Mekkora segítséget jelent a meghosszabbodó kamatstop?

Mekkora segítséget jelent a meghosszabbodó kamatstop?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-20
 

A változó kamatozású lakáshitelekre érvényes kamatstopot a kormány év végéig meghosszabbította. Ezáltal az érintett hitelek kamata további fél évig nem emelkedhet egy meghatározott szint fölé. De mégis mekkora segítséget jelenthet ez az intézkedés egy átlagos család számára?

A gyakran, akár éven belül változó kamatozású lakáskölcsönök kamata nagyon érzékeny a piaci folyamatokra. Ez nem is csoda, hiszen az érintett kölcsönök kondíciói a BUBOR mutató értékétől függenek – ez az a kamatszint, amelyen a pénzintézetek rövid futamidőre kölcsönt adnának egymásnak -, ami az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett.

Nézzük meg egy példán keresztül, hogyan is befolyásolja a BUBOR mutató az érintett hitelek kamatát. Tegyük fel, hogy a kölcsön kamata 3 havonta módosulhat, a változás mértéke a 3 havi futamidejű  BUBOR mutató értékétől függ. Tegyük fel, hogy az induló állapotban a hitelkamat 5% volt, a BUBOR értéke pedig 2%. Ha a referencia mutató értéke 3 hónap alatt megemelkedik 7 százalékra, akkor a kölcsön kamata is azonos mértékben, azaz 5 százalékponttal fog növekedni. Vagyis a hitelt 10 százalékos kamat mellett kell törleszteni a harmadik hónaptól kezdve.

Az ilyen típusú, hirtelen kamatemelkedésektől a kamatstop jelenleg védi az érintett adósokat.

Hirdetés

Hirdetés

330 ezer család védve van lakáshitele jelentős drágulásától

A Kormány ugyanis rendeletben maximalizálja az érintett lakáshitelekhez kapcsolódó, kamatváltozásakor figyelembe vehető BUBOR nagyságát. (Gyakorlatilag egyfajta kamatplafont vezettek be.) Az intézkedés eredetileg június végével lejárt volna, azonban a Kormány döntése alapján idén év végéig a kedvezmény velünk marad.

De mégis mekkora segítséget jelenthet ez az érintett adósoknak? Ez természetesen attól is függ, hogy milyen gyakran változhat az érintett hitel kamata.

Mennyivel csökkenhet a változó kamatozású lakáshitelek kamata a kamatstop miatt?

A jelenlegi piaci környezetben – magas infláció, a jegybanki alapkamat többlépcsős emelése – jelentősen megszaladt a BUBOR mutató értéke is. A jelenlegi állapotok alapján a kamatstop akár 5,61-6,06 százalékponttal is mérsékelheti a kölcsönök kamatát. (Ez az aktuális szint, a korábbi hónapokban ennél kisebb volt a kamatstop hatása, viszont az elkövetkező időszakban a BUBOR további emelkedése esetén a rendelkezés előnye tovább fokozódhat.)

Egy év alatt akár 350 ezer forintot is nyerhet egy adós

A meghosszabbodó kamatstop előnyét a Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatják meg. Az adós fennálló tartozása 2022. év elején 8 millió forint volt, a hátralévő futamidő 8 év, a kamat 3 havonta módosulhat a BUBOR mutató változásának megfelelően, a kamatfelár fix 2,5%. 2021. decemberében a kölcsön kamata 5,82%, a törlesztőrészlet pedig 104 ezer forint volt.

Hogyan alakul a törlesztőrészlete egy 8 millió Ft összegű változó kamatozású lakáshitelnek?

A kamatstop miatt idén januárban a kamat 4,52 százalékra mérséklődött –  a BUBOR 2021. október 27-i értékére, 2,02%-ra jön rá a 2,5% felár -, emiatt a törlesztőrészlet is lecsökkent 99 500 forintra. Ezt kell az adósnak fizetnie idén év végéig.

Kamatstop nélkül a BUBOR emelkedése folyamatosan beépülne a hitel kamatába, 2022. június 20-án a 3 havi BUBOR értéke 7,63%, ez alapján a kölcsön kamata már 10,13% lenne. Ha nem változna a BUBOR értéke az elkövetkező hónapokban, akkor a hitel törlesztőrészlete felkúszna 121 ezer forintra szeptembertől.

A kamatok mérséklése miatt a példában szereplő család közel 350 ezer forintot spórolna az idei évben.

Fontos
A kamatstop miatt az érintett 330 ezer család akár 350 ezer forintot is spórolhat egy év alatt. Ráadásul az elengedett kamatot utólag sem kell megtéríteni, azt gyakorlatilag a banknak szükséges benyelnie.

Az új lakáshitelek között nem túl népszerűek a változó kamatozású kölcsönök. Jelenleg a fix kamatozású jelzáloghitelek kamata ugyanis kedvezőbb, ráadásul a JTM szabály alapján a jövedelem nagyobb része költhető el hiteltörlesztésre, mint egy változó kamatozású konstrukció esetében.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés