Megdrágulhatnak a bankszámlák az új bankadó miatt?

Megdrágulhatnak a bankszámlák az új bankadó miatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-03
 

A Kormány bejelentése alapján a bankok extraprofitjának egy részét elvonja az állam. A tervek szerint 2022-ben és 2023-ban a pénzintézeteknek évi 300 milliárd forinttal emelkedne az adófizetési kötelezettsége. Vajon ráterhelhetik ezeket a plusz költségeket a bankszámládra?

A legtöbb magyart az új adók bejelentése óta az foglalkoztatja, hogy nekik kell-e végül megfizetniük a szolgáltatók megemelkedő költségeit. Nincs ez másképp a banki szoláltatásoknál sem: rengetegen érdeklődnek, hogy mi lesz a jövőben a bankszámla költségekkel, díjakkal. Emelkedhetnek ezek a bankok extraprofitjának megadóztatása miatt? Sajnos a Bankmonitor szakértői teljesen megnyugtató választ nem adhatnak erre a kérdésre.

Módosíthatják a bankok a bankszámla díjaidat?

A meglévő hitelek kamatát, díjait nem módosíthatják a bankok kényükre-kedvükre egyoldalúan: a jogszabály tételesen leírja, hogy az egyes kölcsöntípusokra milyen szabályok érvényesek.

A bankszámlákkal kapcsolatban kicsit más a helyzet. Természetesen ennek a szolgáltatásnak sem módosíthatják a díjait szabadon a pénzintézetek, ugyanakkor nagyobb mozgásteret engednek az előírások.

Az egyes pénzintézetek jellemzően az üzletszabályzatukban nevesítik, hogy a különböző szolgáltatások díjait, költségeit milyen okok miatt változtathatják meg. A legtöbb pénzintézetnél elég széles a lista, ráadásul szinte mindegyik banknál szerepel a díjak változtatásának lehetséges okai között az adók emelkedése is.

Megemelhetik a bankok a számlaköltségeket az új adók bevezetése miatt?

A legnagyobb hazai pénzintézetek szabályzatában ugyanis a közteher, adó emelkedése nevesítve van a bankszámlák költségmódosításának lehetséges okaként. Az OTP Bank üzletszabályzatában például az alábbi kikötés olvasható:

az OTP Bank – számla – és betétviszonyokat szorosan és közvetlenül érintő – tevékenységéhez kapcsolható közteher- (pl. adó-) változása, a kötelező tartalékolási szabályok változása;

Hirdetés

Hirdetés

Mit fognak ténylegesen tenni a bankok?

Az elvi lehetősége a díjak módosításának jelenleg adott, ez természetesen nem azt jelenti, hogy a pénzintézetek ténylegesen meg is emelik a költségeket. Ez különösen igaz a jelenlegi helyzetre, amikor a bejelentés során külön kihangsúlyozták, hogy az adók továbbterhelését nem néznék jó szemmel.

Fontos
Nagyon sok múlhat a részletszabályokon, az új adókról még nem jelent meg a jogszabály. Elképzelhető, a rendeletben kifejezetten megtiltják, hogy az új adókra hivatkozva díjat emelhessen a pénzintézet.

Ettől függetlenül a helyzet nagyon bizonytalan, hiszen vannak más költségemelésre okot szolgáltató tényezők is. Ilyen például az infláció, mely szintén szerepel a legtöbb pénzintézet üzletszabályzatában a díjmódosításra feljogosító tényezők között.

Elképzelhető, hogy a jövő évben a bankok megemelik a bankszámlaköltségeket az idei infláció mértékével. (Tudni kell, hogy ezzel a lehetőséggel eddig is számos pénzintézet élt.)

Jó tudni
Azt viszont mindenképpen érdemes észben tartani, hogy az előre, fix határidőre meghirdetett kedvezményekhez, akciókhoz a bankok nem igazán nyúlhatnak hozzá. Ugyanakkor a visszavonásig, a bank ellentétes döntéséig érvényes kedvezményeket a pénzintézet előzetes bejelentést követően bármikor megváltoztathatja.

Mi lesz az új bankszámlák költségével?

Teljesen más helyzetben lehetnek azok, akik bankszámlát szeretnének nyitni vagy váltani. Hiszen a pénzintézetek könnyen bevezethetnek új csomagokat, míg a meglévők értékesítését felfüggeszthetik.

Az új számlák árazását pedig szabadon alakíthatják. Vagyis a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján akár magasabb költségű számlák is megjelenhetnek a piacon.

Jelen esetben a legfontosabb kérdés talán az, hogy az adózással kapcsolatos részletszabályok pontosan mit fognak tartalmazni. Milyen tiltások, fékek lesznek nevesítve a bankok ármeghatározásával kapcsolatban.

Kalkulálj
Nem lehet tudni, hogy a költségek hogyan fognak alakulni, az azonban biztosan kijelenthető, hogy jelenleg átlagos bankszámlahasználat mellett találhatsz teljesen ingyenes számlacsomagot is. Használd a Bankmonitor kalkulátorát, keress Te is teljesen ingyenes számlát magadnak.
Hirdetés
Hirdetés