Lehet, hogy egy korábbi hibád miatt nem ad lakáshitelt a bank

Lehet, hogy egy korábbi hibád miatt nem ad lakáshitelt a bank
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-09 Frissítve: 2020-01-08
 

Ha hitelt szeretnénk igényelni, akkor a bank minden esetben alaposan megvizsgálja jövedelmi és vagyoni helyzetünket. Amennyiben ingatlanfedezet mellett szeretnénk kölcsönt kapni, akkor a bank ellenőrzése kiterjed a fedezetként felajánlott lakásra is. Ennek tulajdoni lapjáról azonban számos olyan dolog kiderülhet, ami miatt nem kaphatjuk meg a kért összeget.

Abban az esetben is jó választás lehet egy jelzáloghitel, ha nem lakásvásárlási célra használnánk fel a kapott összeget. Ugyan a személyi kölcsön egyre népszerűbb a szabad felhasználású hitelek között, de még mindig számos előnye lehet egy jelzáloghitelnek vele szemben. A jelzáloghitelek kamata például jellemzően alacsonyabb, mint az ingatlan fedezet nélküli kölcsönöké. Amennyiben pedig nagyobb összegre van szükségünk, akkor az csak ingatlanfedezet mellett kaphatjuk meg, ugyanis személyi kölcsön legfeljebb 10 millió forintig igényelhető. Ha pedig korábban felvett lakáshitelünket szeretnénk kiváltani – ezzel kihasználva az utóbbi idők kamatcsökkenését -, akkor azt ugyancsak egy hitelkiváltási célú jelzáloghitellel érdemes megtenni.

Hirdetés

Hirdetés

Korábbi anyagi problémáink meggátolhatják a hitelfelvételt

Egy jelzáloghitel igénylésekor az ingatlan tulajdoni lapját – okirat, melyen megtalálható az ingatlan megnevezése, tulajdonosai, kapcsolódó terhei (jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom…) és egyéb alap adatok – a bank alaposan megvizsgálja. Ezen okiratra azonban felkerülhetnek olyan bejegyzések is, melyek minket minősítenek negatívan.

Ha nem fizettük rendben a közüzemi számláink, akkor bizony a szolgáltató jelzálogjogot jegyeztethet be az ingatlanunkra. Ugyanezt megteheti az adóhivatal, ha nem fizetjük ki időben valamilyen adó jellegű kötelezettségünket, tartozásunkat. Ha pedig nagyobb összegű, hosszú ideje fennálló elmaradásunk van, akkor lakásunkat akár árverés, végrehajtás alá is vonhatják. Ezek az információk pedig mind megjelennek a tulajdoni lapon.

Sőt, a tartozásunk rendezését követően sem kerülnek le nyom nélkül onnan. Ugyan törlésre kerülnek, de ez jelen esetben azt jelenti, hogy a törlés dátuma megjelenik az adott teher mellett az okiraton, vagyis mindenki láthatja, hogy volt valamilyen problémánk a múltban. Ezt pedig a bankok nem szeretik, így emiatt akár el is utasíthatják az igénylésünk. Persze nem minden bank egyformán érzékeny erre, ám a Bankmonitor több olyan pénzintézetről is tud, ahol bizonyos időnek, jellemzően fél évnek el kell telnie a mulasztás után ahhoz, hogy hitelt adjanak az ügyfélnek. 

Fontos azonban, hogy vásárlási hitel esetében egy ilyen törölt teher nem rólunk árul el negatív információt, hanem az eladóról. Emiatt lakáshiteleknél nem jelent elutasítást egy ilyen, a tulajdoni lapon megjelenő „baki”.

Előfordulhat az is, hogy a problémát okozó elmaradást, tartozást már évek óta rendeztük, de ingatlanunk tulajdoni lapján még mindig rajta van – törlésre sem került – a kapcsolódó bejegyzés. Ebben a esetben érdemes a teher jogosultjával egyeztetni a tulajdoni lapon lévő bejegyzés törléséről, illetve kérjünk igazolást is tőlük, hogy mikor rendeztük elmaradásunkat, tartozásunkat. Ez egyébként szükséges lehet a hitelbírálathoz is.

Széljegyek a tulajdoni lapon

Ingatlanunk tulajdoni lapján széljegyen szerepel minden folyamatban lévő kérelem egészen addig, amíg azt át nem vezetik véglegesen az okiraton. Ezzel nincs is semmi probléma, ebből tudhatjuk meg például, hogy változik a tulajdonos, vagy egy hitel miatt jelzálogjogot fognak bejegyezni a lakásra. Gond inkább akkor lehet, ha az adott változás elintézése, átvezetése elhúzódik.

A földhivatal ugyanis tulajdoni lapra feljegyzett változási kérelmekkel – széljegyekkel – sorban halad. Vagyis, amíg a korábbi kérelmet nem jegyzik be – vagy épp utasítják el -, addig a később beérkezett kérelmekkel sem fognak tudni foglalkozni. Ezzel a bankok is tisztában vannak, emiatt egy régi elintézetlen széljegy akár meg is akaszthatja a hiteligénylésünket.

Lehetnek olyan széljegyek, amelyek elintézése extrém módon elnyúlhat. Ebben az esetben is lehet megoldás, ha hozzájárul a korábban beadott széljegyen szereplő kérelem jogosultja, hogy az új kérelmet soron kívül vegye előre a földhivatal. Így hitelünk jelzálogjoga bejegyzésre kerülhet, és ez az eljárás több bank számára megfelelő is lehet.

Ha jelzáloghitelt igényelnél, de nem tudod, hogy ingatlanod tulajdoni lapján milyen teher van, akkor érdemes a területileg illetékes földhivatalba elmenned. Ott kikérhető a tulajdoni lap, vagy akár be is tekinthetsz az okiratba. Így láthatod az „élő” terheket, sőt a már törölt jogokról is információhoz juthatsz. Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy milyen kamatokkal tudsz igényelni hitelt, akkor használd a Bankmonitor Lakáshitel kalkulátorát.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés