Lakásvásárlók figyelem, megemelkedtek a földhivatali díjak

Lakásvásárlók figyelem, megemelkedtek a földhivatali díjak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-31
 

Július 29-től megdrágult a földhivatali ügyintézés: emelkedik a tulajdon- és jelzálogjog bejegyzés díja, illetve többet kell fizetni a tulajdoni lap lekérdezéséért is. De hogyan hat ez a lakáshitelekre?

Ahogy korábban már beszámoltunk róla emelkednek július 29-től a földhivatali ügyintézés költségei. Az erről szóló rendelet már június 28-án megjelent, de a megemelt díjak július 29-től lépnek érvénybe.

A díjemelkedés önmagában jelentős, de egy lakásvásárlás költségeihez képest elhanyagolható

Nézzük, milyen költségelemek változtak:

  • Az ingatlant érintő, a  tulajdoni lapra felkerülő változásbejelentés díja 6600 forintról 10 600 forintra emelkedett. Ide tartozik a tulajdonjog bejegyzés díja, vagy épp a jelzálogjog törlésének a költsége is.
  • A jelzálogjog bejegyzés díja 12 600 forintról 20 000 forintra emelkedik.
  • Az elektronikusan lekért tulajdoni lapért 3000 forint helyett 4800 forintot, míg a papír alapú tulajdoni lapért 6250 forint helyett 10 000 forintot kell kifizetnünk.

Ez önmagában 60% körüli díjemelést jelent, de a lakásvásárlás költségeihez képest ez a változás elhanyagolható. A megemelt díjakat a 2024. július 29-től kezdeményezett eljárásokra kell megfizetni.

Ha a lakáshitel induló költségeit nézzük, akkor sem tűnik jelentősnek ez a költségemelkedés. A három legolcsóbb 20 millió Ft összegű, 20 éves futmaidejű piaci lakáshitel induló költsége 192 567 – 370 752 forint között alakulhat. Ebből a mostani díjemelkedésnek durván 11-13 ezer forint köszönhető, ez a teljes induló költség 3,0-6,7 százalékának felel meg.

Azt látni kell, hogy ezek a díjak a lakáshitelek teljes költségének a részét képezik, vagyis a THM értékében is megjelennek. Vagyis július 29-től a kölcsönök THM értéke kamatemelkedés nélkül hacsak minimálisan is, de megnőhetett.

Nem szabad megfeledkezni a banki díjelengedésekről sem, sok esetben a bank átvállalja a tulajdoni lap lekérésének, vagy épp a jelzálogjog bejegyzésének a díját. Ezen kölcsönöknél a díjváltozás nem számít, hiszen végeredményben a költséget nem mi, hanem a pénzintézet rendezi.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a helyzet a folyamatban lévő hitelügyletekkel?

Ha hiteligénylésünk van folyamatban, felmerülhet a kérdés, hogy van-e valami különleges teendőnk a költségváltozások miatt.

Három esetet különböztethetünk meg:

  • Már megkötöttük a hitelszerződést, de még nem rendeztünk el minden földhivatali dolgot, például nem adtuk be a jelzálogjog bejegyzési kérelmet a földhivatalba. Ebben az esetben beadhatjuk a kérelmet a földhivatalba, de már a magasabb díjat kell rendeznünk. Viszont nem kell újraszerződnünk.
  • Még nem kötöttük meg a szerződést, de már megkaptuk a szerződéstervezetet a régi díjakkal. Ebben a helyzetben a bankoktól eddig kapott válaszok alapján aláírhatjuk a már megkapott szerződést. Nem kell új tervezetet kapni és emiatt nem indul újra a szerződéskötésre vonatkozó határidő. Ebben az esetben is magasabb díjakra kell készülnünk. Van olyan bank, amelyik a szerződés mellé külön dokumentmot is át fog adni a díjváltozásról.
  • Ha még csak folyamatban van a hiteligénylésünk, akkor jóváhagyást követően természetesen már az új díjakat tartalmazó szerződéstervezetet fogunk megkapni.

A rossz hír, hogy ha még nem intéztük el a földhivatali dolgokat, akkor a magasabb díjakat kell rendeznünk. Viszont maga a hitelügyintézési folyamat nem akad el, nem kell emiatt újra megkötni a hitelszerződést, vagy épp újra átvenni a szerződéstervezetet.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés