Lehullt a lepel az új állampapírról – Rögtön az élre ugrott

Lehullt a lepel az új állampapírról – Rögtön az élre ugrott
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-03 Frissítve: 2021-08-06
 

Újra bővül a méltán népszerű befektetésnek számító lakossági állampapírok köre, így már a kétéves időtáv is megnyílik a befektetők előtt. Az új Kétéves Állampapír évi fix 2,5 százalékos kamatozást kínál, amivel jól kiegészíti az eddigi állampapír kínálatot. További újdonság, hogy a mai naptól a Prémium Euró Államkötvényből is új sorozatot érünk el, ahol az 1 százalékponttal csökkenő kamatprémium miatt 2,1 százalékos kamat üti a markunk.

Debütált a kétéves állampapír, 2,5% lett a kamat

Már az év elejétől lehetett hallani, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) egy új kétéves lakossági állampapírral készül előrukkolni, aminek feltételei a múlt héttől ismertté váltak. A Kétéves Állampapír a 2019/H név alatt fut, és a mai naptól a lakossági befektetők már vásárolhatnak belőle. Ezzel az állampapírral tovább bővül a hosszabb lejáratú lakossági állampapírok köre, viszont a hosszú futamidejű társaival ellentétben ezt fix kamatozással vásárolhatjuk meg.

Az új állampapírba fektetve évi 2,5 százalékos hozam ütheti a markunk, kamatkifizetésre pedig kétszer számíthatunk, mégpedig 2018. április 22-én, és a papír lejáratakor, vagyis 2019. április 22-én. Annyi specialitást láthatunk, hogy az első kamatperiódusban a kibocsátási dátum és az első kamatkifizetés időpontjának eltérése (több mint egy év) miatt időarányosan 2,62 százalékos kamat üti a markunk.

A kétéves állampapírral az egyéves és hároméves futamidő közötti űrt sikerült kitöltenie az ÁKK-nak, ami így arra sarkalhatja a lakosságot, hogy hosszabb időtávon fektessen be. Jelenleg egyéves futamidővel a Kamatozó Kincstárjegy kínál 2 százalékos kamatot, míg három éves időtávon a 3,55 százalékkal kecsegtető Prémium Államkötvényt érjük el. Vélhetően sokak számára lesz vonzó a kétéves lejárat, főleg úgy, hogy az alternatívak közt szétnézve hasonló kamatozású ajánlattal nem találkozunk.

Hirdetés

Hirdetés

A kétéves lejáratú megtakarításoknál az állampapír lett a nyerő

Természetesen eddig is képesek voltunk kétéves futamidőre elhelyezni a megtakarításunk, hiszen néhány banknál elértünk ilyen időtávra kínált betétet is a jellemző 3-12 havi lekötéseken kívül. A Bankmonitor adatbázisa alapján megnéztük, hogy jelenleg milyen ajánlatokat láthatunk, ha két évre kötnénk le 1 millió forintos megtakarításunkat.

Azt már megszokhattuk, hogy bankbetétek már nem adnak igazán versenyképes ajánlatot, de azért ha szerencsések voltunk, még lecsaphattunk egy-egy jó ajánlatra. Eddig a kétéves lekötések között egyértelműen a BNP Paribas ajánlata számított a legjobbnak az általa kínál 1,9 százalékos kamattal. Azonban az új állampapír megjelenésével már ez csak a második helyre elegendő, így a kétéves megtakarítások közt is az állampapír lett a befutó.

A hosszabb futamidejű befektetések között érdemes körbenézni

Azt hozzá kell tenni, hogy annak ellenére, hogy változatosabb lett a lejárati struktúra, nem hozott nagy meglepetést a Kétéves Állampapír. A 2,5 százalékos kamattal jól beilleszkedik a sorba, bár ha kicsivel hosszabb időre is nélkülözni tudjuk a megtakarítást, már sokkal nagyobb hozamot is elérhetünk. Sőt, amíg a kincstári árfolyamjegyzés nem változik, még rövid időtávon is megéri valamelyik prémium állampapírból vásárolni.

Ez azért lehet, mert aktuálisan a prémium 3,55-4,05 százalékos kamatot fizet, amíg a korai, például egy éves visszaváltásnál mindösszesen 1 százalékpontot von le az Államkincstár. Így egy év után is elérhetővé válik 2,55 illetve 3,05 százalékos hozam. Ugyan ezt automatikusan nem vetíthetjük ki két évre, mivel a következő kamat megállapításkor módosulhatnak a feltételek, viszont az inflációs várakozásokból kiindulva 2 éves időtávon is jobban járunk a prémium állampapírral.

További újdonság, hogy a szintén kétéves Prémium Euró Államkötvény esetében is új sorozat érhető el a mai naptól. A féléves kamatozású értékpapír 2,1 százalékos kamattal vásárolható mostantól. Aki még múlt héten lecsapott erre a papírra, a régi sorozatot még 3,1 százalékos kamatozással vehette meg, azonban az új sorozatnál 1 százalékponttal csökkentették a kamatprémiumot. Persze még így is kiemelkedő ajánlatról van szó, hiszen egy szintén kockázatmentes eurós bankbetét legfeljebb is csak fél százalékos kamatot kínál.

Hirdetés
Hirdetés