Meglepő! Így választ befektetési alapot a magyar!

Meglepő! Így választ befektetési alapot a magyar!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-21
 

A banki kamatok mélypontra kerülésével párhuzamosan a magyar átlagbefektetők a magasabb hozam reményében átpártoltak a befektetési alapokhoz. A befektetési jegyek iránti érdeklődés azóta is töretlen. De vajon mi alapján választunk befektetési alapot?

A legfontosabb szempont, hogy az alap forintban fialtassa a befektető pénzét- derül ki a Fidelity Worldwide Investment nemrégiben közzétett felméréséből. A megkérdezettek 60 százaléka csak ezeket az eszközöket vásárolja. Azok között is, akik nem bánják, ha külföldön forog a pénzük, sokan vannak olyanok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy magyar alapkezelő foglalkozzon a befektetésükkel. A megkérdezetteknek ugyanis 75 százaléka vallotta azt, hogy történjék bármi, ő bizony a magyar alapkezelőket részesíti előnyben.

De mi alapján döntünk arról, melyik befektetési alapot vegyük meg? Ebben a tanácsadóinkra hallgatunk, de egy jó cikk vagy elemzés is nagyban befolyásolja a döntésünket. Mindettől függetlenül azonban mi magunk is szeretünk utánanézni annak, mibe tesszük a pénzünket. Ezen információ megszerzésére pedig a Világhálót használja a megkérdezettek 60 százaléka. No és milyen alapot vesznek a legtöbben? A megkérdezettek fele nem kér a tőkevédelemből, sőt a magasabb hozam reményében szívesen vállal magasabb kockázatot is.

Mint említettük, elsősorban a magyar lehetőségek érdekelnek minket, de egyre többen kacsingatnak az európai alapkezelők termékei felé is. Elsősorban a pénzügyi eszközökbe, nyersanyagokba, energiahordozókba és ingatlanokba fektető alapokat keresik a magyar befektetőt. Ha megszületett a döntés, akkor a kiszemelt alapot online vásároljuk meg, ami azért is meglepő, mert más felmérések szerint a magyarok döntő többsége ma még ódzkodik attól, hogy pénzügyeit az Interneten intézze.

Abban viszont, hogy végül jól döntöttünk-e, nem vagyunk teljesen biztosak. A megkérdezettek 60 százaléka vallotta azt, hogy szerinte biztosan vannak jobb lehetőségek is a piacon, de másik 30 százalék sem teljesen biztos abban, hogy jól döntött. Tanácstalanságunk mindazonáltal teljesen érthető, hiszen ma már a bárki számára megvehető befektetési alapok száma ezer körül van. Ezek közül a magyar befektetők viszont csak egyet legfeljebb kettőt tartanak.

A befektetések terén mutatkozó „hazaszeretetünknek” némileg ellentmond, hogy a megkérdezettek 40 százaléka azért vesz befektetési alapot, hogy részesülhessen a globális piacok adta lehetőségekben 15 százalék pedig kimondottan az egzotikus termékeket kedveli. Mindezek ellenére a deviza alapú befektetési alapokat nem szeretjük, mert azok „macerásak és bonyolultak”. Mindezek tetejében a devizás alapoknál a devizaváltás költségei is riasztóan hatnak a magyar befektetőkre.

Segítséget szeretnél a befektetési alap választásban? Add meg elérhetőséged és szakértő kollégánk visszahív!


1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés