Lakásvásárlásnál nem elég a csekk a közüzemi számlák megfizetéséről

Lakásvásárlásnál nem elég a csekk a közüzemi számlák megfizetéséről
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-08-03
 

Ha lakást vásárlunk, akkor mindenképpen körültekintően kell eljárnunk: nem elég megtalálnunk álmaink otthonát, azt is ellenőriznünk kell, hogy minden rendben van-e a kérdéses ingatlannal. Ha alaposan megvizsgálunk mindent, akkor is előjöhetnek rejtett buktatók, például a közüzemi szolgáltatókkal kapcsolatban.  

A házvásárlás egy komoly döntés, hiszen hosszú évekre keressük családunk új otthonát. Ugyanakkor jelentős pénzügyi döntésnek is tekinthető, hiszen megtakarításaink jó részét a vételár megfizetésére fordítjuk, sőt sok esetben több évtizedre lakáshitelt is felveszünk. Éppen ezért minden körülményt alaposan mérlegelnünk kell a döntés előtt.

A lakás tulajdoni lapját is ellenőrizni kell: kik a tulajdonosok, milyen hitelhez kapcsolódó jelzálogjogok vannak a lakáson jelenleg, esetleg más kötelezettségek, terhek szerepelnek-e az ingatlanon. Egy végrehajtási jog, egy perfeljegyzés, vagy épp egy eltartási szerződéshez kapcsolódó kötelezettség jelentőse befolyásolhatja az adásvételt.

Érdemes például először a kapcsolódó terheket megfizetni – ráadásul az egyes végrehajtások ellenértékét érdemes közvetlenül a végrehajtónak utalni -, csak ezek után átadni az eladónak a maradék összeget. Sőt finanszírozási szempontból is lényeges lehet az, hogy milyen terhek vannak az ingatlanon: általában lakáshitelből ugyanis nem lehet megfizetni a végrehajtásokat, közüzemi tartozásokat, azokat az önerőből szükséges rendezni.

Szerencsére a tulajdoni lapot, a kapcsolódó terheket az ügyvédnek is szükséges ellenőriznie, így mindenképpen kiderül, ha ott valamilyen problémás bejegyzés szerepelne. Az ügyvédnek azonosítania kell a vevőket és az eladókat is, emiatt személyi problémák sem merülhetnek fel. Mégis találkozhatunk számtalan akadállyal, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek.

Hirdetés

Hirdetés

Nem csak az eladó közüzemi tartozásából lehet probléma

Például a közüzemi számlák megfizetését is ellenőrizni szükséges. Logikusan a számlalevelek és az utolsó, befizetett csekk bemutatásával tudja az eladó alátámasztani azt, hogy rendben fizette a villanyt, a gázt, vagy épp a vizet. Ez azonban nem elégséges, ha társasházban vásárolnánk lakást.

Ekkor ugyanis a közös költségek rendezését is szükséges ellenőrizni, sőt emellett még felmerülhet egy váratlan probléma is: gondot okozhat például, ha más a társasházban lakó nem fizeti rendben a vízszámláját. Ez akkor jelenthet komoly problémát, ha a társasháznak van főmérője és az egyes lakások csak mellékmérőkkel rendelkeznek. Ekkor ugyanis a vízmű – ha nem fizeti valaki a számláit -, felmondhatja a mellékóra szerződést a lakóval és a tartozást átterhelheti a társasházra, annak főórájára.

Vagyis az összes lakónál megjelenhet ez az „adósság”, ez pedig szélsőséges esetben elvezethet oda is, hogy az egész társasház vízfogyasztását korlátozza a szolgáltató. Ez egy nagyon nehéz helyzet, ráadásul vevőként igen nehezen értesülhetünk a dologról: a tulajdoni lapon jellemzően nincs erre vonatkozó bejegyzés, az eladó közüzemi számlái pedig rendben vannak.

Ez a helyet az eladónak sem jó

Ez a szituáció azonban az eladót is kellemetlenül érintheti. Ha nem tudott a társasház tartozásáról – vagy épp nem árulta el azt -, akkor legkésőbb a közüzemi számlák átírásakor komoly gondot okozhat a meglévő tartozás. A rendezetlen tartozás miatt ugyanis nem lehet a vevő nevére átírni a mellékmérőt. 

Mivel az adásvételi szerződésben nevesítve van, hogy az ingatlan per-, igény-, és tehermentes, ezért összességében ez a helyzet az eladónak okozhat kellemetlenséget. Ha eddig már nagyobb összeget megfizettünk számukra, akkor viszont elképzelhető, hogy hosszas pereskedés után kaphatjuk csak vissza az addig megfizetett pénzünket.

Mit tehetünk, hogy ne keveredjünk ilyen helyzetbe?

Kérjünk külön igazolást az adásvételi szerződés aláírása előtt minden közüzemi szolgáltatóra vonatkozóan arról, hogy nincs magának a társasháznak sem tartozása, elmaradása. Ezt jellemzően a közös képviselő tudja kiállítani számunkra, illetve az eladó részére.

Érdemes külön is egyeztetni a közös képviselővel: így megtudhatjuk azt is, hogy van-e közös költség elmaradása az eladónak. Fontos, hogy az eladóval együtt tudunk beszélni a képviselővel, hiszen mi még nem vagyunk a társasház tagja, így számunkra információt csak korlátozottan adhatnak ki.

Érdemes a többi lakóval, szomszéddal is beszélni. Így rengeteget információt, pletykát megtudhatunk a lakóközösségről. Például kiderülhet, hogy vélhetően egyes lakók már komoly elmaradásban vannak a közüzemi számláikkal, ami még nem került rá költségként a társasház főórájára, de erre a közeljövőben sor kerülhet.

A kiszemelt lakásról érdemes mindent megtudni mielőtt döntünk, ugyanez igaz a lakáshitelre is, amelyet igényelnénk a vásárláshoz. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora minden lényeges információt tartalmaz az egyes banki ajánlatokról, ennek segítségével könnyebben megtalálhatjuk a számunka legkedvezőbb konstrukciót.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés