Megéri kiváltani a tavaly felvett személyi kölcsönt?

Megéri kiváltani a tavaly felvett személyi kölcsönt?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-29
 

A 2020-ban felvett személyi kölcsönöd havi törlesztőrészlete az idei évben jelentősen megemelkedhetett, emiatt felmerülhetett benned a hiteled lecserélése, kiváltása egy kedvezőbb kamatozásúra. A helyzet azonban nem egyszerű, hiszen az újonnan felvett kölcsönök is megdrágultak. A Bankmonitor szakértői ezért megnézték milyen hatása lenne a tavalyi személyi kölcsönök kiváltásának.

2020.márciusától igen olcsón vehettél fel személyi kölcsönt. A járványhelyzet és a gazdasági visszaesés miatt ugyanis az újonnan igényelt fogyasztási kölcsönök THM értékét maximalizálták. Kezdetben az éves hitelköltség nem haladhatta meg az 5,90%-ot, majd júliustól ez az érték még csökkent is 5,75%-ra. A kondíciók szempontjából látszólag minden kedvezett annak, hogy személyi kölcsönt vegyél fel.

A THM plafon csak 2020-ra érvényes

Igen ám, de a THM maximum, csak a 2020-as évre volt érvényes: az idei évtől a tavaly felvett hitelek megdrágulhatnak. Számos pénzintézet élt is ezzel a lehetőséggel, emiatt a 2020-ban felvett olcsó kölcsönöd törlesztője jelentősen megemelkedhetett az idei évben.

Megérheti-e kiváltani egy tavaly felvett személyi kölcsönt?

A Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátora alapján a tavaly novemberben felvett legolcsóbb személyi kölcsön törlesztőrészlete az idei évben 3,2-10,8 százalékkal megemelkedik. Ez egy 3 milliós hitelnél csupán 1 800 forint emelkedést jelentene, ugyanakkor egy 7 milliós kölcsön törlesztőrészlete már bizony 12 ezer forinttal is megnövekedhet.

Nem biztos azonban, hogy hitelkiváltással jobban járnál, hiszen az új személyi hitelek is megdrágultak.

Hirdetés

Hirdetés

Megérné kiváltani a tavalyi személyi kölcsönöket?

A THM plafon kivezetésével az új igénylésű kölcsönök kondíciói is megemelkedtek. A tavalyi évre érvényes 5,75%-os maximális THM, helyett az idei évben 7,75-20,46%-os éves hitelköltségek mellett lehet hitel igényelni. (A konkrét kölcsön THM értéke számos tényezőtől függ: hitelösszeg, futamidő, bankválasztás, jövedelem…)

Mindezek miatt a kiváltási célra kínált legolcsóbb személyi kölcsön törlesztőrészlete közel azonos a tavaly felvett kölcsön idei évtől érvényes fizetési kötelezettségével. Egyedül a nagyobb összegű személyi hiteleknél csökkenne érdemben a kiváltást követően a havi fizetnivaló.

Ráadásul nem csak a törlesztőrészletet érdemes vizsgálni, hiszen az előtörlesztésnek is lehet költsége – ez jellemzően a hitelösszeg 1 százaléka -, illetve az új kölcsön felvételéhez is kapcsolódnak különböző díjak. (A személyi kölcsön igénylésekor felszámíthatnak folyósítási díjat, ami jelenleg legfeljebb a kölcsönösszeg 1%-a lehet.)

A legtöbb esetben nem érné meg a kiváltás, egyedül a nagyobb összegű, hosszabb futamidejű személyi kölcsönnél lenne értelmezhető pénzügyi előnye – 212 ezer forint megtakarítás 7  év alatt – a meglévő hitel lecserélésének.

Lehetnek speciális esetek

Vannak olyan bankok, amelyek nem emelték meg a kamatokat a 2020-as évet követően – függetlenül attól, hogy a THM maximum időszaka lejárt -, ezeket a kölcsönöket biztos nem érné meg az idei évben kiváltani.

Az is elképzelhető, hogy a tavalyi évben kizárólag az induló törlesztőrészlet alapján választottál kölcsönt. Ekkor azonban nem vetted figyelembe az idei évtől fizetendő havi részletet. (A különböző ajánlatoknál az induló törlesztőrészletek a THM plafonnak köszönhetően közel azonosak voltak.) Márpedig az idei évtől fizetendő havi törlesztők között akár több 10 ezer forint is lehet az eltérés. A tavalyi „hibás” döntést viszont korrigálni lehet egy hitelkiváltással, ezzel olyan helyzetbe kerülhetsz, mintha 2020-ban is a legkedvezőbb ajánlatot választottad volna.

Akkor is érdemes lehet a hiteled kiváltásán elgondolkodnod, ha egy kisebb összegre – pár százezer forintra – lenne szükséged a meglévő kölcsönöd mellé. Jellemzően ugyanis az ilyen kis összegű kölcsönök kamata jóval magasabb. A kiváltás során azonban kérhetsz plusz összeget is, ezzel egy teljesen új kölcsönöd lenne, melynek kamata a nagyobb összeg miatt igen kedvező lehet.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés