Lakáshitel kismamaként? Van egy kevesek által ismert probléma!

Lakáshitel kismamaként? Van egy kevesek által ismert probléma!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-03-28
 

Sok pár akkor venne fel lakáshitelt, amikor már úton van a baba. Nem számolnak ugyanis azzal, hogy a várandós nők keresetét a bankok egy része nem teljes egészében veszi figyelembe igazolt jövedelemként, amin akár a hiteligénylés sikere is múlhat.

A gyermekvállalás és a lakásvásárlás, ezzel pedig a hitelfelvétel sok esetben összekapcsolódik. Vagy azért, mert az első gyermek megszületésének idejére a család már szeretne saját otthonban élni, vagy azért, mert az új jövevény miatt a meglévő lakás már kicsi lesz, ezért váltanának nagyobbra.

Igen ám, de ha már úton van a baba, akkor a hitelfelvételkor kellemetlen meglepetéssel szembesülhetnek a családok. Hiába van ugyanis a pár mindkét tagjának átlag körüli összegű bejelentett munkavállalói jövedelme, a bankok nem feltétlenül azt veszik majd alapul a hitelbírálat során. Előre tudható ugyanis, hogy a kismama jövedelme a jövőben csökkenni fog, ez pedig fontos változás a hiteltörlesztés szempontjából.

Például: Ha egy pár mindkét tagja átlagos  keresetet visz haza havonta, akkor ez körülbelül 440 000 Ft igazolt családi jövedelmet jelent. Mivel ez eléri a jogszabályban meghatározott 400 000 Ft-os határt, egy legalább 10 éves kamatperiódusú – vagyis ennyi időre rögzített kamatú – lakáshitelnél elvileg akár a jövedelem 60%-áig is el lehet menni a hiteltörlesztővel. A példánkban szereplő pár esetében ez elméletileg 264 000 Ft-os plafont jelent, ám a pontos összeg mindig a bank egyedi döntése. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát számítási módját az alábbi ábrán láthatod.

Hitel oldalról nézve a 440 000 Ft-os nettó családi jövedelem bőven elegendő például egy 20 millió Ft összegű (15 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus) hitelre, aminek a legkedvezőbb havi törlesztője piaci alapon a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint jelenleg 146 924 Ft.

A gyermek váró párok azonban sokszor csak a hiteligényléskor szembesülnek azzal, hogy esetükben a bankok máshogy kalkulálnak, hiszen a gyermek három éves koráig GYES (gyermekgondozást segítő ellátás) jár az anyukának, ami a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összege, vagyis 28 500 Ft (nettó 25 650 Ft).

A bankok nagyon különbözőképpen kezelik ezt a helyzetet:

  1. Van bank, ahol a várandós nő aktuális nettó jövedelmét veszik alapul, ám azzal a kikötéssel, hogy a munkáltatónak nyilatkoznia kell, mikortól várja vissza az anyukát, valamint az adósnak vállalnia kell, hogy az adott időponttól munkába fog állni.
  2. Van bank, ahol az aktuális nettó jövedelmet csökkentett mértékben, például 70%-os aránnyal veszik csak számításba.
  3. Olyan bankkal is találkozhatunk, ahol ilyenkor a GYES összegével számolnak csak. Ez azt jelenti, hogy a másik adósnak legalább minimálbért kell tudnia igazolni, ami ha teljesül, akkor ehhez adják hozzá a GYES összegét, így jön ki a havi nettó jövedelem összege.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent minden a gyermeket váró családoknak?

Ha a bank csak a GYES összegével számol, akkor előfordulhat, hogy az így számolt családi jövedelemmel az adott havi törlesztő nem lesz bevállalható. Ebben az esetben a futamidő hosszabbítása jelenthet megoldást, ám így a teljes visszafizetés is nőni fog, hiszen tovább használjuk a bank pénzét.

Valamivel kedvezőbb, ha a nettó jövedelmet legalább valamilyen arányban figyelembe veszi a bank, ám természetesen azzal járunk a legjobban, ha az aktuális nettó a számítási alap. Ezért aztán nagyon fontos a jó bankválasztás, amiben egy hitelszakértő lehet leginkább a segítségünkre, aki pontosan ismeri az egyes bankok gyakorlatát.

Arra azért figyelni kell, hogy a bankok nem véletlenül szigorúbbak a várandós nők esetében, hiszen a család bevételei a szülést követően radikálisan csökkenhetnek. Ezért mindenképp olyan hiteltörlesztőket szabd csak bevállalni, amelyeket az átmeneti időszakban is biztosan fizetni tudunk majd.

A kamat is múlhat a bankválasztáson

Azért sem mindegy, hogy milyen számítási móddal kalkulál a bank a várandós nő esetében, mert a magasabb igazolt jövedelem néhány banknál kedvezőbb hitelkamatot jelent, ezáltal kedvezőbb költséggel lehet hitelhez jutni.

Bankmonitor TIPP: érdemes már a gyermekvállalás előtt végiggondolni a lakáshitel kérdését, és még azelőtt elindítani a folyamatot, hogy a baba jönne. Amennyiben erre nincs mód, akkor viszont nagyon fontos a gondos bankválasztás. Ehhez keresd meg a legkedvezőbb hitelajánlatot a Bankmonitor részletes Lakáshitel Kalkulátorával, vagy használd az alábbi egyszerűsített felületet. Mindkét esetben megadhatod az adataidat, ezt követően egy hitelszakértő megkeres, aki minden kérdésben a segítségedre lesz. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés