Lépett a kormány – Kamatmentessé válik az egyik Diákhitel

Lépett a kormány – Kamatmentessé válik az egyik Diákhitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-19 Frissítve: 2021-07-01
 

Rendkívüli bejelentés érkezett, a kormány több módon is változtat – a felvevők számára előnyösen – a diákhitel rendszerén. A legfontosabb mind közül, hogy a csak a tandíjra felhasználható Diákhitel2 kamata októbertől a mostani 2%-ról 0%-ra esik le és ezen a szinten is marad. Ezért természetesen az igénylési határidő is kitolódik. Mutatjuk a főbb változtatásokat!

A kormány több ütemben és módon is változtat, méghozzá előnyösen a Diákhitelen – jelentette be ma Novák Katalin, az Emmi államtitkára. A leglényegesebb pont ezek között, hogy októbertől teljesen kamatmentes lesz a Diákhitel2. A képzési díjra felhasználható hitelfajta eddig is úgy működött, hogy a kamat egy részét az állam magára vállalta, és csak 2%-os kamatot kellett megfizetnie a felvevőnek.

Ez a rendszer változik meg októbertől úgy, hogy a kormányrendeletben meghatározott kamat teljes egészét átvállalja az állam. A jó hír az, hogy mindenki számára érvényes lesz a nulla százalékos kamat, vagyis a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévőkre és a jövőbeli felvevőkre is ugyanez a szabály lesz érvényes.

Ezenfelül más, kedvező módosítások is életbe lépnek:

  • február 1-től a szabad felhasználású Diákhitel1-nél a felvehető maximális összeg az eddigi 50 ezer forintról 70 ezerre nő
  • aki külföldi tanulmányt folytat, az a hazai keret dupláját, 140 ezer forintot is felvehet havonta
  • a Diákhitel1 törlesztését bevonják az adó- és járulékmentes cafeteria juttatások körébe
  • a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők esetében az ellátás folyósítási ideje alatt az állam a kamat megfizetését átvállalja az ügyfél helyett
  • 2018-tól a Diákhitel2 az önköltséges idegennyelvi képzésekre is felhasználható lesz
  • mind a két diákhitel típusnál a jelenlegi 40 évről 45 évre nő az igénylés korhatára

Mivel több olyan információ is csak most áll a diákok rendelkezésére, ami a döntésüket befolyásolta volna, ezért az igénylés is némileg változik. A Diákhitel2 igénylése szeptember 15. helyett szeptember 30-ra módosul. Sőt azok, akik saját forrásból már befizették a képzés díját, és mégis a Diákhitel2 mellett döntetnének, azok október 15-ig igényelhetik és a hónap végéig visszakapják a korábban befizetett összeget.

Sokan ismerhetik a diákhitelt, aminek a célja alapvetően az, hogy kedvező kamattal finanszírozhassák azok a képzésüket, akik egyébként erre nem lennének képesek (fedezet bevonása nélkül). A hitel törlesztését a tanulmányok elvégzése után kell csak megkezdeni és akkor is csak a minimálbér/kereset meghatározott százaléka után.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint, ha valaki a Diákhitel2-ből téríti meg az ötéves képzését, félévente 240 ezer forintot felvéve, akkor a kamat eltörlése mintegy 140 ezer forinttal csökkenti a visszafizetendő összeget. Ráadásul a visszafizetési idő is 3 évvel rövidebb lehet.

Hirdetés
Hirdetés