Melyik a legolcsóbb bankkártya? Megkerestük neked!

Melyik a legolcsóbb bankkártya? Megkerestük neked!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-11
 

Tetszik vagy nem, de ma már majdnem minden folyószámlához automatikusan jár a bankkártya is. Akkor is, ha úgy érezzük, hogy ez számunkra nem is feltétlenül indokolt, mert a kártyát egyébként ritkán vagy egyáltalán nem használjuk vásárlásra, és leginkább csak készpénzt veszünk fel vele automatából. Ilyen esetben érthető okból mindenki igyekszik a legolcsóbb kártyát kiválasztani. Ez azonban nem könnyű feladat. Gondoltunk egyet és elhatároztuk, megnézzük, melyik a legolcsóbb bankkártya jelenleg a piacon.

Kutatásunk során 13 magyar bank ajánlatát vizsgáltuk át. Egy átlagos banki ügyfél szemével böngésztük a hirdetményeket: 150 ezer forintos havi jövedelem érkezik a számlánkra és hétköznapi módon használjuk a banki szolgáltatásokat. Két szempont alapján kutakodtunk: egyrészt, hogy mennyit kell évente fizetni a kártyáért, másrészt hogy mennyibe kerül a kártyával történő készpénzfelvétel.

A bankkártyák éves díjának feltérképezése során minden számlacsomaghoz a legolcsóbb plasztikot választottuk ki. Ez a legtöbb esetben elektronikus kártya volt, ám ahol ilyet nem lehetett igénybe venni, ott kénytelen-kelletlen a drágább, dombornyomott bankkártyával számoltunk. A 13 hazai bank ajánlatát összevetve, kiderül, hogy az átlagos kártyadíj az első évben 2.117 forint. Ám figyeltünk arra is, hogy ne csak az első év díjait nézzük, mert ott gyakran adnak azok a bankok is engedményt, akik később meglehetősen drágán adják a bankkártyájukat. Kiderült, igazunk volt, hiszen a második évtől kezdve az átlagos kártyadíj 2.783 forintra ugrik.

Meglepő, de az éves kártyadíjak tekintetében meglehetősen nagy szóródást tapasztaltunk. Van úgy, hogy a bank egy fillért sem kér a kártyáért cserébe. Az első évben 13 bankból hatnál, a második évben viszont már csak kettőnél juthatunk ilyen kedvezményhez. Találkoztunk meglehetősen magas, az első évben 9.480, a második évtől pedig évi 6.480 forintos éves kártyadíjjal is. Itt azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy a magas díjhoz egy magasabb presztízsértékű dombornyomott kártya tartozik. Ennek fényében már nem is olyan vészesen magas az éves kártyadíj. Főként, ha figyelembe vesszük, hogy akad több olyan bank is, amely az elektronikus bankkártyáért is 3 ezer forint feletti összeget kér el. Kutatásunk során egy valódi különlegességet is sikerült találnunk: az Országos Fizetési Szolgáltató Zrt. (O.F.SZ.) kártyája 5 évre mindössze 980 forintba kerül, ami 196 forintos éves kártyaköltséget jelent.

A készpénzfelvétel után fizetendő tranzakciós díjaknál azt vettük alapul, hogy havonta kétszer veszünk fel 35-35 ezer forintot idegen vagy saját bankautomatából. Fontos megemlíteni, hogy a sztenderd díjakkal számoltunk, ami azt jelenti, hogy nem vettük figyelembe a jogszabályban biztosított havi kétszer járó ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, hanem úgy tettünk, mintha ezen felül még kétszer lenne szükségünk készpénzre. (Persze több bank is ajánl a kötelező kettőnél több ingyenes, vagy kedvezményes készpénzfelvételi lehetőséget ügyfeleinek, de ezeket jelenleg figyelmen kívül hagytuk.)

Kutakodásunk eredményeképpen kiderült: ha számlavezető bankunk saját ATM-jéből veszünk fel 2 alkalommal 35-35 ezer forintot, akkor a 13 bank díjait nézve átlagosan 940 forintunkba fog ez kerülni. Ha idegen ATM-ből vesszük fel ugyanezt az összeget, akkor az átlagosan 1.476 forintunkba fog kerülni. Itt is fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a díjak között nagy a szóródás. A készpénzfelvét banki költségei saját ATM esetében 480 és 1.720 forint, idegen ATM-nél pedig 918-2.286 forint között alakulnak.

Ha már ilyen alacsony kártyadíjjal dolgozik, megnéztük, az O.F.SZ. Zrt ajánlata vajon a tranzakciós díjak esetében is vonzó-e? Nos ez attól függ, hol vesszük fel a szükséges pénzt. Ha a Fizetési Pont logóval ellátott üzletekben, akkor ennek meghökkentően alacsony, mindössze 60 forintos díja van. Ha Fizetési Kártyánkkal egy hagyományos ATM-ből vesszük fel a pénzt, akkor annak díja ennél magasabb, de a piaci átlagnak megfelelő 1.120 forint lesz. Igaz, Fizetési Pontból ma még nem sok működik egyelőre, de a tervek szerint hamarosan 40 településen 10 ezer ilyen terminált helyeznek el. Ez különösen azoknak jó hír, akik gyakran vesznek fel kis összegben készpénzt. Esetükben ugyanis a bankok díjai egyre nagyobb megterhelést jelent, viszont a Fizetési Pontokon alkalmanként mindig csak 30 forintot kell fizetni. Míg hagyomás ATM-ből történő készpénzfelvételnél ez a díj 280 Ft + 0,8% alkalmanként.

Figyelem! Egy fontos megjegyzés a végére: bár cikkünkben az éves kártyadíjak és a tranzakciós díj alapján válogattunk a bankkártyák között, nem szerencsés, ha egy ügyfél csak e két adat alapján dönt arról, melyik banknál intézi pénzügyeit. A kártyához ugyanis folyószámla is tartozik, aminek külön díja van és a számlán zajló pénzmozgásokért is értelemszerűen külön díjat kell fizetni. Érdemes ezeket is és a kártyához kapcsolódó díjakat is megnézni és azután dönteni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés