Hogyan befolyásolja a hiteligénylésed a családi adókedvezmény?

Hogyan befolyásolja a hiteligénylésed a családi adókedvezmény?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-07
 

Ahogy bővül a családod – egyre több gyermeked születik – úgy növekednek a család anyagi terhei is. Ezt a kormány különböző támogatásokkal és kedvezményekkel próbálja kompenzálni. Ez azonban azt is jelenti, hogy a családod bevételei is növekednek, de vajon több hitelt is tudnál felvenni emiatt?

Ha lakáshitelt, vagy személyi kölcsönt szeretnél, akkor az elérhető összeg szempontjából kiemelten fontos a jövedelem. Hiszen az adósságfék szabályok alapján fizetésednek csak egy meghatározott részét fordíthatod kölcsönöd törlesztésére.

A fizetésed azonban nem csak a bruttó béredtől függ, a családi adókedvezmények miatt jelentősen befolyásolhatja az igényelhető összeget az is, hogy hány gyermeked van.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyivel kereshetsz többet, ha három gyermeked van?

A KSH adatai alapján a 2021. áprilisi bruttó átlagbér 440 600 forint volt. Az ehhez a fizetéshez tartozó nettó bér azonban függ a gyermekeid számától is.

Mennyit kaphatsz kézhez, ha bruttó 440 600 forint a fizetésed?

Az áprilisi átlagbért keresve akár 147 ezer forinttal is többet vihetsz haza három gyermeket nevelve, mint gyermek nélkül. Ráadásul a magasabb nettó bérrel és a kapcsolódó családi pótlékkal a bankok is számolnak a hiteligénylés során. (A családi pótlék a legtöbb esetben kiegészítő jövedelemként fogadható el, azaz szükséges mellé egy önállóan elfogadható alapbér, fizetés.)

A plusz 147 ezer forint pedig igen sokat számít. Sőt a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a magasabb – 400 ezer forintot meghaladó – jövedelem miatt a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsönök esetében nagyobb kamatkedvezmény érhető el. (A legolcsóbb lakáshitel THM értéke 299 ezer forintos jövedelem esetén 3,98%, míg 400 ezer forintot elérő jövedelem esetén már 3,66%-os teljes hiteldíj mutató mellett is találni ajánlatot.)

Vagyis a nagyobb jövedelem és a kedvezőbb kondíciók miatt is emelkedhet a felvehető hitelösszeg nagysága az adókedvezmények miatt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A bankok a növekvő életköltségekkel is számolnak

Nem szabad elfeledkezned arról, hogy a növekvő család emelkedő kiadásokat is jelent. Erről pedig a bankok sem feledkeznek meg.

A legtöbb pénzintézet valamilyen formában kalkulál a családmérettel, amikor a kiadásaidat becsüli meg. Ez a metodika azonban jelentősen eltérhet az egyes pénzintézeteknél. Van amelyik az általad a hiteligénylőn megadott költségekből indul ki. Mások viszont megbecsülik az életköltségeket, ennél a számításnál pedig befolyásoló tényező a családban élők száma is.

Jól mutatja az eltérő életköltségeket a KSH adatai is: 2019-ben egy párnak a megélhetéséhez 71 ezer forinttal kevesebb jövedelemre volt szükség, mint egy 5 fős családnak. (Átlagos életszínvonal eléréséhez szükséges költségek alapján.) Viszont a családi pótlék és az adókedvezmények miatt akár 147 ezer forinttal többet kaphat kézhez egy 5 fős család 440 600 forint bruttó bérből.

A plusz 76 ezer forint jövedelem pedig akár 5-6 millió forinttal magasabb 20 éves futamidejű lakáshitelt is fel lehetne venni. (Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy az egyes bankok a családok életköltségének becslésére eltérő elveket használnak, így az elérhető lakáskölcsön összege is teljesen különböző lehet az egyes esetekben.)

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés