Lekötnéd a pénzed? – Ezek közül válogathatsz

Lekötnéd a pénzed? – Ezek közül válogathatsz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-07 Frissítve: 2021-07-01
 

Népszerűek továbbra is a lekötött betétek a lakosság körében, pontosan ezért elérkezettnek láttuk az időt ahhoz, hogy egy gyors pillanatképet készítsünk az elérhető lehetőségekről. Az rögtön látszik, hogy néhány hónapra nem éri meg a lekötés, viszont összegtől függően az éves vagy azon túli lekötés mellett is lehet hozni érveket.

Számos megkeresés érkezett hozzánk az utóbbi időben, amelyekben afelől érdeklődtetek, hogy milyen feltételekkel köthetők le a betétek a bankoknál. Ezen felbuzdulva úgy gondoltuk gyors elemzést készítünk a bankbetét kalkulátorunk segítségével. A 6 és 12 havi lekötéseket néztük meg tüzetesebben, mert itt van komolyabb verseny, míg a kétéves lekötésnél két kiugró ajánlat érhető el a piacon.

Éven belüli ajánlatok

Rögtön az elején fontos hangsúlyozni, hogy nincs egyszerű dolga azoknak, akik biztonságban szeretnék tudni a pénzüket, a 0,9 százalékos jegybanki alapkamat mellett a bankok sem huzakodnak elő sok esetben kiemelkedő konstrukciókkal, szerencsére azért néhány esetben találhatunk az alapkamat kétszeresét is megütő ajánlatot is.

Jellemzőek a hazai lakosság körében az éven belüli lekötések, ezért is vettük górcső alá a 6 havi lekötéseket. A legjobb betéti kamat éves szinten 2 százalék, amit a Gránit Prémium betétje biztosít bizonyos feltételek fennállása esetén. 1 millió forint lekötése esetén a kamat 10 000 forint, amit a közterhekkel (15% kamatadó + 6% eho) csökkentve 7900 forintot tesz ki.

lekotott1160706
Összegtől függ persze, de néhány hónapos lekötés esetén bőven előfordulhat, hogy több költségünk lenne a pénzek mozgatásával, mintha maradna minden a régiben. Egyelőre az utalási költségek és az alacsony kamatkörnyezet miatt mindenképpen érdemes előre számítást végezni, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek bennünket.

Hirdetés

Hirdetés

Kimerészkedhetünk éven túlra is

A 12 havi lekötéseknél az előzetes várakozásinknak megfelelően nőni tudott a legjobb ajánlat, a Gránit Akciós TBSZ betét 2,25 százalékot fizet, de ehhez szükségünk van tartós megtakarítási számlára. 1 millió forintra vetítve a kamat 22 500 forint, ha viszont feltörjük a TBSZ-t, és meg kell fizetnünk az adókat, akkor ez az összeg 17 775 forintra olvad.

lekotott2160706
A bankok a kalkulátoraink szerint inkább a rövidebb futamidőben versenyeznek egymással
, amennyiben kétéves lekötési időszakot nézünk, akkor nagy eltérés van a résztvevők között. A BNP Paribas 24 havi akciós lekötött betétje és a Gránit Bank Felemelő betétje 2,4 százalékkal magasan veri a többieket a mezőnyben, a sorrendben következők mind 0,7 százalék alatti éves betéti kamatot tudnak biztosítani. A BNP és a Gránit legmagasabb kamatával számolva, 1 millió forintos összegre két évre összesítve 48 000 forintot kapunk kamatként, adózás után 37 920 forintot.

1

A végkövetkeztetésünk az, hogy elérhetők az alapkamattól lényegesen magasabb kamatot ígérő lehetőségek, viszont ehhez több esetben is meg kell felelnünk a bank által támasztott követelményeknek. A közeljövőben nem számítanánk drámai változásra ezen a téren, hosszabb távon is akár be kell rendezkedni arra, hogy nem térnek vissza az évekkel ezelőtt látott 4-5%-os betéti konstrukciók. Akinek a biztonság az első, az a betétek vagy esetleg az állampapírok között találhatja meg a számítását.

Hirdetés
Hirdetés