Emelkednek a földhivatali ügyintézés díjai

Emelkednek a földhivatali ügyintézés díjai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-29
 

Emelkednek a földhivatali ügyintézés díjai, a jövőben többet kell fizetnünk lakásvásárlásnál a tulajdonjogunk bejegyzéséért, illetve hiteligényléskor a jelzálogjog bejegyzéséért. De a tulajdoni lap lekérésének ára is emelkedni fog.

A június 28-án megjelent 6/2024 KTM rendelet értelmében emelkedni fognak a földhivatali ügyintézés díjai. Ez érinti azokat is, akik lakást vásárolnának, illetve a jelzáloghitel felvételéhez kapcsolódó földhivatali költségek is emelkedni fognak.

A változtatást június 28-án hirdették ki, a módosítás az ezt követő 31. napon lép hatályba, ez elvileg 2024. július 29-én telik le.

Hogyan módosulnak az ügyintézési díjak?

Számos díjtétel változik, a Bankmonitor szakértői jelenleg csak a lakásvásárlás, lakáshitel szempontjából lényeges tételekre koncentráltak.

Hogyan változnak a díjak:

  • A változásbejelentés díja 6600 forintról 10 600 forintra emelkedik. Ide sorolhatjuk a tulajdonjog bejegyzésének, törlésének díját, illetve előtörlesztés esetén a jelzálogjog törlésének a díját is.
  • A jelzálogjog bejegyzésének díja 12 600 forintról 20 000 forintra emelkedik.
  • Az elektronikusan lekért hiteles tulajdoni lap díja 3000 forintról 4800 forintra emelkedik.
  • A papír alapon kiállított tulajdoni lapért 6250 forint helyett 10 000 forintot kell fizetni a jövőben.

Vagyis egy sima lakásvásárlás esetén a tulajdonjogunk bejegyzéséért 4000 forinttal, ha pedig lakáshitelt is kértünk a vásárláshoz, akkor a jelzálogjog bejegyzéséért 7 400 forinttal kell többet fizetnünk a földhivatal felé.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyivel lehet drágább egy hiteligénylés?

A lakáshiteleknél a jelzálogjog bejegyzésének  díja mindenképpen felmerül, de jellemzően több tulajdoni lap benyújtására is szükség van a folyamat során. Nézzük meg mennyivel emelkednek a kiadások egy sima lakáshitelnél,  ahol egy ingatlant ajánlottak fel fedezetként.

Egy ilyen ügyletnél a folyamat során 2-3 tulajdoni lapra lehet szükség, a legtöbb bank elfogadja az elektronikusan kiállított, lekért dokumentumot is. Illetve egy jelzálogjog bejegyzésre kell készülni. Ezek díja jelenleg 18 600 – 21 600 Ft körül alakulhat, a változást követően a kiadás 29 600 – 34 400 Ft körül lehet. Vagyis a díjak alapból 11 000 – 12 800 forinttal emelkedhetnek.

Jó tudni
Ezek a díjak a THM értékében is megjelennek, így az érintett kölcsönök teljes hiteldíj mutatójának értéke is minimálisan növekedhet.

Nem szabad megfeledkezni a banki díjelengedésekről

A jelenlegi hitelezési gyakorlatban a bankok döntő többsége visszatéríti – részben, vagy teljes egészében – a jelzálogjog bejegyzésének díját, illetve a tulajdoni lapok lekérésének költségét. Ha egy ingatlant ajánlunk fel fedezetként, akkor a legtöbb pénzintézet esetében ezeket a díjakat egyáltalán nem kell megfizetnünk.

Ha nem változik a bankok díjelengedési gyakorlata, akkor valójában a díjemelkedéssel nem növekednek a kiadásaink. Mikor érintene minket tényleg a megemelt díjak bevezetése? Erre a Bankmonitor szakértői két példát hoztak:

  • A bankok jellemzően csak egy ingatlan esetében engedik el, vállalják át a kérdéses díjakat. Ha több ingatlant is fedezetként ajánlanánk fel, akkor bizony részben nekünk kell rendeznünk a megemelkedett költséget.
  • A pénzintézetek jellemzően visszakérik az elengedett díjakat abban az esetben, ha a futamidő első 3-5 évében előtörlesztjük a kölcsönt. Ilyen helyzetben a jövőben a megemelt díjakat kellene utólag a banknak visszafizetnünk.

Érdemes-e sietni ezen plusz költségek miatt a lakásvásárlással, hiteligényléssel? Azt gondoljuk nem, hiszen ezek a plusz költségek elhanyagolhatóak egy lakásvásárlás, jelzáloghitel egyéb kiadásaihoz képest.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés