Kaphatok lakáshitelt határozott idejű munkaszerződéssel? Mutatjuk a lehetőségeket!

Kaphatok lakáshitelt határozott idejű munkaszerződéssel? Mutatjuk a lehetőségeket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-25 Frissítve: 2019-11-26
 

Munkavállalói szempontból egyértelműen biztonságosabb, ha nem határozott, hanem határozatlan idejű munkaszerződéssel alkalmaznak valakit. Ennek azonban akár egy lakáshitel esetében is jelentősége lehet! Mutatjuk, hogy miért, és persze sorra vesszük a lehetőségeket is.

Lakáshitel esetében fontos a megfelelő jövedelem igazolása a bank felé. Itt természetesen a legfontosabb a jövedelem nagysága, ami meghatározza, hogy valaki egyáltalán hitelképes-e, és ha igen, mekkora hiteltörlesztőt vállalhat be.

A JTM szabály – jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató – a hiteligénylő lehetőségeit pontosan behatárolja. Ez rögzíti, hogy adott összegű jövedelemmel, meghatározott kamatperiódus mellett a jövedelem mekkora százaléka lehet maximálisan a törlesztők összege.

Például: 500 ezer Ft nettó jövedelem alatt, 10 éves kamatperiódus esetén a jövedelem legfeljebb 50%-a lehet a hiteltörlesztő.

Itt természetesen a már meglévő hitelek, sőt a hitelkeretek is számítanak. Tudni kell, hogy a hitelkeretet akkor is 5%-kal veszik figyelembe, ha abból egyébként egyetlen forintot sem használtunk fel. Éppen ezért, ha a jövedelem nem bírja el a kívánt hitelösszeget, érdemes lehet megvizsgálni, hogy a fel nem használt hitelkeret megszüntetésével, esetleg a folyószámlahitel visszafizetésével a hitelképesség nem állítható-e vissza.

Ha az igazolt jövedelem nagysága elegendő is a bank számára, még lehet egy akadály: az igénylőnek vagy igénylőknek határozott idejű munkaszerződése van, amit a bankok nem kezelnek egyformán.

Vannak bankok, amelyeknél ebben az esetben minimális elvárás a legalább 1 éve fennálló, ugyanazon munkáltatónál meglévő határozott idejű munkaviszony, de olyannal is találkoztak a Bankmonitor szakértői, ahol a hitelintézet megelégszik 3 hónapnyi múlttal, vagy az 1 év akár két munkahelyről is összejöhetett, ha ezek között nem volt 15 napnál hosszabb szünet. Az sem mindegy azonban, hogy mekkora jövedelemről van szó, ugyanis akad olyan bank, ahol eltekintenek a legalább 1 éve fennálló szerződéstől, amennyiben a nettó jövedelem meghaladja a 300 ezer Ft-ot.

Az is számít természetesen, hogy mennyi idő van még hátra a szerződésből, ami a bank szempontjából érthető. Minimális elvárás, hogy legalább 3 hónap legyen még a lejáratig, ám ebben az esetben szinte mindig szükséges a munkáltató részéről egy szándéknyilatkozat, miszerint meghosszabbítja majd azt. A legszerencsésebb persze az, ha a szerződés a hitel futamidejét követően jár csak le, de mivel egy lakáshitel jellemzően 10-20 évre szól, ilyen ritkán fordul elő.

Még inkább bonyolít a helyzeten, ha a határozott idejű munkaszerződés külföldi jövedelemmel párosul. Van bank, ahol ilyen együttállás esetén azonnal elutasítják a hitelkérelmet, de ahol hiteleznek, ott általában szigorúbbak a feltételek határozott szerződés esetén.

Ha lakáshitelt keresel, akkor mindenképp érdemes megkeresned a számodra elérhető legkedvezőbb lakáshitel-ajánlatot, hiszen egy 10 millió Ft-os lakáshitelnél több millió forint különbség is lehet teljes visszafizetésben két ajánlat között. Erre a legjobb eszköz a 13 hazai bank lakáshiteleit összehasonlító részletes Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés