A lehetőségeid, ha gyorsan pénzre van szükséged

A lehetőségeid, ha gyorsan pénzre van szükséged

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-03-01 Frissítve: 2021-08-09
 

Bármikor előfordulhat az életedben, hogy sürgősen pénzre van szükséged. Az ok lehet egy kihagyhatatlan befektetés, egy alkalmi vétel, de persze kényszerhelyzet is adódhat, amikor egy váratlan kiadást a tartalékból képtelen vagy finanszírozni. Ilyen esetekre is léteznek pénzügyi megoldások, ám hogy éppen melyiket érdemes választanod, az sok mindentől függ.

A két leginkább kézenfekvő megoldás ilyen esetben a mostanság egyre népszerűbb személyi kölcsön, valamint a kicsit elfeledett szabad felhasználású jelzáloghitel. A két konstrukció – néhány közös vonástól eltekintve – nagyon különbözik egymástól, ezért először is azt kell tisztáznod, egyáltalán melyik jöhet számításba a te esetedben.

Ingatlanfedezet

A legfontosabb különbség az, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitel esetében mindenképp szükség van ingatlanfedezetre. Ha lakáscélú jelzáloghitelről van szó, akkor a felvehető összege akár a fedezetként bevont ingatlan értékének 80%-a is lehet, ám ha másra költenéd a pénzt, akkor ennél kevesebbel, sok helyen csak 40%-kal kell beérned. Ezért, ha nagyobb összegre van szükséged, jól jöhet egy hitelszakértő, aki megkeresi azt a bankot, amelyik a te esetedben a legmagasabb arányban hitelez.

Hirdetés

Hirdetés

Jövedelem mindenképp kell

Közös viszont, hogy a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel esetében egyaránt feltétel a megfelelő mértékű, bank által elfogadott jövedelem. Ez azért lényeges, mert az úgynevezett adósságfék szabály korlátozza, hogy a jövedelmed legfeljebb mekkora része fordítható hiteltörlesztésre. A szabad felhasználású hiteleknél 400.000 Ft nettó igazolt jövedelem alatt 50%, felette 60% ez az arány.

A jelzáloghiteleknél kicsit bonyolultabb a helyzet, mert itt a jövedelem nagyságán túl a kamatperiódus hossza is számít akkor, amikor a maximális hitel/jövedelem arányt meghatározzák. 400.000 Ft alatti nettó jövedelemnél 5 év alatti kamatperiódus esetén 25%, 5-10 éves kamatperiódusnál 35%, legalább 10 éves kamatperiódusnál 50% ez az arány. Ha legalább 400.000 Ft-ot viszel haza, akkor magasabban, 30, 40 illetve 60%-nál ránt be az adósságfék. Rossz hír ugyanakkor, hogy a nem lakáscélú jelzáloghiteleknél néhány bank ennél szigorúbban jár el, vagyis ezeknél kevesebb havi törlesztőt bír el ugyanaz a jövedelem.

A jelzáloghitelek nagy előnye ugyanakkor, hogy a futamidő akár 20-30 évre is kitolható, így a havi törlesztőt leszoríthatod, vagyis nagyobb lehet a felvehető hitel összege. (Személyi kölcsönnél 10 év a futamidő felső határa.) Azt persze ne feledd, hogy a hosszabb futamidő miatt tovább kell fizetned a kamatokat, így a teljes visszafizetés is nőni fog!

Hogy milyen jövedelmeket fogadnak el személyi kölcsönnél, arról itt olvashatsz. 
A jelzáloghitelek jövedelmi követelményeiről itt találsz meg mindent. 

Mennyi idő alatt juthatsz pénzhez?

A jelzáloghitel igénylése, legyen az akár szabad felhasználású is, meglehetősen időigényes folyamat, aminél átlagosan 4-6 hét átfutási idővel számolhatsz. A személyi kölcsönnél ezzel szemben akár 24-72 óra alatt megtörténhet a folyósítás, feltéve, hogy beszerzed a szükséges nem túl sok dokumentumot.

Mekkora hitelt vehetsz fel?

Általánosságban elmondható, hogy a személyi kölcsön kisebb, néhány millió forintos hitelösszegre van kitalálva, míg a jelzáloghiteleknél a felvett hitel nagysága rendszerint nagyobb. Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy mind nagyobb az igény a magasabb összegű, akár 8-10 millió Ft-os személyi kölcsönökre. Az azonban mindenképp korlát, hogy a személyi kölcsön felső határa 10 millió Ft, vagyis ha ennél több pénzre van szükséged, akkor más megoldás után kell nézned11.

Egyszeri költségek

A jelzáloghitelek kezdeti költségei általában 100 ezer Ft körül vannak (közjegyzői díj, földhivatali költség, értékbecslés, folyósítási díj), bár mindig találni akciós ajánlatokat, amikor ezeket részben vagy egészben elengedi a pénzintézet. Ezzel szemben a személyi kölcsönök egyszeri költségét általában kevesebből, néhány tízezer forintból megúszhatod.

Melyik a drágább?

Más kérdés, hogy a személyi kölcsönök teljes költsége ennek ellenére magasabb, amit a magasabb THM (teljes hiteldíj mutató) százalékos értéke is jól érzékeltet. Érthető a dolog, hiszen a bank kockázata egy fedezetlen személyi kölcsön esetében egyértelműen nagyobb.

Táblázatunkból azonban kiderül, hogy kisebb, 1-3 millió Ft-os hitelösszeg esetén mindössze  700-3.000 Ft pluszt jelent havi törlesztőben a személyi kölcsön, míg 10 millió Ft hitelösszeg és 5 éves futamidő esetén 11 ezer Ft felett is lehet a különbség.

Számold ki a Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátorával, hogy melyik bank adja számodra a legkedvezőbb ajánlatot. Ha azonban inkább a szabad felhasználású jelzáloghitel tűnik jobb választásnak, akkor a Lakáshitel Kalkulátorral nézheted meg a lehetőségeidet.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés