Megjelent a rendelet a rezsicsökkenés változásáról

Megjelent a rendelet a rezsicsökkenés változásáról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-21
 

2022. július 21-én megjelentek a részletszabályok a rezsicsökkentés átalakításával kapcsolatban. Meghatározták mekkora fogyasztásig érvényes a korábbi kedvezményes ár, illetve meghatározták az átlag feletti fogyasztás költségeit is. 

A rezsicsökkentés változásának főbb részletei

  • Villamosenergia esetében az eddigi ár marad érvényben 2523 kWh/év mértékig. A gáz esetében az eddigi kedvezményes díjszabás megmarad 1729 m3/év mértékig, azaz 59 132 MJ/év értékig.
  • Mérési pontonként, azaz felhasználási helyenként került meghatározásra a küszöbérték. Ha több ingatlanunk van és mindegyiknek van külön mérőórája, akkor ingatlanonként érvényes ránk a kedvezményes ár a meghatározott limit erejéig.
  • A villamosáram limit feletti fogyasztási ára A1 és A2 árszabás esetén 70,1 Ft/kWh, az eddigi kedvezményes ár 36 Ft/kWh. Gáz esetében az átlagfogyasztás feletti ár szeptember végéig 747 Ft, azt követően december végéig 767 Ft lesz köbméterenként, átlagfogyasztás alatt az ár 102 Ft/m3. (A 20 m3/ óra alatti gázórával rendelkező lakossági fogyasztók esetén.) Vagyis a villany ára a duplájára, a gáz ára pedig a hétszeresére emelkedik amennyiben a meghatározott limit felett fogyasztanánk.
  • Az új szabályok nem érvényesek villamosenergia esetében a B GEO, illetve a H tarifára. Vagyis az ilyen díjszabás alapján fogyasztott áramra a korábbi feltételek lesznek érvényesek.
  • A változások 2022. augusztus elsejétől lépnek életbe.
  • Az új árakat negyedévente felülvizsgálják, azaz az aktuális piaci környezetnek megfelelően az módosulhat negyedévente.

Az eddigi bejelentések alapján számos kérdés merült fel, melyek jó részére a jogszabály válasszal szolgált.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan kell érteni az éves fogyasztási limitet?

Napi elszámolást szükséges alkalmazni, vagyis a napra lebontott fogyasztás nem lépheti át a küszöbértéket. Az e feletti fogyasztás esetén már a magasabb árat szükséges fizetnünk. A megjelent rendelet erről az alábbiakat mondja ki:

Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron.

Ez azt jelenti, hogy az idei évben ténylegesen csak az augusztust követően fogyasztott villamosenergiára, gázra kerül bevezetésre az új szabály. Fontos kérdés azonban, hogy mi lesz a fűtési szezon idején, amikor is – fűtéstől függően – a gáz-, és áramfogyasztás jelentősen megemelkedhet. A napra bontás alapján ezen időszakban akár akkor is megemelkedhet az ár, ha éves átlagban a fogyasztásunk nem lépné át a küszöbértéket.

Ezt a problémát a jogalkotó fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény bevezetésével orvosolhatja. Ez a Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint azt jelenti, hogy a jellemzően magasabb fogyasztású, téli hónapokra a kedvezményes áron biztosított gáz is nagyobb mennyiségű lehet. Fontos azonban, hogy ezen kikötés kizárólag a gáz kapcsán van nevesítve.

Érdemes lesz mindenképpen ezen passzus hivatalos értelmezését is megvárni, akkor derülnek ki a pontos részletek.

Mi lesz a társasházakkal, lakásszövetkezetekkel

A lakossági fogyasztónak minősülő társasházakra, lakásszövetkezetekre egy kedvezmény kerül bevezetésre a gázárakkal kapcsolatban. A társasházak gyakorlatilag a lakóépületben megtalálható műszakilag megosztott, önálló lakások száma alapján jogosultak a kedvezményes gázfogyasztásra. 

Vagyis egy ötlakásos társasház esetében a kedvezményes limit a normál 1729 m3/év érték ötszöröse lesz. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag a házközponti fűtéssel rendelkező, lakossági fogyasztónak minősülő társasházak számára nyújt kedvezményt a rendelet.

A kedvezmény kihasználásához nyilatkozni szükséges a társasházaknak, lakószövetkezeteknek. A nyilatkozat a benyújtást követő hónaptól lesz érvényes. (A 2022. augusztus 15-ig benyújtott nyilatkozatok visszamenőleg augusztus elsejétől lépnek életbe.)

Mi történik a napelemmel rendelkező házakkal?

A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint a napelemmel rendelkezők számára a villamosenergiát továbbra is az elfogyasztott és a betáplált mennyiség különbözete alapján határozzák meg. Ez alapján nézik meg, hogy a fogyasztás átlépte-e a küszöbértéket, illetve határozzák meg a megfizetendő árat is.

Itt lényeges lesz a hatóságok, hivatalos szervek értelmezését is megvárni.

Mi lesz az albérletekkel?

Felhasználói helyenként, azaz lakásonként leszünk jogosultak a jogszabályban nevesített fogyasztás mértékéig a kedvezményes árra. Vagyis az albérletként kiadott ingatlanokra alapesetben ugyanúgy a kedvezményes díjszabás lesz érvényes.

A magasabb fogyasztás esetén a főbérlő csak a többletfogyasztás jogszabályban rögzített „normál” árát jogosult elkérni. Vagyis nem kérhet el többet az albérlőtől a bérbeadó annál, mint amennyit neki kell fizetnie a szolgáltató felé.

Felértékelődik az új lakások és a korszerűsítés szerepe!

Az új árak nem lettek olyan magasak, mint amelyről sok helyen hallani lehetett. Ettől függetlenül a limit feletti fogyasztás esetén villamosenergiánál a dupláját, földgáz esetén pedig a hétszeresét kell a jövőben fizetnünk az eddigi árnak.

Emiatt bizonyos szempontok nagyon is felértékelődhetnek ingatlanválasztás esetén. Ilyen például a kinézett épület állapota. Egy rosszabb állapotú ingatlan alapesetben olcsóbb, viszont ez eddig is több energiafogyasztással párosult. A jövőben ezen többletfogyasztás ára jelentősen megemelkedhet. Vagyis a korszerűbb, modernebb épületek „rezsielőnye” felértékelődhet a piacon.

A felújítási, korszerűsítési munkálatoknak egy újabb löketet adhat a mostani intézkedés: a szigetelés, a nyílászárók kicserélése, a fűtési rendszer korszerűsítése a jövőben érdemben csökkentheti a rezsikiadásokat is. Szerencsére év végéig az ilyen jellegű munkálatokra a gyermeket nevelők igénybe vehetik az otthonfelújítási támogatást is, melynek segítségével a korszerűsítés költsége ideális esetben lefelezhető.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés