Megvan a világ első készpénzmentes országa!

Megvan a világ első készpénzmentes országa!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-27 Frissítve: 2021-10-08
 

A világ első országa, ami gyakorlatilag készpénzmentessé vált, az Norvégia – jelentette ki egy londoni konferencián a norvég jegybank alelnöke. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen eltűnt volna az országból a készpénz, hanem azt, hogy a lakosság nagyon kis aránya használja fizetésre a papír alapú fizetőeszközt.

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

A jegybank adatai alapján a pénzmennyiség mindössze kevesebb mint 3%-a van készpénzben és a fizetési tranzakciók kevesebb, mint 10%-át hajtják végre készpénzzel. Ilyen például az, amikor valaki reggel kávét vesz egy kisebb boltban és ott készpénzzel fizet a kártyája vagy éppen a mobilja helyett.

Az alelnök szerint a jegybanknak nem volt célja, hogy az országból eltűnjön a készpénz. Egyszerűen a fizetési szokások alakultak át úgy, hogy nincs igazán szükség már a papír alapú verzióra, ha elektronikusan meg lehet mindent oldani.

Nemcsak Norvégia egyedül az az ország, aki a készpénzt teljesen elfelejtené, például a svédek is nagyon hasonló úton járnak. Ott jelenleg a készpénzes tranzakciók aránya a kiskereskedelmi szektorban valahol 15% körül van. Azonban sokszor lehet azt hallani, hogy olyan gyorsan akarták az átmenetet végrehajtani, ami komoly társadalmi elégedetlenséggel párosult.

Többek között Magyarországon is nagymértékben nő a bankkártyás tranzakciók értéke és száma, azonban nálunk egyelőre a jegybank szerint is problémát jelent, hogy olyan sok készpénzt tartunk magunknál. Nem kell ecsetelni, hogy a készpénztartásnak milyen költségei és kockázatai vannak, ennek ellenére a problémával továbbra sem lehetett megbirkózni. De bizakodunk, hogy sikerül idővel eljutni a skandináv országok szintjére.

Hirdetés
Hirdetés