Megmenekült egymillió bankszámla-tulajdonos. Legalábbis novemberig!

Megmenekült egymillió bankszámla-tulajdonos. Legalábbis novemberig!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-24
 

 

Egy pénteki törvényjavaslat szerint két hónappal meghosszabbítják a banki adategyeztetés határidejét, vagyis a számlatulajdonosoknak jelen állás szerint október 31-ig volna ideje megtenni a szükséges lépéseket.

A hosszabbításra azért van szükség, mert még mindig több mint egymillió számlatulajdonos nem végezte el a szükséges adategyeztetést, így fennáll annak a veszélye, hogy rendkívül sok bankszámla válna használhatatlanná június 26. után. Eredetileg augusztus 31-ig tolták volna ki a határidőt, de a parlament elé végül az október 31-es dátum került. A javaslat szerint a határidő hosszabbítás hatályba lépését követő 3 napon belül a szolgáltatóknak meg kell keresniük azokat az ügyfeleiket, akiknél még problémát látnak, ezt pedig, ha téged is érint a dolog, érdemes komolyan venni, mert újabb türelmi idő biztosan nem lesz már.

Miről is van szó?

A 2017-ben hatályba lépő LIII. törvény előírja, hogy a bankoknak rendelkezniük kell a lakossági ügyfelek személyi adataival, valamint a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányok másolatával. A vállalati ügyfelek esetében a szolgáltatóknak új adatokat kell rögzíteniük, ezért itt ismételten nyilatkozni kell a tényleges tulajdonosról, tulajdonosokról.

A problémás ügyfeleket a bankok minden esetben előre értesítik, hiszen nekik is érdekük a zökkenőmentes üzletmenet, de ahogy ez már lenni szokott, sokan az utolsó pillanatra hagyják a dolgot. Pedig ha lejár a határidő, akkor minden banki műveletet letiltanak, mégpedig egészen addig, amíg a hiányzó dokumentumokat a magánszemély vagy vállalkozás nem pótolja.

Hirdetés

Hirdetés

Kiket érint a dolog?

A magánszemélyek közül azok érintettek, akik a bankkapcsolatukat 2017 júniusa előtt létesítették, és hitelintézetük még nem másolta le személyazonosságukat és lakcímüket igazoló okmányaikat, esetleg nem rendelkezik minden szükséges személyi adatukkal, illetve nem töltöttek ki nyilatkozatot arról, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e.

A kötelező adategyeztetés a jogi személynek minősülő vállalati és egyéb szervezeti ügyfeleket is érinti. Nyilatkozni kell a szervezet tényleges tulajdonosáról, valamint annak kiemelt közszereplői státuszáról.

Mit kell tenni?

Az azonosítás egyszerű, és akár otthonról, néhány perc alatt elvégezhető. A még hiányzó, szükséges okmánymásolatokat és nyilatkozatot nem csak a hitelintézet személyes felkeresésével, hanem postán is beadhatják. Több hitelintézetnél már lehetőség van arra is, hogy az ügyfelek az illetékes banki ügyintézővel való élő videókapcsolat révén tegyenek eleget a teljes körű ügyfél-átvilágításnak. A nyilatkozatok az arra alkalmas netbanki csatornán keresztül is megtehetők, továbbá beküldhetők e-mailen.

Mi lesz, ha kifutunk a határidőből?

Az azonosítást mielőbb érdemes elvégezni, mert ennek hiányában szeptember 1-től a bankok, takarékszövetkezetek, illetve az egyéb intézmények nem teljesíthetik az érintett lakossági vagy vállalati ügyfeleik megbízásait. A dolog annyiban nem tragikus, hogy az igazolás elvégzését követően a számla újfent használható lesz.

És ha már egyébként is foglalkozol a bankszámláddal, esetleg személyesen is felkeresel emiatt egy bankfiókot, akkor érdemes akár ellenőrizned, hogy vajon jó áron bankolsz, vagy netán feleslegesen sokat fizetsz. Az alábbi Bankszámla Kalkulátorralazonnal láthatod, hogy rád melyik állítás igaz, de azt is kiderítheted, hogy lehet-e akár teljesen ingyenes bankszámlád?

 

Hirdetés
Hirdetés