Megéri személyi kölcsönből black friday akcióban vásárolni?(x)

Megéri személyi kölcsönből black friday akcióban vásárolni?(x)
Hirdetés

Cikk2023-11-23 Frissítve: 2023-11-28
 

Annak, aki szeretné kihasználni a black friday időszak során felbukkanó komolyabb akciókat, akár egy személyi kölcsön felvételén is érdemes elgondolkodnia. De milyen kamatokkal és törlesztőrészletekkel tudunk most kalkulálni?

Elérkezett a black friday akciók időszaka, amikor sokan érzik úgy, hogy érdemes kihasználni a jelentősebb leárazásokat. Az elmúlt években már megszokhattuk a leértékelések szezonját Magyarországon is, tehát nem meglepetés, hogy ez idén sincs másként: az árengedmények jegyében telik ez a hónap, habár szigorúan véve a “fekete péntek” napja 2023-ban november 24.

Ugyanakkor mindenképpen célszerű vásárlás előtt ellenőrizni az adott termék árát más kereskedőknél is, ugyanis elképzelhető, hogy az akciós árnál olcsóbban meg lehet találni a terméket máshol.

Ez az akciós ajánlatok időszaka

De mi van akkor, ha szeretnénk kihasználni egy-egy nagy akciót, ráadásul szükségünk is lenne valamilyen termékre, de nem tudunk élni a jelentős árengedményt kínáló lehetőséggel, mert kissé szűkös így év végén a büdzsénk?

Sok család esetében nem feltétlenül áll rendelkezésre szabadon elkölthető vagy megspórolt pénz a nagyobb értékű árucikkekre, a lakás újrabútorozására, annak ellenére, hogy esetleg valóban szükség lenne rájuk. A jó ajánlatokkal tehát érdemes lenne élni. De miből?

Hirdetés

Népszerűek a személyi hitelek

Ilyenkor kerülnek képbe a bankok által kínált személyi kölcsönök. A Magyar Nemzeti Bank adataiból kiderül, hogy idén hónapról-hónapra, folyamatosan nőtt az érdeklődés a személyi kölcsönök iránt, 2023 szeptemberében már megközelítette a 45 milliárd forintot a kihelyezett volumen.

Ehhez talán az is hozzájárult, hogy online igényléssel egyszerűbben és gyorsabban lehet személyi kölcsönhöz hozzájutni. Ma már több pénzintézetnél webes felületen vagy applikációban is igényelhető személyi kölcsön -, így akár néhány óra, de legalábbis néhány nap leforgása alatt hozzájuthatunk a szükséges összeghez.

A személyi kölcsönök esetében nincs szükség fedezetre – ellentétben a jelzáloghitelekkel -, és itt nem nyúlik el hosszú hetekre az igénylés folyamata sem. Mindössze személyi okmányainkra, munkáltatói igazolásra, esetleg bankszámlakivonatra van szükség, és akár otthon ülve megoldható az igénylés, melynek révén gyakorlatilag azonnal számlánkon lehet a szükséges összeg.

Azonban nem szabad elhamarkodottan dönteni, hiszen a kamatok és a kondíciók eltérőek. Tehát, ha a Black Friday akciók során látunk egy kihagyhatatlannak tűnő leárazást nagyobb értékű árucikkre, amit nem érdemes kihagyni, még akár hitel felvétel esetén sem, mindenképpen alaposan körül kell nézni az egyes hitellehetőségek között.

Melyik banknál érdemes felvenni?

Mi most a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorával azt nézzük meg példaként, hogy mennyi lenne a havi törlesztőrészlete 500 ezer, 1 millió, illetve 2 millió forint szabad célú, fedezetlen hitelnek 3 évre akkor, ha az igénylő 300 ezer forint nettó jövedelmet tud igazolni.

A hitelösszeg, a futamidő és a nettó bevételünk megadása után egyből látható, hogy egy félmilliós kölcsön havi törlesztője a Raiffeisen Banknál jelenleg 18 174 Ft volna, míg például a K&H Banknál 18 325 Ft-ot, az OTP Banknál pedig 19 969 Ft-ot kellene minden hónapban kifizetni érte.

Ezzel együtt természetesen a hitel teljes költsége is bankonként eltérő, ami a tőként felül visszafizetendő összeggel fogható meg leginkább. Ez a Raiffeisen Bank esetében 159 275 Ft 3 év alatt, míg a K&H Banknál 187 558 Ft-tal, az OTP Banknál pedig 222 643 Ft-tal kell többet visszafizetni összeségében a felvett összegnél.

Ha nagyobb beruházást tervezünk, amihez pl. egymillió forintra lenne szükségünk, akkor az előbbinél jóval kedvezőbb THM-eket kaphatunk a példánkban szereplő bankoktól, így a havi törlesztők nem duplázódnak a hitelösszeggel együtt. Ebben az esetben a hitel havi költsége a Raiffeisen Banknál 34 367 Ft, a K&H Banknál 35 152 Ft, míg az OTP Banknál 39 938 Ft lenne jelenleg.

A cikk a Raiffeisen Bank támogatásával készült.

Hirdetés