Megjelent a rendelet: tényleg könnyebben kaphatnak lakástámogatást a speciális adózású vállalkozások

Megjelent a rendelet: tényleg könnyebben kaphatnak lakástámogatást a speciális adózású vállalkozások
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-29 Frissítve: 2024-08-30
 

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a tervek szerint a speciális adózású vállalkozók – átalányadózók, őstermelők, katások – könnyebben kaphatnak a jövőben lakástámogatást. Most már nem csak tervről beszélhetünk, ugyanis megjelent a kormányrendelet a könnyítésekről. Egy meglepetés azért szerepel a végleges szabályok között.

Először a július 26-án megtartott kormányinfón hangzott el, hogy a kormány könnyítene a speciális adózású vállalkozók lakástámogatáshoz jutásán. Majd augusztus 5-én meg is jelent a rendelet tervezete, ami az egyik könnyítés részleteit mutatta be.

A végleges előírásokra sem kell tovább várni, augusztus 29-én este ugyanis megjelent két kormányrendelet, ami bemutatja a könnyítés részleteit.

Hirdetés

Hirdetés

1 éves társadalombiztosítási jogviszony is elég lehet a lakástámogatások igényléséhez

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján a preferált kistelepüléseken elérhető Falusi CSOK, a CSOK Plusz és a Babaváró hitel esetében is az egyik legnehezebben teljesíthető előírás a társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozik. De milyen elvárás volt eddig érvényben?

  • Babaváró esetében az igénylést megelőző 3 évben folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie legalább az igénylő házaspár egyik tagjának.
  • CSOK+ esetében a kölcsönfelvételt megelőző 2 évben kell megfelelő, folyamatos TB jogviszonnyal rendelkeznie legalább a házaspár egyik tagjának.
  • Falusi CSOK esetében is két éves társadalombiztosítási jogviszonyt várnak el. Ha házaspárok, élettársak kérik a kedvezményt, akkor elégséges a pár egyik tagjának teljesítenie ezt az előírást. Ha egyedülálló szülő szeretné kihasználni ezt a lakástámogatást, akkor természetesen neki meg kell felelnie ennek az előírásnak.

Az új rendelet hatálybalépését követően a speciális adózású vállalkozók esetében elég lehet egy éves TB jogviszony is a támogatások kihasználásához. De kik felelnek meg ennek az előírásnak?

A katás adózású vállalkozók, az őstermelők és az átalányadózók számára jelent majd könnyítést ez a változtatás. Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy a katásokra, átalányadózókra akkor lesz érvényes ez a módosítás, ha már legalább egy éve az adott adózási formának megfelelően fizetnek adót.

Jó tudni
Ez gyakorlatilag meggátolja azt, hogy egy vállalkozó csak azért váltson a kérdéses speciális adózási formára, hogy könnyebben kapjon lakástámogatást.

A változtatás október elsejétől lép életbe. Ez a jogszabálytervezethez képest meglepő, hiszen a tervezetben még a kihirdetést követő 3. nap szerepelt a módosítás hatálybalépési dátumánál.

El kell fogadnia a bankoknak a speciális adózású vállalkozások bevételét jövedelemként

A TB jogviszonyra vonatkozó könnyítés mellett azt is szabályozta a jogalkotó, hogy a speciális adózású vállalkozók bevételének mekkora részét kell elfogadnia a bankoknak jövedelemként egy támogatott hitel igénylésekor.

A kormányinfón elhangzottak alapján arra lehetett következtetni, hogy itt is ugyanazon három vállalkozói kör lesz érintett, a végleges rendeletben azonban igazából a korábbi háromból „csak” két csoport szerepel.

a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 53. § (1) bekezdés b)–d) pontja szerinti átalányban megállapított jövedelemmel rendelkező egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő jövedelmének a jövedelem megállapításánál figyelembe vett bevétele 50 százaléka minősül.

Vagyis az átalányadózókra érvényes az új szabály, közülük is azokra, akiknél adózási szempontból a jövedelem meghatározásakor a bevételek 80, illetve 90 százalékát levonják költségként.

De milyen ágazatok esetében merülhet fel ez a lehetőség?

  • A bevételek 80%-a minősülhet költségnek – ide sorolt ágazatok a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, bányászati termék-előállítás, illetve szolgáltatás nyújtás, továbbá építőipari kivitelezés, az ipari gép-, berendezés-, eszköz-, gépjárműjavítás, személyi, háztartási cikk javítás, épületgépészeti berendezések javítása, a taxisok, egyéb szárazföldi személyszállítás, illetve közúti áruszállítás, a számítógép és kommunikációs eszközök javítása, a fényképészet, textil, szőrme mosás, tisztítás, fodrászat, szépségápolás, hobbiállat-gondozás, vendéglátás.
  • A bevételek 90%-a minősül költségnek -ide sorolják a kiskereskedelmi tevékenységet folytatókat.
  • A bevételek 90%-a minősül költségnek az átalányadózó őstermelők esetében is.

A kérdéses átalányadózók esetében a Babaváró, CSOK+ és a Falusi CSOK mellé igényelhető támogatott CSOK-hitel esetében a bankoknak az éves bevétel felét jövedelemnek kell tekintenie. A pénzintézetek között van olyan, amelyik jelenleg el sem fogadja a kérdéses vállalkozói bevételeket igazolt jövedelemként, míg mások a költségátalánnyal csökkentett bevétel alapján számolták ki a kérdéses igénylők igazolt jövedelmét.

A jövőben azonban jogszabályi előírás alapján a bevételek 50%-át jövedelemnek kell tekintenie a bankoknak függetlenül attól, hogy adózási szempontból milyen költségátalánnyal kell csökkenteni ezt a bevételt.

Ki kell hangsúlyozni, hogy a végleges rendelet szövege alapján ez a könnyítés nem terjed ki a katás adózású vállalkozásokra. Ez elég komoly meglepetés, ugyanakkor abból a szempontból érthető, hogy ezen adózás esetén a bank által bekért jövedelemigazoláson a vállalkozó bevételek 60%-nak megfelelő összeg szerepel, ami ugye magasabb a rendelet meghatározott 50%-os küszöbnél.

A jövedelemelfogadásra vonatkozó speciális előírások is október elsejétől lépnek hatályba.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy 2024-től mennyivel jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

De ne aggódj, megtaláljuk a megoldást!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Hirdetés
Hirdetés