Lassabban, de folytatja az MNB a kamatvágást

Lassabban, de folytatja az MNB a kamatvágást
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-18
 

A Magyar Nemzeti Bank 25 bázisponttal csökkenti az alapkamat értékét, június 19-től az irányadó kamatszint 7,0% lesz. A kamatcsökkentés tehát folytatódik, de annak mértéke tovább mérséklődött.

Az MNB mai dönrtésével június 19-től 7,0% lesz az irányadó kamatszint, ezzel a lépéssel az alapkamat 25 bázisponttal csökken. Ezzel a lépéssel egy időben a kamatfolyosó két szélét is arányosan csökkentik.

A kamatfolyósó aljának tekinthetó O/N betéti kamat 6%, a felső szélének tekinthető O/N fedezett hitel pedig 8% lesz a holnapi naptól. Mindkét mutató értéke az alapkamathoz hasonlóan 25 bázisponttal mérséklődik.

A kamatcsökkentést tehát folytatja a jegybnak, ugyanakkor annak mértéke tovább lassult. (Januárban még 100 bázispontos, februárban és márciusban 75 bázispontos, áprilisban pedig 50 bázispontos kamagtcsökkentésről döntött az MNB.) A lassítás teljesen érthető, hiszen a forint érdemben gyengült az utóbbi időben, a bankközi árfolyam megközelítette a 400 Ft/EUR szintet. (A cikk írásakor 2024. június 18-án 14:15-kor a bankközi árfolyam 395,17 Ft/EUR szinten volt. Csak összehasonlításképpen május 28-án még 385 Ft/EUR szintnél erősebb volt a magyar fizetőeszköz.)

Márpedig a forint ilyen mértékű gyengülése nincs jó hatással az inflációra sem, hiszen az importált termékek ára érdemben emelkedhet. Éppen ezért a jegybank óvatos megközelítése mindenképpen indokoltnak tűnik.

Hirdetés

Hirdetés

2022. júniusában volt utoljára ilyen szinten az alapakamat, milyen kamatkörnyezet volt ekkor Magyarországon?

Önmagában az alapkamat nem sokat mutat a hétköznapi ember számára, ugyanakkor a mutató érdemben befolyásolhatja a piac számára nagyon is kézzelfogható hitelkamatokat, megtakarítási hozamokat.

Utoljára 2022. júniusában volt ilyen szinten az alapkamat, mint jelenleg: 2022. június 29-én emelték a mutató értékét 5,90 százalékról 7,75 százalékra. De milyen kamatokkal találkozhattunk akkor hazánban?

Személyi hitelt érdemben olcsóbban kaphattunk, mint jelenleg

3 millió Ft személyi kölcsönt 7 éves futamidőre 600 ezer Ft/hó igazolt nettó jövedelem mellett banktól függően 8,41-17,78 százalékos THM mellett kaphattunk. A legolcsóbb ajánlat havi törlesztője 47 040 Ft, a teljes visszafizetés pedig 3 951 360 Ft volt. Ezzel szemben jelenleg egy hasonló kölcsönt 11,92-18,49% THM érték mellett igényelhetnénk. A legkedvezőbb ajánlat havi törlesztőrészlete 51 352 Ft, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4 343 506 Ft.

Vagyis jelenleg a hasonló alapkamat ellenére egy ilyen hitelre összességében 392 ezer forinttal többet kellene visszafizetni.

Lakáshitelt ugyanakkor jelenleg olcsóbban kaphatunk

Érdekes, hogy a lakáshiteleknél teljesen eltérő jelenséget tapasztalhatunk. 2 évvel ezelőtt 20 millió Ft lakáshitelt, 20 éves futmaidőre, 10 évig fix kamat és 600 ezer Ft nettó jövedelem esetén 7,17-8,41% teljes hiteldíj mutató mellett kaphattunk. A legjobb ajánlat törlesztője 154 580 Ft, a teljes visszafizetés pedig 37 059 968 Ft volt. Jelenleg egy hasonló kölcsönt 6,53-6,99%-os THM érték mellett igényelhetünk. A legkedvezőbb ajánlatra havonta 147 506 Ft-ot, a két évtized alatt pedig összességében 35 388 329 Ft-ot kellene fizetni.

Vagyis jelenleg 1,6 millió Ft-tal kevesebbet kellene rendezni a kérdésre hitelre.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Az önkéntes THM plafon húzódhat meg az okok mögött?

Miért térhet el ennyire a két konstrukció kamatszintje a két évvel korábbi értékkel összevetve? Alapvetően logikus feltételezés lenne, hogy az alapkamat pályáját a hitelkamatok lassabban követik le – idő kell a banki árazáshoz -, ez alapján érthető is lehet az, hogy a jelenlegi kamatszint magasabb egy kicsit a személyi hiteleknél, mint két évvel ezelőtt.

A lakáshitelenél pedig az önkéntes THM plafon érdemben felboríthatta a bankok árazását. A januártól érvényben lévő elvárás alapján ugyanis a csatlakozó bankok 7,3%-os THM-nél drágábban nem kínálhatnak lakáscélú jelzáloghitelt. Ehhez a kezdeményezéshez gyakorlatilag az összes bank csatlakozott, ami a hitelkamatok intenzívebb kamatcsökkenését eredményezte. Mondhatni a lakáshiteleknél a bankok tényleg idő előtt beárazták a hitelkamatokba a kamatcsökkenést.

Részben ennek, illetve a hosszú futamidejű pénzpiaci hozamok stagnálásának, enyhe emelkedésének köszönhetően a lakáshiteleknél az újabb alapkamatcsökkenés ellenére sem várhatjuk a hitelkamatok és törlesztőrészletek további mérséklődését. A személyi hiteleknél erre azért nagyobb esélyt látni, bár ott is gátat szabhat az érdemi kamatcsökkenésnek, hogy a pénzpiaci hozamok relatív magas szinten „ragadtak”.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés