Le kell majd adózni az átminősített külterületi ingatlanok értéknövekedésének 90%-át

Le kell majd adózni az átminősített külterületi ingatlanok értéknövekedésének 90%-át
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-14 Frissítve: 2019-11-15
 

Egy törvénytervezet szerint a kormány véget kíván vetni annak, hogy sokan a korábban megvásárolt külterületi ingatlanjuk (főleg földterület) belterületivé nyilvánítását követően extra pénzügyi előnyhöz jutnak. A forgalmi érték a belterületbe vonást követően ugyanis jellemzően drasztikusan megnő, így aki a korábban olcsón megszerezett külterületi ingatlanját az átminősítést követően értékesíti, az nagy haszonra tehet szert. Kiket és hogyan érinthet a tervezet? Egyáltalán igényelhető csok és lakáshitel egy külterületi ingatlanra?

Egy törvénymódosítás szerint akkor, ha a tulajdonszerzést követő 10 évben belterületbe vonnak egy ingatlant, akkor eladáskor a szerzéskori és az eladáskori forgalmi érték különbözetének 90%-át az állam visszterhes vagyonszerzési illeték címén elvonná. Ugyanekkora illetékfizetési kötelezettség van akkor is, ha az ingatlant birtokló cég cserél gazdát.

Az egykori forgalmi érték megállapítására két lehetőség van:

  • az adóhatóság az ingatlan megszerzésekor megállapított (illetve elfogadott) értéket veszi alapul;
  • ha ilyen nem volt, akkor utólag határozzák ezt meg, majd kalkulálják ki ez alapján az értéknövekedés mértékét.

Jelentős érvágás lehet ez azoknak, akik külterületi ingatlanját 2020. február 1-jét követően belterületivé minősítik át, ezt követően pedig értékesítenék azt. De azok is elbizonytalanodhatnak, akik most vásárolnának külterületi lakóingatlant, hiszen ha ezt később átminősítik, akkor az esetleges értéknövekedés nagyrészt elveszik.

Hirdetés

Hirdetés

Sokan csak a külterületen tudnak otthont vásárolni maguknak

Hogy miért vásárolna valaki külterületi ingatlant? Például azért, mert ezeket jellemzően 50-60%-kal olcsóbban lehet megvásárolni a belterületi ingatlanokhoz képest, így egyre többen költöznek ki a városok szélére olyanok, akik máshogy képtelenek megoldani a lakhatásukat.

Ezek az ingatlanok a telekkönyvi nyilvántartásban korábban főleg zártkerti ingatlanként szerepeltek, hiszen a településhez tartozó szőlők, gyümölcsösök, pincék, zártkerti gazdasági és pihenő célú épületek voltak, illetve azok jellemzően ma is. Ma már hivatalosan nem létezik „zártkerti” minősítés, a Földtörvény pedig korábban lehetővé tette a tulajdonosoknak, hogy zártkerti telküket kivetessék a művelés alól, ami után „művelési ág alól kivett” minősítést kaptak. Ez két dolog miatt előnyös számukra: 1. nincs elővásárlási joga a környéken élőknek eladáskor, 2. megszűnik a művelési kötelezettség.

Igen ám, de az épület maga ezt követően továbbra is gazdasági épületként lesz nyilvántartva, ami azért probléma, mert így sem lakáshitel, sem csok (családi otthonteremtési kedvezmény) és csok hitel nem igényelhető rá. Meg lehet persze próbálkozni a gazdasági épület lakóingatlanná történő átminősítésével, amit a polgármesteri hivatal építéshatósági osztályán kell kérvényezni. Hogy ez sikerülni fog-e, az egyrészt függ a helyi építési szabályoktól: lehet-e lakóingatlant építeni az adott területen, mekkora a minimális teleknagyság? Ezen kívül az épületnek meg kell felelnie a „lakóház” alapvető feltételeinek – például a minimális szobaméretnek és belmagasságnak, az állandó fűthetőségnek -, vagyis attól, hogy életvitelszerűen élnek egy épületben, még nem minősíthető át feltétlenül lakóházzá.

Csok támogatás és hitel külterületi ingatlanra

Csok (családi otthonteremtési kedvezmény) kizárólag „külterületi lakás” minősítésű használt ingatlan megvásárlására igényelhető, feltéve, hogy az tanyaként vagy birtokközpontként van nyilvántartva. Az úgynevezett preferált települések esetében az igénylő dönthet úgy is, hogy a Falusi csok-ot választja, ám ebben az esetben a támogatás kizárólag akkor fordítható vásárlásra, ha ezzel együtt korszerűsítésre vagy bővítésre, vagy korszerűsítésre és bővítésre is megigényli a csok-ot. A Falusi csok korszerűsítésre vagy bővítésre, vagy korszerűsítésre és bővítésre akkor is megigényelhető, ha a tulajdonos korábban csok támogatást vett igénybe az adott ingatlan megvásárlására.

Ha megnéznéd, hogy jogosult vagy-e a csok támogatásra, akkor azt a Bankmonitor CSOK Kalkulátorral percek alatt ellenőrizheted.

Hitel külterületi ingatlan megvásárlására

Egyáltalán nem egységes a külterületi ingatlanok hitelezésének gyakorlata, így nagyon nem mindegy, hogy melyik hitelintézethez fordul az ügyfél. Ha művelési ágból kivett külterületi ingatlan lakásként vagy lakóházként szerepel a tulajdoni lapon, akkor viszonylag egyszerűbb a helyzet, de vannak bankok, amelyek üdülőt, hétvégi házat, tanyát is meghiteleznek, ám ez utóbbiaknál a fogyasztóbarát lakáshitelek nem jöhetnek szóba. Olyan bankot is találni, amelyik egyedileg dönt minden ilyen kérelemről, de a Bankmonitor szakértői szerint arra is van példa, hogy egy bank külterületen kizárólag a lakóházként nyilvántartott ingatlanokat hitelezi meg.

Ahol átmegy a dolog, ott is vannak azonban negatív mellékhatások. Egyik ilyen a szokásosnál alacsonyabb hitelezhetőség: míg más esetben 80% a hitel maximális aránya a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értékéhez képest, addig itt 50% körüli szintig mennek csak el jellemzően a bankok. Fel lehet készülni a bankok részéről az „alaposabb” és konzervatívabb értékbecslésre is, az alacsonyabb becsült érték miatt pedig a felvehető hitelösszeg még tovább csökkenhet.

Alternatív megoldások

Ha van másik, fedezetként a hitelbe bevonható ingatlan, akkor arra akár szabad felhasználású jelzáloghitelt is lehet igényelni, amiből akár egy külterületi ingatlan is megvásárolható, ám ezek kamatszintje átlagosan 1%-kal magasabb egy lakáscélú kölcsönénél. Van egy bank, amelyik éppen ezt a célcsoportot célozza meg a maga speciális ajánlatával, amikor az ilyen vevőknek pont olyan kamaton kínál szabad felhasználású jelzáloghitelt, mint amennyiért a lakáscélú kölcsönt adja.

Szóba jöhet természetesen a személyi kölcsön is, mint finanszírozási megoldás, hiszen 7,6%-os THM (teljes hiteldíj mutató) mellett már akár 10 millió Ft-os szabad felhasználású forráshoz is hozzá lehet jutni, aminek a havi törlesztője 8 éves futamidővel fixen 137 ezer Ft.  A számodra elérhető legjobb ajánlatot a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorral keresheted meg. 

A gyermeket (gyermekeket) tervező fiatal családoknak érdemes a Babaváró hitellel is számolniuk, hiszen ez is szabad felhasználású, ezért olyan ingatlan megvásárlására is fordítható, amire egyébként lakáshitel nem igényelhető.

Ha megtudnád, hogy mekkora összegű lakáshitelre vagy jogosult, illetve a jövedelmed és a megvenni kívánt ingatlan alapján melyik a számodra legkedvezőbb banki ajánlat, akkor próbáld ki a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát, ha pedig segítséget kérnél a hiteled elintézéséhez, akkor a Bankmonitor hitelszakértője 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés