Lakáshitelt szeretnél, de aggódsz az értékbecslés miatt? Mutatjuk, mire számíthatsz!

Lakáshitelt szeretnél, de aggódsz az értékbecslés miatt? Mutatjuk, mire számíthatsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-06-17
 

A jelzáloghitel felvételi procedúra fontos és kritikus pontja az értékbecslés, ami alapvetően meghatározza a felvehető hitel maximális összegét. De vajon hogyan készül ez, és mire számíthatsz ez alapján?

A jelzáloghitelek elengedhetetlen része a fedezetként bevont ingatlan értékbecslése, amikor is meghatározzák a lakás vagy ház becsült forgalmi és hitelbiztosítéki értékét. A becsült forgalmi érték azért kritikus, mert a bankok ennek legfeljebb 80 százalékáig hitelezhetnek, ami alapján például egy 60 millió forintra becsült ingatlan megvásárlására maximum 48 millió forint hitel kapható, vagyis 12 millió forintot önerőből kell előteremteni.

A 80% azonban csak a jogszabályi maximum, eddig főként Budapesten és a nagyobb vidéki városokban mennek el a bankok, a nagy számú tranzakciónak köszönhetően a forgalmi érték itt ugyanis viszonylag nagy pontossággal meghatározható. Kisebb települések, falvak és tanyák esetében a forgalmi értékhez képest felvehető hitel aránya még alacsonyabb lehet, ezért ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes előre tájékozódni a kiválasztott banknál vagy hitelszakértőnél. Az utóbbi azért előnyös, mert az egyes bankok között jelentős eltérések vannak abban, hogy a forgalmi érték hány százalékáig hiteleznek legfeljebb, így ezt a szempontot is figyelembe kell venni a hitelező bank kiválasztásakor.

A forgalmi érték okozhat galibát akkor is, ha alacsonyabb az adásvételi szerződésben szereplő vételárnál, mert ez azt jelenti, hogy a vételár nagyobb hányadát kell önerőből megfinanszírozni. Ha már az ingatlant lefoglalóztuk, ám a plusz önerőt képtelenek vagyunk előteremteni, akkor legrosszabb esetben akár az eladónak kifizetett összeget is elveszíthetjük. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői szerint érdemes lehet előzetes értékbecslést kérni minden olyan esetben, amikor ez gondot okozhat, ebből ugyanis kiderül, hogy az adott banktól mennyi hitelre számíthatunk a szóban forgó fedezettel.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a helyzet a hitelbiztosítási értékkel?

A becsült forgalmi értéken kívül a másik fontos összeg az értékbecslésen az úgynevezett hitelbiztosítéki érték, amit a bank akkor remél, ha a hitel nemfizetése esetén esetleg értékesítenie kellene a fedezetként szolgáló ingatlant. Ennél a bankok nem nagyon szoktak nagyobb összegű hitelt adni, így vagy ez, vagy a becsült forgalmi érték 80%-a jelenti a felvehető hitelösszeg maximumát.

Miért lehet a várnál alacsonyabb a becsült forgalmi érték?

Az értékbecslő által meghatározott becsült forgalmi érték sokszor alacsonyabb – ritkán magasabb – a hitelt felvenni szándékozó elképzelésénél. Ebben az esetben el lehet kérni a banktól az értékbecslés részleteit, amiből kiderülhet, hogy az értékbecslő mi alapján dolgozott.

Amennyiben nem értünk egyet a számítással, megtámadhatjuk az értékbecslést az adott banknál, ahol dönthetnek úgy, hogy újabb értékbecslést rendelnek el. Ha a bank ezt elutasítja, vagy az új értékbecsléssel sem vagyunk elégedettek, akkor végső soron próbálkozhatunk más banknál, ám ez azon túl, hogy plusz költséggel jár, egyáltalán nem biztos, hogy a várt eredményt hozza. A tapasztalat ugyanis az, hogy rendkívül sok jelenleg a túlárazott ingatlan a piacon, amikor a tulajdonos szubjektív szempontok alapján gondolja azt, hogy a szakértői becslésnél többet ér a lakása vagy a háza. Sokan abból indulnak ki, hogy anno mennyiért vásárolták meg, vagy éppen egy költséges átalakítás, felújítás – például nyílászáró- vagy kazáncsere – költségeit szeretnék érvényesíteni az árban eladáskor. Akkor is előfordul ilyen, amikor valaki nem adná el az ingatlanját, hanem például szabad felhasználású hitelt venne fel úgy, hogy ez lenne a fedezet, hiszen a felvehető hitelösszeget ebben az esetben is meghatározza a forgalmi érték.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés