Lekötöttem a pénzem, de mégis szükségem lenne rá…
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-03-26 Frissítve: 2016-10-28
 

Elvégre előfordulnak olyan helyzetek, hogy váratlan kiadás miatt hozzá kell nyúlnunk félre tett pénzünkhöz (esetünkben a lekötött bankbetétünkhöz)

Elvégre előfordulnak olyan helyzetek, hogy váratlan kiadás miatt hozzá kell nyúlnunk félre tett pénzünkhöz (esetünkben a lekötött bankbetétünkhöz) és ez kisebb vagy nagyobb mértékben befolyásolja az elérhető kamatot a következők szerint:

a.       feltörhető bankbetét kamatveszteség nélkül

Néhány szerencsés (igen ritka) esetben akár a lekötött betéteket is feltörhetjük a futamidő lejárta előtt anélkül, hogy kamatot veszítenénk.

b.      feltörhető bankbetét részleges kamatveszteséggel

Részleges kamatveszteség annyit jelent, hogy a pl. 8%-kal kamatozó bankbetétünk idő előtti feltörése esetén is kapunk a banktól kamatot (pl. 5%-ot). A Bankmonitor az egyszerű követhetőség érdekében 50%-nál húzott egy kritikus határt: ahol a bankbetét eredeti kamatának legalább a felét megkapja az ügyfél a bankbetét idő előtti feltörése, a pénz kivonása esetén ott részleges kamatveszteségről beszélünk.

c.       feltörhető bankbetét teljes kamatveszteséggel

Abban az esetben, ha a bankbetétből a pénz lejárat előtti kivonása a meghirdetett kamat több mint felének elvesztését vonja maga után (a leggyakoribb eset), akkor a Bankmonitor kategorizálása alapján teljes kamatveszteség jelzést kap a bankbetét. Természetesen minden egyes bankbetétnél a pontos kamatveszteség mértéke a termékleírásokban az oldalunkon megtalálható.

Mennyi kamatot kínálnak a bankok most? Számold ki kalkulátorunk segítségével!

1
Hirdetés
Hirdetés