Mekkora jövedelem szükséges 10 millió Ft lakáshitelhez?

Mekkora jövedelem szükséges 10 millió Ft lakáshitelhez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-31 Frissítve: 2016-07-29
 

Aki egyedül venne fel ma 10 millió forint lakáshitelt, annak mindenképpen átlag feletti jövedelmet szükséges igazolnia. Két keresős háztartás esetén a bevételek összeadódnak, így az átlag alatt kereső pár is hozzájuthat ekkora hitelösszeghez. Eltérő feltételek vonatkoznak azonban a munkabérre, családi pótlékra, vállalkozói jövedelemre, és jelentősen befolyásolják a felvehető kölcsön összegét a meglévő hitelek, hitelkeretek is, valamint, hogy meddig fix a törlesztőrészlet!

Mennyire terhelhető a jövedelem hiteltörlesztésekkel?

A Magyar Nemzeti Bank által bevezetett Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) szerint az összes igazolt, és adott bank által figyelembe vehető jövedelmek maximum 50%-ig terhelhetőek hiteltörlesztéssel (60%-ig abban az esetben, ha az összjövedelem eléri a 400 ezer Ft-ot). Ennél óvatosabbak azonban a bankok, és jellemzően 30-40%-ig engedik el a JTM mutatót, amelybe minden, a már meglévő hiteleket is bele kell számolni.

Megvizsgáltuk, hogy 35%-os JTM mellett milyen jövedelem szükséges ma egy 10 millió Ft összegű lakáshitel felvételéhez:

20160731_abra

A fenti számok másképp alakulnak azonban, ha például a háztartásnak van egy 500 ezer forintos hitelkártyája. Akár használják, akár nem, 25 ezer forinttal beleszámít a jövedelemterhelésbe, azaz ennyivel alacsonyabb törlesztőrészlettel, ebből kifolyólag alacsonyabb felvehető hitellel kell kalkulálniuk.

Amennyiben egy 3 hónapig fix törlesztésű hitel felvételében gondolkodnak, 170 000 Ft helyett 241 000 Ft jövedelmet szükséges igazolniuk, ha nem szüntetik meg hitelkártyájukat!

Hirdetés

Hirdetés

Milyen jövedelmek számítanak lakáshitel felvételekor?

Elég széles a bankok által elfogadható jövedelmek palettája, azonban nem minden típusú bevétel esik azonos elbírálás alá a pénzintézeteknél. Ha több adósa van egy lakáshitelnek, (például házas-, élettársak) és mindketten rendelkeznek jövedelemmel, a bevételek összeadhatóak az alábbiak figyelembevételével:

 • Szükséges igazolni legalább egy minimálbért, amely lehet munkabér, vállalkozásból származó jövedelem, nyugdíj, ingatlan bérbeadásból származó jövedelem (elsődleges jövedelmek, de bankonként változóak).
 • Ezekhez adhatóak hozzá az egyéb (másodlagos) jövedelmek, mint például a CSED, GYES, gyermektartás, családi pótlék, bónusz, jutalom, cafeteria bizonyos elemei, PHD ösztöndíj.

Minden banknak egyedi követelményei vannak az elfogadható jövedelmekkel kapcsolatban, pár általánosságot azonban ki lehet emelni:

 1. Alkalmazotti munkaviszonyt az aktuális munkahelyen legalább 3 hónapot kell igazolni
 2. A munkavállaló nem állhat próbaidő, felmondás alatt
 3. A munkáltató nem állhat felszámolás, csődeljárás alatt
 4. Vállalkozói jövedelem esetén a vállalkozásnak van legalább egy lezárt pénzügyi éve (január-december)
 5. A jövedelem bankszámlakivonattal, munkáltatói igazolással, NAV jövedelemigazolással alátámasztható hivatalos bevétel

Ha hitelfelvétel előtt állsz, vagy előzetesen érdeklődsz, az alábbi kalkulátorral megnézheted az aktuális banki ajánlatokat, szakértőink pedig segítenek neked a megfelelő bank kiválasztásában is!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mit tehetsz a hitelezhetőséged javítása érdekében?

 • Számold fel a nem használt hitelkártyákat, folyószámla hitelkereteket!
 • Amennyiben ezek mégis használatban vannak, de nem létszükséglet, akkor a lakáshitel érdekében célszerű ezekről mégis lemondani.
 • Ne válts munkahelyet hitelfelvétel előtt!
 • Figyelj oda, hogy pontosan törleszd a meglévő hiteleidet, időben töltsd vissza a hitelkártyádat!

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés