Lehetetlen nem létezik – Többet nyersz a hitellel, mint ha bármi mást csinálnál!

Lehetetlen nem létezik – Többet nyersz a hitellel, mint ha bármi mást csinálnál!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-08-14 Frissítve: 2021-07-01
 

Ritka, mint a fehér holló, hogy a lakáshitel kamata az inflációtól elmaradjon, de jelenleg éppen ennek lehetünk szemtanúi. Aktuálisan a legolcsóbb lakáshitel 2,6%-os kamattal vehető fel, míg a 2018-ra várt infláció 2,8%. Minden bizonnyal ez a felállás nem áll már fent sokáig, de ennek ellenére ez az eset is rávilágít arra, hogy soha nem volt még ilyen kedvező hitelt felvenni. Jó tanács, ha a bosszúságtól is meg akarjuk magunkat kímélni, akkor érdemes legalább 3-5 évre rögzített kamatú hitelt választani.

Kivételek mindig akadnak

Rég magunk mögött hagytuk azt az időszakot, amikor mostani szemmel nézve nagyon is drágán vehettünk fel forinthitelt lakásvásárláshoz. A legolcsóbb lakáshitelt a kalkulátorunk alapján ma Magyarországon 2,6%-os kamat mellett vehetjük fel, ami töredéke az utóbbi közel 15 év átlagos 8,7%-os értékének. Mi is érezhetjük, hogy nagyon kivételes időszakon vagyunk túl, és soha nem volt olyan jó az időzítés a hitel felvételéhez, mint most.

A hitelkamatok esése nem is olyan kiugró esemény, hiszen a világon sok helyen hasonló a helyzet. Arra viszont már valóban felkaphatjuk a fejünket, hogy miként fordulhat elő az a tankönyvi logikát felforgató helyzet, hogy olcsóbban vehetünk fel hitelt, mint amennyivel a pénzünk vásárlóértéke csökken.

Hagyományosan az a képlet, hogy a bankok drágábban árazzák a lakáshitelt, mint az infláció, viszont most annyira mélyre estek a rövid hozamok, hogy átmenetileg megtehetik a bankok, hogy az infláció szintjénél alacsonyabbra merészkedjenek. A korábban említett legolcsóbb 2,6%-os hitelkamathoz képest a 2018-ban várt infláció 2,8% lesz a jegybank elemzői szerint, és ebben az évben is arra számíthatunk, hogy a kulcsfontosságú 2,6%-nál magasabbra szökik majd fel az infláció az év második felében.

Hirdetés

Hirdetés

Most akkor rohanjak hitelt felvenni?

Amennyiben csak ezt az anomáliát akarjuk kihasználni, akkor az egyértelmű válasz az, hogy nem. A történelemben ezernyi példát tudnánk mondani, amikor nem a várakozások szerint alakultak átmenetileg az események, utána viszont minden visszaállt a rendes kerékvágásba. Egészen biztos, hogy hosszabb távon nem fenntartható az inflációtól elmaradó kamatszint.

Egyetlen ok miatt nem történt még meg ez a fordulat, mert a bankok nagyon olcsón tudnak rövid forrást szerezni. Számukra nem olyan fontos, hogy az infláció éppen hol áll, inkább az, hogy miként tudnak hitelt szerezni a bankközi piacon. Itt jelenleg nagyon olcsón, közel nulla százalékos kamaton szerezhetnek hitelt. Ezért nincsenek is arra kényszerítve a bankok, hogy „magas” kamatot kérjenek el a hitelre, mert a 250-300 bázispontos felár mellett is képesek 3% alatti hitelkamatot kigazdálkodni.

Nem is számítunk nagyon változásra addig, amíg a jegybank fenntartja azt a politikáját, ami nulla közelébe szorítja le a rövid hozamokat. Ez persze együtt jár azzal is, hogy a bankok a lekötött betétekre sem ígérnek sokat, de most nem is ez az elsődleges, inkább a hitelfelvétel és a lakásvásárlás.

Végezetül, hadd jegyezzük meg, hogy a példában is hozott gyorsan változó hiteltől lehetőség szerint óvakodjunk, mert a várt fokozatos kamatemelkedés a hitelkamatot és ezzel együtt a törlesztőt is magával fogja húzni. Aranyszabályként lemondhatjuk, hogy ha 1%-kal nő a kamat, akkor közel 10%-kal nő a törlesztőrészlet. A legjobban ezért akkor járunk el, ha több évre (legalább 3-5 évre) szóló kamatrögzítést választunk, mert annak a kamata is történelmi mélyponton tartózkodik. sőt a fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenésével van remény arra, hogy a kamatok kismértékben még csökkennek is.

Ha lakáshitelt keresel, akkor hasonlítsd össze a bankok ajánlatait a lakáshitel kalkulátorunkkal!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés