Mekkora lakáshitel kell most egy átlagos panellakás megvásárlásához?

Mekkora lakáshitel kell most egy átlagos panellakás megvásárlásához?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-03 Frissítve: 2021-03-24
 

Az ingatlanpiacon az elmúlt években hatalmas árnövekedést lehetett tapasztalni, de a 2020-as koronavírus-válság ezt a szektort sem kerülte el. Az utóbbi hónapokban változások következtek be mind a lakások árában, mind a bérleti díjakban. Ezért most megnéztük, hogyan alakulnak jelenleg az ingatlanárak az ország egyes városaiban, továbbá az is kiderül, mennyi hitelt kell felvennie annak, aki most vásárolna meg egy átlagos lakást.

A lakhatás kérdését illetően a magyar emberek elsősorban saját tulajdonú ingatlanban gondolkodnak. A KSH információi szerint 2018-ban a teljes magyar lakosság mindössze 4,8%-a lakott bérlakásban, azaz 95,2% élt saját ingatlanban! Az alacsony hitelkamatok továbbra is a vásárlás mellett szólnak, azonban az ingatlanpiac sokat drágult az utóbbi években. Éppen ezért érdemes a hosszú távú elköteleződés előtt megfontoltan tájékozódni az aktuális lehetőségekről.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyibe kerül egy átlagos panellakás?

Tételezzük fel, hogy a keresett panellakás 50-55 négyzetméter alapterületű, 2 szobás, a 2-4. emeleten helyezkedik el és jó állapotú. Az ország különböző városaiban ilyen tulajdonságokkal nagyon eltérő árakon lehet lakást találni. Az elemzés elkészítéséhez az ingatlan.com adatbázisát használtuk fel.

Magyarország 9 nagyvárosából kigyűjtöttük az összes olyan lakáshirdetést, amelyek megfelelnek a fenti paramétereknek. A legdrágább és legolcsóbb 1-1 ajánlatot mindegyik városban elvetettük, annak érdekében, hogy a kiugró adatok ne torzítsák el az átlagot. Az így kapott átlagos eredményeket az alábbi ábra szemlélteti.

Mennyibe kerül egy átlagos panellakás az ország különböző városaiban?

A főváros toronymagasan vezeti a listát, és még így is nagy különbségek vannak a budai és a pesti oldal között. Budán ma kereken 33,6 millió forintba kerül egy átlagos panellakás, míg Pesten bő 29 millió forintot kell fizetni ugyanezért. A vidéki nagyvárosok közül Székesfehérvár a legdrágább, itt átlagosan 25 millió forintba kerül a vizsgált ingatlan. A legolcsóbb város Miskolc: itt már 13,2 millió forintért is megszerezhető az átlagos panellakás.

Mennyi önerő szükséges a lakásvásárláshoz?

A túlzott eladósodás megelőzése érdekében jogszabály korlátozza azt, hogy mekkora hitelt lehet felvenni egy adott ingatlanra. Ez alapesetben nem haladhatja meg az ingatlan értékének 80%-át. Azonban a bankok ennél szigorúbb eljárást is alkalmazhatnak és válság idején ezt gyakran meg is teszik. Ezért számoljunk azzal, hogy csak 70%-ot kaphatunk hitel formájában, így a maradék 30%-ot önerőből kell előteremteni. A szükséges önerő nagyságát az alábbi ábra mutatja.

Mennyi önerő szükséges egy átlagos panellakás megvásárlásához?

A sorrend ezúttal is ugyanaz, mint az átlagos vételár esetében. Budapesten (oldaltól függően) kb. 9-10 millió forintos önerő szükséges az átlagos panellakás megvásárlásához. A vidéki városokban jóval alacsonyabb összegekkel találkozhatunk. Székesfehérváron 7,5 millió forintot kell önerőből előteremteni, Miskolcon pedig kereken 4 millió forintot.

Mekkora hitelből lehet megvalósítani a lakásvásárlást?

A szükséges hitelösszeg a vételár és az önerő különbsége. Jelenleg szinte kivétel nélkül 10 millió forint feletti hitelösszeg szükséges az átlagos panellakás megvásárlásához. A konkrét összegeket az alábbi ábrán mutatjuk be.

Mennyi hitel szükséges egy átlagos panellakás megvásárlásához?

Budapesten kb. 20-23 millió forintos hitelfelvételre kell felkészülniük a lakásvásárlóknak. A vizsgált vidéki nagyvárosokban (Miskolc kivételével) mindenütt a 12-18 millió forintos intervallumban helyezkedik el a szükséges hitelösszeg. Az átlagos miskolci panellakás megvásárlásához pedig 9,3 millió forintnyi hitelre van szükség.

Mennyibe kerül a hitel havi törlesztőrészlete?

A Bankmonitor lakáshitel-kalkulátorának segítségével kiszámíthatjuk, hogy pontosan mennyi a várható törlesztőrészlete egy adott lakáshitelnek. Az alábbi ábra szemlélteti, hogy mekkora törlesztővel kell számolni, ha egy 20 éves futamidejű hitelből szeretnénk megvásárolni a városok átlagos panellakását.

Mennyi a havi törlesztőrészlete egy átlagos panellakás lakáshitelének?

Az ábrán a legkedvezőbb ajánlatok vannak feltüntetve, de fontos megjegyezni, hogy a különböző bankok ajánlatai között jelentős eltérések lehetnek. A legjobb megoldás megtalálásában segítséget nyújthatnak a Bankmonitor szakértői.

Amennyiben valaki megtalálja a legkedvezőbb lakáshitelt, Budán havi 134 000 forintos törlesztővel vásárolhatja meg az átlagos panellakást. Pesten ugyanehhez havi 116 000 forint ráfordítás szükséges. A vidéki városokban pedig pontos lokációtól függően havi 55-100 000 forintba kerül a lakáshitel havi részlete. Ezek az az összegek legalább 10 évig változatlanok maradnak, a 10. év után pedig az aktuális kamatok szerint kerülnek majd újraszámításra.

Ha kíváncsi vagy, hogy az OTP Bank milyen kamatokkal kínál lakáshitelt jelenleg, akkor a Bankmonitor OTP Lakáshitel Kalkulátorával könnyen ellenőrizheted a lehetőségeidet.  

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés