Le a robotokkal, mert elveszik a munkát?

Le a robotokkal, mert elveszik a munkát?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-19 Frissítve: 2021-07-01
 

A technológiai fejlődés megállíthatatlan, ennek azonban vannak nemkívánatos hatásai, amit a jövőben kezelni kell. Több ötlet is felmerült, kezdve a robotadó bevezetésétől egészen a munkát terhelő adók és járulék csökkentéséig, szinte minden elhangzott már. Az Alapblog írása mind a két oldal érveit bemutatja és azt is, hogy mi lenne véleményük szerint a járható út.

Rendkívül sokszor találkozunk manapság olyan javaslatokkal, amelyek valamilyen formában próbálják lelassítani a 21. század egyik legfőbb trendjét, a robotizációt. A politikus mellett több véleményformáló szakértő is nyilatkozott a témában, például Bill Gates milliárdos is, aki szerint valamilyen formában érdemes lenne robotadót kivetni, ami drágábbá teszi az új technológiát. Mégpedig azért, hogy a technológiai fejlődés okozta problémákat (például a társadalmi egyenlőtlenségek növekedését) kezelni lehessen.

Vannak azonban olyanok is, akik más véleményen vannak. Ezen nézet képviselői inkább abban látják a megoldás kulcsát, ha inkább az emberi munka költségét csökkentjük, így például a jövedelmeket terhelő adókat és járulékokat. De azáltal is lehetne csökkenteni a jövedelmi egyenlőtlenségeket, ha a magas jövedelműekre extra adót vetnének ki, amit a szegényebb rétegek felé szét lehet osztani. Bővebben foglalkozik a témával az Alapblog „Robotadó” című írása.

Hirdetés
Hirdetés