Megtakarítás szocho nélkül? – Hosszútávú megtakarításos életbiztosítás!

Megtakarítás szocho nélkül? – Hosszútávú megtakarításos életbiztosítás!
Hirdetés
Hirdetés

2023-08-30
 

2023. július 1-től a megtakarításos élet és nyugdíjbiztosításokat az eddigi 15 százalékos személyi jövedelemadón (kamatadón) túl 13 százalékos szociális hozzájárulás (szocho) is terheli. Nézzük meg, mit jelent ez a hosszútávú megtakarítások szempontjából.

Új adózási szabályok

A megtakarításos életbiztosítási szerződésre befizetett díj úgynevezett befektetési részén a tartam során kamat képződik. Ez a kamatjövedelem, ami után eddig 15 százalékos személyi jövedelemadót kellett fizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé akkor, ha a a kifizetés rendszeres díjas szerződések esetén 10, egyszeri díjas szerződéseknél 5 éven belül következik be.

A 2023. július 1-től életbe lépő új adókötelezettség szerint 13 százalék szocho-t is fizetni kell azokban az esetekben, amikor az szja fizetési kötelezettség is fennáll. Vagyis a kamatadóval (15%) együtt összesen 28 százalék adó terheli a kamatjövedelmet. Ez a szabály az egyszeri és folyamatos díjas szerződésekre, valamit az úgynevezett eseti díjbefizetésekre is vonatkozik.

Hirdetés

Hirdetés

Egyszeri díjas szerződések

Ha a szerződés egyszeri díjas és a biztosító kifizetése a szerződés létrejöttét követő 5. év elteltével vagy ezt követően következik be, akkor nincs szja és szocho fizetési kötelezettség sem. Vagyis a megtakarítás adómentes.

Ha a biztosító kifizetése a 3. és az 5. év között következik be, akkor az szja 7,5 százalék, plusz a szocho 6,5 százalék, vagyis 14 százalék az adóteher összesen. Abban az esetben, ha a kifizetés a 3. évet megelőzően történik, úgy az szja 15, a szocho 13, vagyis összesen 28 százalék az adó mértéke a kamatjövedelmen.

Rendszeres díjas szerződések

Ha rendszeres díjas megtakarítást választasz és a biztosító kifizetése a 10. év után történik, akkor nincs adófizetési kötelezettséged.

Amennyiben a kifizetés a 6. és a 10. év között történik, akkor 14 százalék adó (7,5% szja + 6,5% szocho) terheli a kamatjövedelmünket. Ha pedig a szerződés első 6 évben történik a kifizetés, akkor az adóteher 15 százalék szja és 13 százalék szocho, vagyis összesen 28 százalék az adóteher.

Eseti díjak

Az eseti díj egy speciális megtakarítási lehetőség a modern életbiztosításoknál. A lényege az, ha kötsz egy rendszeres vagy egyszeri díjas megtakarításos életbiztosítást, akkor a biztosítási szerződés időtartama alatt extra befizetéseket tehetsz bármikor, rendszeresen vagy rendszertelenül, ahogy tetszik. Így a befektetésed értékét további befizetésekkel gyarapíthatod, és a szerződés lejártakor a többletbefizetéssel és annak hozamaival növelt lejárati összeget kapod meg a biztosítótól.

Hogyan adózik az eseti díj?

Az eseti díjak adózás szempontjából úgy viselkednek, mint „mini” egyszeri díjas biztosítások. A biztosítók minden egyes eseti befizetést külön nyilvántartásba vesznek, mert a befizetés időpontja fontos az adózás szempontjából. Az eseti díjnál nem számít, hogy a szerződésedet mikor kötötted, az a fontos, hogy az adott díj befizetésétől mennyi idő telt el.

Ha a befizetést követően kevesebb, mint 3 év múlva az eseti díjat kiveszed a szerződésedből, akkor kamatadót (15%) és szocho-t (13%), összesen 28 százalék adót kell fizetned a kamatjövedelmedből. Ha a befizetést követően már 3-5 év eltelt, akkor ennek csak a felét, 14 százalékot kell megfizetned, de ha 5 év vagy annál több telt el, akkor az eseti díjad hozamai után nincs adófizetési kötelezettséged.

Adózás a kamatjövedelemből

Hosszútávú megtakarítás – kamatadó mentesség

A megtakarításos életbiztosítások eredeti célja a hosszútávú tőkegyűjtés. A rendszeresen félretett havi összegek hosszú időtartam alatt komoly pénzösszeggé válnak, amelyet nyugdíjad kiegészítésére fordíthatsz, vagy amellyel gyermeked életkezdését, taníttatását tudod támogatni. Persze akármilyen más célra is felhasználhatod az összeget. A biztosítással foglalkozó szakértők mindenképpen 10 év feletti tartamot javasolnak, nemcsak a kamatadó elkerülése végett, hanem befektetési szempontból, és a havi kiadások optimalizálása miatt is.

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te is kiszámolhatod, hogy mennyit kellene havonta félretenned ahhoz, hogy a számodra ideális tőke rendelkezésedre álljon nyugdíjas korodra.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

És kiszámolhatod azt is, hogy gyermeked támogatása mekkora havi kiadást jelentene.

Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Befektetés

A piacon fellelhető megtakarításos életbiztosítások legtöbbje úgynevezett unit linked biztosítás. Ez azt jelenti, ha te vagy a szerződő, te határozod meg, hogy milyen értékpapírokba kerül a megtakarított pénzed. Egy jól összeállított befektetési portfólió tartalmaz kockázatosabb, de magasabb hozamot ígérő részvényeket és biztonságosabb, de alacsonyabb hozammal kecsegtető más értékpapírokat is. Minél magasabb a részvényhányada egy befektetésnek, annál kockázatosabb, ez az ára a magasabb hozamnak. Úgy tudod ezt a kockázatot csökkenteni, ha hosszútávú befektetést indítasz.

  • Ha a nyugdíjadat akarod kiegészíteni a lejárati összeggel, akkor legalább 20 éves tartamban gondolkozz.
  • Ha gyermeked életkezdését szeretnéd támogatni az összeggel, akkor érdemes a gyermeked születését követően elindítani egy megtakarításos életbiztosítást. Így 18-20 év lesz a tartam.

 A hosszútávú időtartamot a fentiek alapján értelmezed, akkor a kamatadó és szocho fizetési kötelezettség egyáltalán nem fenyeget, 10 év felett adómentessé válik a megtakarításod.

Havi kiadások optimalizálása

Hosszabb távon sokkal kisebb havi kiadást jelent a kívánt tőke összegyűjtése, mintha gyorsan, pár év alatt akarnád előteremteni ugyanazt.

Minél hamarabb kezded el a megtakarítást, annál kisebb havi kiadást jelent a célodat.

Összefoglalás

Ötlet
Ha 10 év vagy annál hosszabb időtartamot választasz a megtakarításra, a rendszeres díj hozama adómentes lesz. Eseti befizetéseidet ütemezd a megtakarítási időszak első 5 évére és akkor az eseti díjbefizetéseid után sem kell adót fizetned.

A Bankmonitor oldalain megtalálod a piacon található vezető nyugdíjtermékek és gyerekcélú megtakarítások összehasonlítását. Tanácsadónk segítenek kiválasztani a számodra legjobb megtakarítási konstrukciót és közreműködnek a szerződéskötésben is!

Hirdetés
Hirdetés