Még csak gyermek sem kell az új, szuperolcsó lakáshitelhez!

Még csak gyermek sem kell az új, szuperolcsó lakáshitelhez!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-06
 

A piaci lakáshiteleknél lényegesen olcsóbb, úgynevezett „zöld” lakáshitel-konstrukciót jelentett be a Magyar Nemzeti Bank, ami olyan új építésű ingatlanok vásárlására, építésére igényelhető, amelyek energetikai besorolása eléri a BB minősítést. Mivel az október 4-től elérhető konstrukció hitelösszeg-plafonja 70 millió forint lesz, 30 százalék önerőt feltételezve akár egy 100 milliós ingatlan is megvásárolható majd az olcsó kölcsönnel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által bejelentett Zöld Otthon Program keretében fix 2,5%-os kamattal juthatnak majd hitelhez azok, akik legalább BB energetikai besorolású új építésű ingatlant vásárolnak, vagy építenek.

A 2,5%-os kamat rendkívül kedvező, hiszen a legalább két meglévő gyermekkel (vagy két gyermek vállalásával) igényelhető csok hitel kamata például 3%, ráadásul, míg ezzel két gyermeknél 10, háromnál pedig 15 millió Ft a maximális hitelösszeg, a „zöld” lakáshitelnél 70 millió Ft a plafon.

A 0,5%-os kamatkülönbség forintra váltva azt jelenti, hogy míg egy 15 millió Ft-os, 20 éves futamidejű csok hitel havi törlesztője kb. 83 200 Ft, addig a „zöld” hitelnél 79 500 ezer Ft lesz ugyanez. Ez azt jelenti, hogy egy fiatal családnak érdemes megfontolnia, hogy a csok hitel helyett az új „zöld” lakáshitelt válassza, már csak azért is, mert itt nem szükséges például gyermeket vállalniuk, ráadásul az eddigi információ szerint még csak a lakásban sem kell feltétlenül élniük. Az egyetlen kitétel az, hogy a megvásárolni kívánt új építésű ingatlan legalább BB energetikai besorolású legyen, ezt azonban az MNB adatai szerint jelenleg csak minden második új építésű lakás teljesíti.

Még jelentősebb az árkülönbség akkor, ha az új lakáshitelt a piaci konstrukciókkal hasonlítjuk össze. 70 millió forint jelzáloghitel a Bankmonitor hitelkalkulátor szerint jelenleg 4,49%-os fix kamattól kapható (a legdrágább 5,37%), ami 20 éves futamidővel 445 000 Ft havi törlesztőt jelent, a teljes visszafizetés pedig 106,8 millió forint lesz. A „zöld” hitelnél ugyanezért 371 000 forintot kell havonta a bank felé fizetni, ami két évtized alatt 89,1 millió forint teljes visszafizetés. Az új konstrukciónál azonban a havi törlesztő ennél lejjebb is faragható, ugyanis a maximális futamidő akár 25 év is lehet, ekkor 314 00 forint lesz a havi fizetnivaló, ám a teljes visszafizetés ebben az esetben 94,3 millió forintra hízik.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés