Még sokat várhatnak a hitelesek az új törlesztőrészletre

Még sokat várhatnak a hitelesek az új törlesztőrészletre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-03
 

Mikor kapom meg a visszatérítést? Mikor forintosítják a hitelemet? Mikortól fizethetek új törlesztőrészletet? A hónapok óta tartó törvényalkotás, szabályozás, és huzavona után jogosan merülhet fel a kérdés a hitellel rendelkezők körében. Eddig úgy tűnik, 2015-ben mindenkivel elszámolnak a bankok, de akadhat egy-két kivétel!

Teljessé vált a szabályozási háttér

Elfogadásra kerültek az utolsó MNB rendeletek is, amelyek a visszatérítés elszámolásának mikéntjét hivatottak szabályozni. Külön szabály vonatkozik a pontosan törlesztő ügyfelekre, azokra, akik árfolyamgátba léptek vagy egyéb kedvezményt kaptak, és azokra is, akiknek felmondott, késedelmesen törlesztett hitelük van vagy volt.

Az ügyfeleknek egyelőre nincs teendőjük

A visszatérítés kapcsán egyelőre nincs tennivaló. Mivel a legutóbb elfogadott MNB rendeletek még napvilágot sem láttak, így a bankok sem tudtak még megfelelően felkészülni a teendőkre. Amint ezek a rendeletek hatályba léptek, az MNB sajtóközleménye szerint intenzív tájékoztatási kampány kezdődik majd az ügyfelek irányába.

A határidők megvannak

Attól függően, hogy forint, deviza, vagy deviza alapú hitellel rendelkezünk, eltérő időpontokban kapjuk meg a banki visszatérítésről, valamint az új törlesztőrészletekről szóló tájékoztatást. Elsőbbséget élveznek a forintosítással is érintett deviza alapú hitelesek. Őket követik a forint és deviza (devizában törlesztett) kölcsönök, és legkésőbb a kedvezményes árfolyamon végtörlesztő ügyfelek várhatják majd a postás érkezését. Az alábbi dátumokat az esetleges peres eljárások befejezése módosíthatja.

A fenti határidőkben már több ponton is történt módosítás az eredeti ütemtervhez képest. Ez nem is csoda, hiszen temérdek teendő van mind szabályozói, mind pedig a bankok oldaláról. A szabályozás nagy hajrája a júniusi Kúria döntést követően indult meg. Több ponton is volt bőven hiányosság, de az azóta elfogadott törvények, és rendeletek elvileg már minden ügyfélesetet tartalmazni fognak.

Nem érdemes a bankoknál kérdezősködni

Mivel rengeteg munka vár a bankokra a határidőkre történő elszámolás kapcsán, így egyelőre nem érdemes banki ügyintézőnél érdeklődni. Egyrészt azért, mert akár rossz választ is kaphatunk. Ezzel nem a banki ügyintézőket szeretnénk minősíteni, mindössze arról van szó, hogy nem valószínű, hogy egy bankfióki tanácsadó átnyálazta az ide vonatkozó összes törvényi rendelkezést. Másrészt, ahogyan fentebb is írtuk, a szabályozások egy része még nem ismert, így a bankok egész egyszerűen nem tudják még az ügyfeleket teljes körűen tájékoztatni. Arról pedig pláne nem, hogy mennyit fog a bank visszatéríteni. Ez többek között függ az egyedi szerződési feltételeitől, a végrehajtott egyoldalú kamatemelésektől, deviza alapú hiteleknél az alkalmazott árfolyamoktól is.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy egyáltalán jár-e visszatéríítés a hiteledre, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Amit addig az ügyfél tehet

  1. Mindenki fizesse a törlesztőrészleteket! Teljesen mindegy, hogy jogtalannak tartjuk-e az épp aktuális kamatot, a magas törlesztőrészletet, mindent tegyünk meg, hogy a részleteket addig is időre teljesítsük! Ha valakinek már van elmaradása, az is fizessen addig is, amennyit tud!
  2. Ha valakinek az adataiban változás következett be – főként levelezési cím –, addig is jelentheti az érintett banknál, hogy megfelelő címre kapja majd meg az elszámolást. Ez igaz főként azokra, akiknek már korábban megszűnt a tartozásuk.
  3. Várjunk türelmesen! Az új fejleményekről mindig beszámolunk majd honlapunkon.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés