Már nem a budapesti ingatlanok drágulnak legjobban

Már nem a budapesti ingatlanok drágulnak legjobban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-09 Frissítve: 2021-12-29
 

Nem a budapesti ingatlanok drágultak legjobban 2018 első kilenc hónapjában az OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint. Az aktuális csúcstartó meglepetésre Szekszárd, de szolnoki és a tatabányai lakáspiac is rakétaként lőtt ki.  

A lakóingatlan típusok közül a tégla lakások drágultak legdinamikusabban 2018. első kilenc hónapjában, átlagosan 19%-kal többet fizetni ezekért, mint egy évvel korábban. A panellakást vásárlóknak is mélyebben kellett a zsebükbe nyúlniuk, ezek átlagosan 16%-kal kerültek többe, míg a családi házaknál „csak” 8%-kos volt a drágulás.

Az igazi meglepetés azonban inkább az, hogy már nem Budapest drágult a legnagyobb mértékben, ugyanis a fővárosi ingatlanok 20%-os átlagos áremelkedését 8 megyeszékhelynek is sikerült túlszárnyalnia. Az aktuális csúcstartó a 34%-os éves drágulást produkáló Szekszárd, amit 29 illetve 28%-kal Szolnok és Tatabánya követ. 20% felett nőttek az árak Miskolcon, Egerben, Kecskeméten, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán is, míg a két sereghajtó egy „olcsó” és egy „drága” város, az egyaránt 14-14%-kal dráguló Salgótarján és Szombathely lett.

Egy átlagosnak számító, 50 nm alapterületű lakás megvásárlásához szükséges lakáshitel legalacsonyabb havi törlesztője néhány nagyvárosban, ha a vevő 5 millió Ft saját forrással rendelkezik (300 000 Ft jövedelem és 20 év futamidő esetén):
Győr: 10 800 000 Ft hitel – 57 400 Ft/hó
Budapest: 19 800 000 Ft hitel – 125 000 Ft/hó
Debrecen: 10 339 000 Ft hitel – 54 938 Ft/hó
Kecskemét: 10 650 000 Ft hitel – 56 590 Ft/hó
Pécs: 6 690 000 Ft hitel – 36 029 Ft/hó
Szeged: 7 600 000 Ft hitel – 40 930 Ft/hó
A bankok lakáshitel-kínálatát a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával versenyeztetheted meg egymással.

Az áremelkedési toplista érdekessége, hogy éppen az alacsonyabb átlagos négyzetméter-árú megyeszékhelyek drágultak legnagyobb mértékben 2018 első kilenc hónapjában. Szekszárd az átlagos négyzetméterár szerint például a 11. legdrágább megyeszékhely, míg Szolnok 16., Tatabánya pedig 13. csak a listán.    

Hasonló trend figyelhető meg Budapesten is, ahol az olcsóbb kerületek ingatlanjai értékelődnek fel legjobban. Legnagyobb mértékben – 31%-kal – a XVIII. kerület árai szálltak el, miközben négyzetméterár alapján a Pestszentlőrincet és Pesterzsébetet magán foglaló terület a 23 fővárosi kerületből csak a 17. helyen áll. A drágulás szerinti dobogó másik két helyezettje 25-25%-kal a XVII. és a XXI. kerület, amelyek átlagos négyzetméterár alapján ugyancsak az utolsó harmadban vannak.

Az átlagos négyzetméterár alapján toronymagasan vezető V. kerület drágulást tekintve csak a középmezőnyben van, de a legdrágábbak közé tartozó II. kerületnél csak két kerület drágult kevésbé.

A megyék szintjén is az árolló záródása figyelhető meg, hiszen az átlagosan 29%-kal dráguló Heves, illetve az ezt követő Komárom-Esztergom és Zala egyaránt az olcsóbb megyék közé tartozik.

Várható, hogy az olcsóbb átlagos négyzetméter-árú települések és budapesti kerületek felzárkózása folytatódik 2019-ben is. A magas árak következtében ugyanis egyre nagyobb nehézséget jelent lakáshitel esetén a minimálisan szükséges 20%-os önerő előteremtése, valamint a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korlát miatt a jövedelmek nehezen bírják el a hitelösszeg alapján számított hiteltörlesztőket.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés