Mekkora előnnyel indulhat a gyerek, ha elkezdünk neki félretenni?

Mekkora előnnyel indulhat a gyerek, ha elkezdünk neki félretenni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-09 Frissítve: 2023-06-12
 

Nem csak komoly anyagi előnnyel, de jó példával is szolgálhatunk, ha megtehetjük, hogy havonta pár ezer forintot gyermekünk jövőjére, önálló életkezdésének megkönnyítésére teszünk félre. De egyáltalán nem mindegy, milyen megtakarítást indítunk, ahogy az sem, hogy mikor kezdünk bele. Cikkünkből megtudhatod, hogyan tudod a legjobban támogatni a gyermeked önálló életkezdését.

Minek megtakarítani, hiszen ott a diákhitel?!

A legjobb helyzetben azok a fiatalok lesznek, akik némi szülői támogatással indulhatnak el a nagybetűs életben. Legyen szó a napi megélhetésről, az önálló lakhatás költségeiről, a továbbtanuláshoz, utazáshoz vagy álláskereséshez kapcsolódó kiadásokról, csak az alap szükségleteket figyelembe véve a felnőtt élet megkezdése hirtelen jelentős többletkiadást igényel (nagyon könnyen több millió forintot). Ebben ideális esetben mi, szülők kell, hogy partnerek legyünk.

Természetesen más út is van, hiszen a felsőoktatásban részt vevők felvehetik a diákhitelt, de ha időben felkészülünk és már a gyerekek kisebb korában pénzügyileg tudatos példát szeretnénk mutatni, akkor inkább a megtakarítás fontosságára, mintsem a hiteligénylésre hívjuk fel figyelmüket. Ez még nem azt jelenti, hogy mindent mi fizessünk nekik, vagy ne engedjük őket a suli mellett dolgozni, de adjunk teret, hogy a munka önálló döntés lehessen, ami által megtapasztalhatják a pénz értékét, és megtanulhatják beosztani.

A gyermekcélú megtakarítások vitathatatlan előnye, hogy a nagybetűs élet költségeit nem egy összegben, hanem apránként, az évek alatt kis tételekben tudjuk finanszírozni. Ehhez viszont időben kell gondoskodnunk egy olyan biztonságos, államtól független megtakarítás indításán, ami nem értéktelenedik folyamatosan, mint a készpénz, hanem kézzel fogható hozamot eredményez, vagy akár bizonyos többletszolgáltatásokat is tartalmaz, mint például egy biztosítás.

Hirdetés

Hirdetés

Mibe fektessünk pénzt gyermekeinknek?

A piacon több száz különböző megtakarítási forma létezik gyerekeknek, ez lehetővé teszi, hogy mindenki kiválaszthassa azt a konstrukciót, ami leginkább megfelelő a számára. Fontos tudni, hogy jogszabályi értelemben nincs kimondottan gyermekmegtakarításnak nevezett konstrukció, ugyanakkor léteznek olyan típusok, amelyek éppen azt a célt szolgálják, hogy apránként gyűjtsünk a fiatalok életkezdési kiadásaira.

Ilyenek az államilag támogatott Babakötvény és Start-számla, illetve a piaci lehetőségek, úgymint banki gyermek megtakarítási számla, a biztosítói gyermek megtakarítás, a gyermek lakásszámla és a TBSZ (tartós befektetési számla).

Ugyanakkor az egyes típusokon belül is számtalan különböző konstrukcióval találkozhatunk, így nagyon könnyen a lehetőségek tengerében találhatjuk magunkat. Éppen ezért érdemes az alábbi sorrendben haladni a kiválasztáskor:

  • az első lépés, hogy meghatározzuk a lehetséges célokat, amikre szeretnénk félretenni: ezek lehetnek például megélhetés költségei, tanulmányok, otthonteremtés, vagy szabad felhasználás is,
  • másodsorban meg kell határoznunk, mennyit tudunk elkezdeni havonta befizetni a megtakarítási számlára,
  • majd ha ezeket átgondoltuk, érdemes egy független pénzügyi szakértő díjmentes segítségét kérni a célokhoz és lehetőségekhez leginkább illeszkedő megtakarítási lehetőség megtalálásához és akár elindításához.

Kalkulálj
Tudd meg, mennyi gyűlhet össze egy gyermek megtakarítással, kérd a Bankmonitor szakértőinek ingyenes segítségét és kezdd el a megtakarítást gyermeke(i)dnek!

Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hirdetés
Hirdetés