Melyik személyi kölcsön most a legolcsóbb, ha gyorsan pénzre van szükségünk?

Melyik személyi kölcsön most a legolcsóbb, ha gyorsan pénzre van szükségünk?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-23 Frissítve: 2022-04-26
 

Már több mint egy éve annak, hogy elsőként az országban az OTP Bank megjelent a maga minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönével, jelenleg pedig már 7 bank kínál ilyen terméket. Megnéztük mit tudnak a fogyasztóbarát hitelek, és milyen minimális jövedelem kell ahhoz, hogy egyáltalán ilyet kaphassunk. De valóban ezek jelentik minden esetben a legolcsóbb megoldást? Ennek is utánajártunk.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal a céllal dolgozta ki a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök feltételrendszerét, hogy az igénylők gyorsan, kedvező árú, online is igényelhető, szabad felhasználásra és hitelkiváltásra igényelhető hitelhez juthassanak. Jelenleg 7 bank kínál ilyen konstrukciót Magyarországon, ám sok igénylő számára egyáltalán nem egyértelmű, hogy érdemes-e fogyasztóbarát terméket választania, vagy egy „normál”, piaci hitel jelenti a jobb megoldást.

Fogyasztóbarát vs „normál” személyi hitelek

Hitelcél
– Minősített fogyasztóbarát személyi hitel (MSZH): kizárólag szabad felhasználásra és hitelkiváltásra igényelhető.
– Személyi hitel: szabad felhasználásra, hitelkiváltásra, autó- vagy ingatlanvásárlásra, lakásfelújításra, energetikai korszerűsítésre is igényelhető.

Futamidő
– MSZH: a futamidő legfeljebb 7 év lehet.
– Személyi hitel: a normál személyi kölcsönöknél elméletileg 10 év a leghosszabb futamidő, ám a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint szabad felhasználásra jelenleg 8 év a plafon. Lakásvásárlásra és korszerűsítésre azonban akár 10 éves futamidő is elérhető lehet.

Online igénylés
– MSZH: minden esetben online is igényelhető.
– Személyi hitel: a piaci személyi kölcsönök esetében feltétel lehet a bankfiókban történő szerződéskötés, ám találni teljes egészében online igényelhető termékeket is.

Végig azonos havi törlesztőrészletek
– MSZH: a havi törlesztőrészleteknek a futamidő végéig azonosnak kell lenniük. Ez az úgynevezett annuitásos törlesztés.
– Személyi hitel: szinte minden piaci személyi kölcsön is annuitásos jelenleg.

Futamidő végéig fix kamat
– MSZH: kizárólag fix kamattal igényelhető.
– Személyi hitel: ez ma már általános a piaci személyi kölcsönök esetében is, a táblázatunkban szereplő hitelek például mindegyike ilyen.

Átfutási idő
– MSZH: a folyósítási határidő a befogadást követő naptól számított maximum 3 munkanap, teljeskörű online hitelfelvétel esetén maximum 2 munkanap.
– Személyi hitel: általában 5-6 munkanapos átfutási idővel találkozhatunk, ha már minden szükséges dokumentum beérkezett a bankhoz.

Kamatfelár
– MSZH: a hitelező által választott referencia-értékhez viszonyított kamatfelár 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15 százalékpontot, 500 ezer forint hitelösszeg felett pedig a 10 százalékpontot.
– Személyi hitel: a fogyasztóarát személyi hiteleknél kedvezőbb kamattal is találhatunk piaci hitelt.

Egyszeri költségek
– MSZH: a folyósítási díj maximuma a hitelösszeg 0,75%-a, teljeskörű online hitelfelvétel esetén folyósítási díj nem számítható fel. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5%-át, míg 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztés díjmentes.
– Személyi hitel: sok esetben egyáltalán nincs induló költség, így folyósítási jutalék sem. Az előtörlesztési díj jellemzően 1%.

A legkedvezőbb személyi kölcsönök 1-7 millió Ft-os hitelösszegnél

Hirdetés

Hirdetés

Milyen jövedelemmel kaphatunk minősített és „normál” személyi hitelt?

Nem csak a felvehető hitel összegének maximumát határozza meg az igénylő nettó igazolt jövedelmének nagysága, hanem magához a hitelezhetőséghez is igazolnunk kell egy meghatározott minimális jövedelmet. Ez általában az aktuális nettó minimálbér (133 000 Ft), de a bankok ennél magasabb keresetet is elvárhatnak. A fogyasztóbarát személyi hiteleknél ez utóbbit láthatjuk: egy igénylővel az Erste és az MKB Banknál 200 ezer Ft, az OTP Banknál és a Budapest Banknál 250 ezer Ft, míg a Takarékbanknál 350 ezer Ft az elvárás.

Nem feltétlenül a fogyasztóbarát hitel a kedvezőbb

Hiába a fogyasztóbarát személyi hitelek számos előnye, a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor alapján mégis kevés alkalommal bizonyul ez a legkedvezőbb ajánlatnak. Ennek egyrészt oka a viszonylag magas elvárt jövedelem, de magasabb keresettel is alig találkozni velük a TOP3 ajánlat között. 1 millió Ft személyi kölcsönnek – 3 éves futamidőre, 200 ezer Ft nettó jövedelemmel – 31 000 Ft-nál kezdődik jelenleg a havi törlesztője, míg 3 millió Ft hitelösszegre – 5 éves futamidő, 300 ezer Ft jövedelem – 60 ezer Ft-ot kell most fizetni a legjobb esetben. Ez utóbbinál találkozhatunk az egyetlen fogyasztóbarát hitellel, mégpedig a Budapest Banktól. 5 millió Ft igénylése esetén – 6 éves futamidő, 400 ezer Ft nettó kereset – 76 ezer Ft-tó indul a havi fizetni való, míg 7 millió Ft-nál – 7 éves futamidő, 500 ezer Ft jövedelem – 106 ezer Ft-os törlesztővel lehetett az élre ugrani.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés