Megtörtént, amitől mindenki tartott! A nagybankok kétharmadánál drágább lett a legnépszerűbb lakáshitel

Megtörtént, amitől mindenki tartott! A nagybankok kétharmadánál drágább lett a legnépszerűbb lakáshitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-05
 

A június 22-i alapkamat emelése után borítékolható volt a hitelkamatok növekedése. Ezek után nem meglepetés, hogy a Bankmonitor vizsgálata szerint a nagybankok kétharmada júliusra megemelte a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamatát. A drágulás nem jelentős, kérdés azonban, hogy ezzel befejeződött-e a hitelek áremelkedése?

A banki kamatköltségek drágulása – BIRS növekedése – és a jegybanki alapkamat emelése miatt várható volt a hitelkamatok emelkedése is. Ennek megfelelően a Bankmonitor vizsgálata alapján 9-ből 6 nagybank július elsejétől drágábban kínálja a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleit, mint egy hónappal korábban.

Az áremelkedés nem jelentős: átlagosan 0,22 százalékponttal magasabb júliustól a THM értéke egy 20 millió forintos, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnek. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint 20 éves futamidő esetén ez 2 300 forint növekedést jelentene a törlesztőrészletekben.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a helyzet az egyes bankoknál?

A Bankmonitor szakértői egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitel példáján keresztül vizsgálták meg a bankok kamatváltoztatásait úgy, hogy az igénylő jövedelmét havi nettó 400 ezer forintnak vették.

A kamatemelő 6 nagybank jelentős része 0,2-0,3 százalékponttal növelte hitele költségeit. (Egyedül az UniCredit Bank emelt két lépésben jelentősebb mértékben kamatot az elmúlt hónapban, náluk július elsejétől 0,66 százalékponttal magasabb a THM értéke egy 20 millió forint összegű lakáshitelnek, mint június elején volt.)
20 millió Ft összegű lakáshitel THM értékének változása 2021. júliusára

Az UniCredit Bank lépése azért lehet lényeges, mert ez a pénzintézet rendelkezett korábban a legolcsóbb ajánlattal, ám az emelés ellenére jelenleg is övék a legkedvezőbb lakáskölcsön. Vagyis ki lehet jelenteni, hogy a legolcsóbb lakáshitel 0,66 százalékponttal megdrágult egy hónap alatt! Emiatt egy 20 millió forint összegű kölcsönnél a törlesztőrészletek 6 500 forinttal növekednének két évtizeden keresztül, ami teljes visszafizetésben 1,5 millió forintot jelent.

Nem csak a magasabb összegű kölcsönök kondíciói emelkedtek meg, ám különböző hitelösszegek esetében az árazás eltérő lehet: például egy 8 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitel THM értéke is megemelkedett átlagosan 0,19 százalékponttal.

Összegzés:

A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint a kamatemelés még nem tekinthető jelentősnek, érdemben nem fogja ez a lépés befolyásolni a hitelpiacot. (Bár a 0,66 százalékpontos kamatemelés már figyelmeztető jel.) Ugyanakkor a jegybanki alapkamat további emeléseinek hatására a kölcsönök is tovább drágulhatnak. Márpedig az MNB kamatemelési ciklusba kezdett, így a további hiteldrágulást is borítékolni lehet.

Természetesen a többi kamatperiódus esetén is történtek változások, az aktuális ajánlatokat a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorában tudod megtekinteni:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés