lakásfelújítási támogatás: kinek, mekkora tulajdonrésze lehet az ingatlanban?

Lakásfelújítási támogatás: kinek, mekkora tulajdonrésze lehet az ingatlanban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-09
 

A 2021-től elérhető felújítási támogatás egyik feltétele, hogy legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezzen az ingatlanban az igénylő és kiskorú gyermeke. De mit is jelent pontosan ez a szabály? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

A lakásfelújítási támogatásra minden gyermeket nevelő lakástulajdonos jogosult lehet 2021. januárjától, aki otthonát korszerűsíteni, megújítaná. Az elérhető támogatás a felújítási munkálat költségének a fele, legfeljebb 3 millió forint lehet, melyet utólag, a számlák kifizetését követően utal vissza az állam.

Kizárólag saját ingatlan – legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezni a lakásban – felújítására igényelhető a támogatás. Van ezzel az elvárással kapcsolatban azonban néhány részlet, amivel nem árt tisztában lenni.

Hirdetés

Hirdetés

A nagykorú gyermek tulajdoni hányada nem számít

A pontos feltétel a jogszabályban így szerepel:

„Az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek.”

Vagyis 50% tulajdoni hányad esetén a család már jogosult lehet a támogatásra, viszont egyáltalán nem mindegy, kié is a szóban forgó tulajdonrész. Nem lesz jogosult például támogatásra a család, ha az ingatlan a 18 életévét betöltött gyermekek tulajdonában van. A jogszabály ugyanis kiskorú gyermeket ír elő, márpedig a 18. életévet betöltött – vagy már házasságot kötött – gyermekek ennek a feltételnek nem felelnek meg. (A támogatásra viszont jogosult lehet a család addig, amíg a gyermek nem töltötte be a 25. életévét.)

Nem mindig számít a házas-, élettárs tulajdoni hányada 

A házas-, élettársak közül nem minősül mindkét fél automatikusan igénylőnek, ehhez az is szükséges, hogy azonos legyen a lakóhelyük. Vagyis a lakcímkártyájukon szereplő állandó lakhelyüknek meg kell egyeznie.

Ha eltér a hivatalos lakhelye a párnak, akkor a pár azon tagja még igényelheti a támogatást, amelyik a felújítandó lakásban lakik hivatalosan. Természetesen elvárás, hogy a kiskorú gyermek is ugyanabban a lakásban éljen. Ha például a pár hölgy tagja él a lakásban a gyermekkel, akkor ő lesz a támogatás egyedüli igénylője is.

Ez azonban azt is jelenti, hogy a férj tulajdoni hányadát nem veszik majd figyelembe a támogatás feltételének vizsgálatakor. Ha ő lenne a kizárólagos tulajdonosa a lakásnak, de nem él hivatalosan – lakcímkártyával igazolhatóan – az ingatlanban, akkor nem lesz jogosult a család a támogatásra.

A haszonélvezeti, özvegyi joggal terhelt ingatlanra is igényelhető a felújítási támogatás

A jogszabály nem tartalmaz semmilyen tiltást, korlátozást az ingatlant terhelő jogokkal kapcsolatban. Vagyis jogosult lehet a család a támogatásra abban az esetben is, ha haszonélvezeti joggal, vagy épp özvegyi joggal terhelt a lakásuk. (Például örökléssel szerezték tulajdoni hányaduk és a túlélő szülő özvegyi joga szerepel az ingatlan tulajdoni lapján.)

Az sem probléma, ha hitelhez kapcsolódó jelzálogjog, vagy elidegenítési és terhelési tilalom (ETT) szerepel a lakáson. Ezek a terhek mellett is jogosult lehet a család a felújítási támogatásra, amennyiben a jogszabályban foglalt feltételeket teljesíteni tudja.

Egyáltalán nem mindegy mikor szembesül a család a problémával

Természetesen a tulajdoni hányaddal kapcsolatos feltétel teljesíthető az igénylés benyújtásáig – sok másik felújítási támogatáshoz kapcsolódó KO feltétellel együtt -, azonban egyáltalán nem mindegy mikor szembesülünk a problémával.

A fenti tulajdoni hányaddal kapcsolatos problémák többféleképpen is orvosolhatók:

  • A nagykorú gyermek, igénylőnek nem minősülő szülő – lakcímkártya szerint máshol lakik – tulajdoni hányadát ajándékozással átruházhatja másnak.
  • Sőt, a szülő bejelentkezhet az ingatlanba, ezzel az ő tulajdoni hányada is számítani fog. Viszont elvárás, hogy legalább 1 éve az ingatlanban lakjanak az igénylők, vagyis a kérelem benyújtása és a bejelentkezés között legalább egy évnek el kell telnie.

Ha ezzel tisztában van a család a felújítási munkálatok tervezése és kivitelezése előtt, akkor nem lehet gond. Egészen más azonban a helyzet, ha csak a kérelem beadásakor szembesülnek a feltételekkel. Ekkor már ugyanis sürgeti az idő a családot, hiszen az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül meg kell igényelniük a támogatást.

Ebben a helyzetben már a kizárólag az ajándékozás jöhet szóba, azonban a földhivatali ügyintézés költséges és időigényes lehet. Márpedig ekkor már a családod sürgeti az idő. Különösen kellemetlen lehet a helyzet, ha a munkálatokra személyi kölcsönt, vagy épp lakáshitelt vett fel a család. Hiszen támogatás nélkül – melyből előtörleszthetnék legalább részben a kölcsönt – az egész hitelösszeget kellene visszafizetniük havi részletekben.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés