Mennyi hitelt vehet fel valójában az átlagember? Mekkora lakást vehet a segítségével?

Mennyi hitelt vehet fel valójában az átlagember? Mekkora lakást vehet a segítségével?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-23
 

Lakást vásárolnál még mielőtt teljesen elszállnak az árak? De nem tudod, hogy mennyi hitelt vehetsz fel? A felvehető hitel összegét a jövedelem nagysága és a rendelkezésre álló saját erő (készpénz) mellett a korábban felvett hitel törlesztőrészlete is befolyásolja. Kiszámoltuk, hogy egy átlagos család a gyakorlatban mennyi hitelre és mekkora lakásra számíthat!

Az év eleje óta alapvetően két mutató határozza meg, hogy mennyi hitelt lehet felvenni. Az egyik a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM), a másik pedig a hitelfedezeti mutató (HFM).

Az első esetben a bank azt vizsgálja meg, hogy az igazolható havi nettó jövedelmed mekkora részét fordítod a korábban felvett és az újonnan igényelt hiteled törlesztésére. A jövedelemarányos törlesztőrészlet nem lehet magasabb 50, illetve 60%-nal, attól függően, hogy a háztartás havi jövedelme 400 ezer forint alatti vagy feletti.

Így egy átlagos kétkeresős háztartás úgy kalkulálhat, hogy a felvenni kívánt hitel törlesztőrészlete maximum havi 150 ezer forint lehet. Azonban a bankok jellemzően sokkal szigorúbb belső szabályokat alkalmaznak, így reálisan a jövedelem 30-40%-a fordítható törlesztésre. Ennek megfelelően pedig egy átlagos család nagyságrendileg 9–15 millió forint hitelt vehet fel.

Mennyi hitelt vehetsz fel

Míg korábban több pénzintézetnél is lehetőség volt önerő nélkül lakáshitelt felvenni, addig mára ez csak egyetlen speciális esetben lehetséges, mégpedig pótfedezet bevonásával. Ha nincs további fedezetként felajánlható ingatlan, akkor viszont a hitelfedezeti mutató alapján a lakás vételárának legalább 20%-val kell rendelkezni.

Szerencsére ebben az esetben a bankok sem várnak el jelentősen magasabb önerőt a törvényi szabályozáshoz képest, ezért, ha összegyűlt a lakás vételárának ötöde, akkor már bele lehet vágni a hitelfelvételbe.

Mekkora pesti téglalakást vásárolhatsz

A lakáspiaci felívelés kezdete óta eltelt időszakban a lakásárak 10%-ot meghaladóan emelkedtek. Manapság a pesti téglaépítésű lakások 280 ezer forint körüli négyzetméteráron forognak, így egy átlagos két fős család reálisan egy 40–70 négyzetméteres lakást vásárolhat meg a fővárosban, míg vidéken ennél jellemzően másfélszer nagyobb ingatlant.

A lakáshitel-piac továbbra is erős, egymásnak adják a kilincset az ügyfelek. Ha lakásvásárláshoz Te is hitelt vennél fel, akkor itt kiszámíthatod, hogy mekkora törlesztőrészletre számíthatsz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés